Zdravlje

Zdravlje

Četkanje nije dovoljno – cijela usna šupljina zahtijeva njegu

Foto: Shutterstock

Pravilna i svakodnevna oralna higijena kao preduvjet zdravog osmijeha i bolje kvalitete života.

Problemi poput neugodnog zadaha, infekcija, karijesa i gubitka zubi mogu se lako i jednostavno spriječiti provodite li svakog dana potpunu oralnu higijenu, a ako se u začetku ne riješe, mogu prouzročiti ozbiljnije probleme kao što su gingivitis i parodontne bolesti

Unatoč stalnim istraživanjima i edukaciji građana, u cijelom svijetu bilježi se porast bolesti usne šupljine, a jedna od najčešćih je karijes koji nastaje zbog manjka oralne higijene, a vrlo se lako sprečava.

Samo pravilnim četkanjem zubi možete izbjeći nastanak većine bolesti i smanjiti troškove daljnjeg liječenja – a za to vam je potrebno samo nekoliko minuta na dan.

Kako se provodi potpuna oralna higijena?

Već kada djeci izrastu prvi mliječni zubi, roditelji bi ih trebali čistiti gazom i tekućinom te što prije mališanima usaditi naviku provođenja oralne higijene. Svakih šest mjeseci biste trebali posjetiti stomatologa, a do tada provoditi sami osnovne korake oralne higijene.

1. Temeljito četkanje zubi odgovarajućom četkicom i pastom:

Zube je potrebno prati najmanje dva puta dnevno nježnim, kružnim pokretima četkicom od mekanih vlakana da ne biste oštetili zubno meso. Poželjno ih je četkati i nakon obroka da u prostoru između zubi ne bi ostale čestice hrane. Potražite zubnu pastu koja je dokazano učinkovita u borbi protiv dentalnih problema, blage formulacije te da sadrži kombinaciju enzima i proteina koji kontroliraju nastanak bakterija i plaka. Imate li problema s krvarenjem desni ili ga želite prevenirati, kvalitetna pasta za zube bit će vaš najbolji saveznik u liječenju ili prevenciji.

2. Čišćenje zubnim koncem:

Bolesti desni mogu se učinkovito prevenirati zubnim koncem, a složit ćete se da ne postoji jednostavniji način uklanjanja naslaga iz interdentalnih prostora (prostor između zubi). Okus i izgled konca nisu važni, odaberite onaj koji vama odgovara, ali ne zaboravite ga koristiti nakon svakog pranja zubi.

3. Čišćenje jezika:

Bijeli tanki sloj koji prekriva naš jezik dom je velikog broja bakterija koje mogu prouzročiti i razne infekcije. Redovitim čišćenjem jezika (četkicom ili spravom za čišćenje) uklanjate taj sloj, poboljšavate osjećaj okusa, štitite zdravlje zubi i usne šupljine te sprečavate neugodan zadah.

4. Ispiranje usta:

U vodici za ispiranje usne šupljine nalaze se proteini i enzimi koji jačaju prirodni obrambeni mehanizam vaših usta za borbu protiv uzročnika karijesa i problema desni. Odaberite vodicu koja ne sadrži alkohol jer je ona ugodnija za korištenje. Takva vodica za vas može učiniti mnogo više od osvježavanja daha pa će tako uz pravilno četkanje i korištenje konca za zube smanjiti količinu bakterija u vašim ustima, usporiti nastanak karijesa, spriječiti upale desni i druge slične boljke. 

VIŠE O TOME KAKO DO BLISTAVOG OSMIJEHA SAZNAJTE OVDJE

Ana Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo