Zdravlje

Zdravlje

Bruksizam: Kako zaustaviti škripanje zubima u snu?

“Već neko vrijeme moj suprug u snu škripi zubima. Škripanje je prilično glasno jer me uvijek probudi, pa i nekoliko puta tijekom noći. Zanima me što bi mogao biti uzrok tome i kako to zaustaviti?” Odgovor smo potražili kod poznatog stomatologa dr. Tomislava Flegara.

l“Škripanje zubima u snu ili bruksizam je pretjerano stiskanje zubi bez svjesne kontrole. Škripanje zubima karakteristično se javlja noću tijekom spavanja i posljedica je stresa, anksioznosti i psihičke napetosti. Bruksizam je kod većine pacijenata prolazna pojava, koja nestaje kada se pacijent riješi stresa. Kod manjeg broja pacijenata bruksizam za posljedicu može imati ozbiljne posljedice na žvačni sustav, od abrazije (prekomjernog trošenja) zubnih kruna, oštećenje potpornih struktura zuba do bolova žvačnih mišića te promjena u temporo-mandibularnom zglobu”, naglašava dr. Tomislav Flegar.

Najčešće pacijent sam ne može registrirati svoje noćno škripanje zubima, već ga na to upozorava okolina jer zbog zvuka koji pacijent proizvodi, partner ne može spavati.

“Terapija bruksizma je višeslojna. Pacijent bi se prvo trebao riješiti stresa, anksioznosti i nervoze, što je u današnje vrijeme poprilično teško. Zatim bi se pacijentu trebala izraditi udlaga, a to je nadomjestak koji pacijent nosi noću i koji na neki način amortizira sile koje nastaju stiskanjem žvačnih mišića i spriječava struganje zuba jednih po drugima.

lSljedeći korak u terapiji korekcija okluzije (zagriza). To je moguće postići selektivnim ubrušavanjem zubi te izradom protetskih nadomjestaka. Kod jače istrošenosti zuba neophodna je protetska terapija kojom se rekonstruira pravilna okluzija, a često je, zbog velike istrošenosti zuba, neophodna i endodontska (liječenje zuba), zaključuje poznati stomatolog.

Naš sugovornik za kraj ističe da bi nakon završetka svih ovih terapija i rekonstrukcije protetkim nadomjescima, pacijent i dalje trebao nositi udlagu.

Ukoliko i vas muče problemi povezani sa zubima, predlažemo da se obratite našim stomatolozima suradnicima.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo