Zdravlje

Zdravlje

Danas uzgajamo tkivo: suvremene metode regeneracije u stomatologiji

Shutterstock

U današnje vrijeme visoke tehnologije u praktički svakoj grani znanosti, nije nemoguće razmišljati o uzgajanju tkiva.

Napredovanje znanosti događa se vrlo brzo, ali njezin realni napredak vidi se kada dođe do primjene u kliničkoj praksi i u njezinom utjecaju na poboljšanje svakodnevice čovjeka. Regeneracije tkiva prilikom postavljanja zubnih implantata pravi je primjer takvog napretka. Današnji visoki estetski kriteriji za postizanje savršenog osmjeha zahtjevaju i brz razvoj tehnologije materijala. Jedine prepreke koje nas još danas limitiraju odnose se na biološke karakteristike i ograničenja tkiva usne šupljine.

Stiskanje, škripanje i škrgutanje zubima – kako si pomoći kod bruksizma?

Preduvjeti za implantat

Kod nedostatka zuba najbolje rješenje je implantat. Međutim, za postavljanje implantata potrebni su preduvjeti kao što su kvalitetna kost i adekvatno meko tkivo. Kost koja se nalazi na bezubom zubnom grebenu s vremenom se sve više povlači, smanjuje volumenom, postaje tanja i slabije kvalitete. U nedostatku kosti za postavljanje implantata takvi pacijenti su do jučer bili ograničeni samo na mostove ili zubne proteze.

Ideja „stvaranja“ nove kosti prerasla je u više sofisticiranih metoda koje se danas koriste diljem svijeta i u Stomatološkoj Poliklinici Apolonija. Neke od tih metoda su korištenje umjetne kosti i produkata vlastite krvi te podizanje dna sinusa kako bi se u gornjoj čeljusti stvorila kost (sinus lift). Vrlo često se te metode koriste zajedno kako bi se dobio najbolji mogući rezultat.

Bolovi i klikovi u čeljusti – kako liječiti?

Kako stvaramo nova tkiva

PRGF (Platelet Rich in Growth Factors) je tehnologija razdvajanja i izolacije faktora rasta i veziva iz krvi pacijenta. Poznato je kako se u krvi nalazi sve što je potrebno za kvalitetno cijeljenje tkiva, a ovom tehnologijom moguće je izdvojiti faktore rasta od faktora koji izazivaju upalu nakon operativnog zahvata. Oni stimuliraju proces stvaranja tkiva i ubrzavaju cijeljenje, smanjujući oteklinu i bol nakon zahvata.

Protokol je vrlo jednostavan, a podrazumijeva vađenje male količine krvi iz koje se odvoje dvije frakcije:

Frakcija 1. – vlastita vezivna membrana (djeluje kao barijera koja sprječava urastanje mekog tkiva oko implantata ili u koštani defekt dopuštajući stvaranje kosti).

Frakcija 2. – ugrušak bogat trombocitima (poboljšava stvaranje novih krvnih žila, potiče stvaranje stanica potpornog sustava zuba i koštanih stanica). Ova frakcija miješa se s česticama umjetne ili čovjekove kosti i stavlja se oko implantata i u sam koštani defekt u kojem želimo novu kost. Pokreće se tada niz međusobno isprepletenih i kompleksnih mehanizama na molekularnoj razini, od kojih je ključno oslobađanje velikih količina različitih faktora rasta iz krvi koji omogućuju brže, bolje i uspješnije vezivanje zubnih implantata. S obzirom da se radi o derivatima iz vlastite krvi, bitno je reći da nema nepoželjnih reakcija!

Novi način brzog rješavanja bezubosti

PRF, PRP (Platelet Rich Fibrine, Platelet Rich Plasma) su slične tehnologije koje ne razdvajaju leukocite iz pripravka i time ne uklanjaju medijatore upale.

SINUS LIFT je postupak odizanja dna sinusa u gornjoj čeljusti. S godinama odsustva zuba rub bezubog grebena sve više se približava dnu sinusa.

U toj situaciji kost nije dovoljno visoka kako bi se u nju postavili implantati pa se dno sinusa mora odignuti operativnim zahvatom. U prostor koji se dobije odizanjem dna sinusa stavlja se krvni derivat i/ili umjetni koštani materijal kako bi se procesima pregradnje stvorila nova i zdrava kost.

Simptomi poremećaja čeljusnog zgloba i mišića

Prednosti upotrebe biomaterijala u dentalnoj praksi:

a) Pospješuje regeneraciju tkiva

b) Ubrzava proces cijeljenja

c) Sprječava nastanak komplikacija

d) Nema mogućnosti alergije jer je materijal dobiven iz vlastitog tkiva

e) Uništava bakterije i djeluje protuupalno

Široka mogućnost primjene i višestruka korist biomaterijala:

a) Ubrzano cijeljenje nakon vađenja zuba

b) Povećanje visine i širine kosti prije postavljanja implantata

c) Brže i povećano stvaranje gušće kosti oko implantata čime se postiže njegovo bolje vezivanje

d) Podizanje dna sinusa

e) Cijeljenje i stvaranje desni (kod terapije povlačenja desni i prekrivanja ogoljelih površina zubnih korijena)

Kako spriječiti i liječiti parodontitis (tzv. paradontozu)?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo