Iako stomatolozi preporučuju izbjegavanje crnog vina jer ono ostavlja neestetske mrlje, a kiselina i šećer nagrizaju caklinu, najnovije istraživanje pokazuje kako je dobra kapljica ipak dobra za zube.
Prethodne su studije ustanovile povezanost između crnog vina i
 dugovječnosti, neuroloških bolesti ili sprječavanja srčanih oboljenja, a najnoviji
 se rezultati mogu nadodati dugom popisu dobrobiti nektara bogova.
Gabriella Gazzani, jedna od autora talijanskog istraživanja, tvrdi kako je
 učinak alkohola na sprječavanje karijesa već dobro poznat mnogima, te su stoga
 htjeli provjeriti može li bezalkoholno vino polučiti iste rezultate kod borbe
 protiv bakterija, s obzirom da ono ne sadrži etanol.
Izdvojili su alkohol vinu koje potječe iz regije Veneto, metodom vakuumske
 koncentracije. Uzgojili su koloniju Streptococcus mutans, bakterije koja se
 hrani šećerom iz hrane i pridonosi demineralizaciji cakline zuba, što uglavnom
 rezultira karijesom.
Kada su znanstvenici dodali bezalkoholno crno vino zubima pomiješanima sa
 slinom i bakterijama, ono je spriječilo zadržavanje bakterija na caklini.
 Sljedeći je korak bio izdvojiti aktivne sastojke vina koje štite zube – proantocijanidine,
 prirodne flavonoid koji imaju antioksidacijski učinak. Nalazimo ih u mnogim korisnim
 namirnicama kao što su jabuke, cimet, kakaovac ili pak čajevima.
Kako su istraživači koristili bezalkoholno crno vino, čak i osobe koje se
 klone alkohola mogu uživati u njegovim dobrobitima po zube.
U jednom drugom istraživanju, kanadski su stručnjaci ustanovili kako
 polifenoli iz crnog vina pomažu kontrolirati odgovor leukocita na bakterijsku
 upalu desni.
K. Horvat




