Zdravlje

Zdravlje

Držite li se ovih 7 pravila za zdravlje zubi?

Za oralno zdravlje svakog pojedinca brinu se stomatolozi koji prate stanje u ustima pacijenata tijekom redovnih šestomjesečnih pregleda, i, ovisno o potrebama, daju odgovarajuće savjete. No, o svojoj usnoj higijeni se prvenstveno brinete vi sami!

Kažu da je osmijeh najkraća udaljenost između dvoje ljudi, a stomatologija je usmjerena upravo k tome: da vam podari zdrave i blistave zube o kakvima ste oduvijek sanjali. Kako navodi dr. med. dent. Tamara Žaja Miličić iz stomatološke ordinacije TIM DENT – Miličić, osobna higijena i pravilna prehrana su dva čimbenika kojima se može preventivno djelovati na zdravlje usta i zuba, dok je u svakodnevnom životu čovjeku na raspolaganju više načina i mogućnosti za dobro održavanje higijene usta i zuba.

1. Osobna higijena

Korištenje četkice i paste za zube je najčešći i najuobičajeniji način jer se četkicom uklanjaju sve naslage sa zuba, desni i jezika, što pridonosi čistoći i svježini usta. Zube i usta je neophodno prati najmanje dva puta dnevno, ujutro nakon ustajanja, tj. prije doručka te navečer prije spavanja.

2. Četkice za zube

Četkice za zube se razlikuju po veličini (male, srednje, velike) i oštrini (meka, srednja i tvrda) te materijalu od kojeg su napravljene, a koji može biti umjetan ili prirodan. Danas, osim standardnih, postoje i električne četkice koje su se pokazale učinkovitijima u uklanjaju naslaga sa zuba te zahtijevaju manju vještinu pri korištenju. Na tržištu postoje i posebne interdentalne četkice namijenjene čišćenju teško pristupačnih prostora u ustima, odnosno održavanju fiksnih protetskih i ortodontsikh nadomjestaka. S obzirom na veliku i raznovrsnu ponudu četkica za zube, pravilan odabir je prvi korak ka dobroj oralnoj higijeni.

3. Paste za zube

Većina pasta za zube koje se koriste u svakodnevnoj uporabi imaju u svom sastavu sve potrebne sastojke koji doprinose kvalitetnom korištenju. Osnovni i najbitniji sastojak pasta za zube je fluor, koji se nalazi u obliku natrij fluorida ili monofluorofosfata, a tu su i abrazivi, zaslađivači, boje i različite arome.

4. Zubni konac

Zubni konac je važan dio oralne higijene jer se njegovim redovitim korištenjem vrši prevencija bolesti desni i zuba. Posebno je učinkovit kod čišćenja prostora između dva zuba, odnosno onih mjesta gdje standardna četkica za zube ne može doprijeti.

5. Tekućine za ispiranje usta

Značajan dio dobrog oralnog zdravlja može se pripisati i korištenju tekućine za ispiranje usta. One najčešće sadrže klorheksidin ili fluor i koriste se isključivo po uputi proizvođača ili pod kontrolom stomatologa.

6. Pravilna prehrana

U svakodnevnoj prehrani u organizam se unosi hrana različitog sadržaja i u različitim količinama. Radi zdravlja zubi, ali i općeg zdravlja, potrebno je voditi računa o što većem unosu sirove, neprerađene hrane, poput voća i povrća. Vrlo je važno da se navečer prije spavanja, a nakon pranja zubi, ne unosi hrana jer je noć razdoblje kada su u ustima najbolji uvjeti za stvaranje karijesa.

7. Redovite kontrole kod stomatologa

Za oralno zdravlje svakog pojedinca brinu se stomatolozi koji prate stanje u ustima pacijenata tijekom redovnih šestomjesečnih pregleda, i, ovisno o potrebama, daju odgovarajuće savjete i primjenjuju odgovarajuće terapeutske metode, a sve u cilju održavanja dobrog stanja u ustima.

Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo