Zdravlje

Zdravlje

Evo zašto ne trebate ispirati usta vodom nakon pranja zubi – argumenti za i protiv

Shutterstock

Flourid pomaže u očuvanju cakline, a sprječava nastanak zubnog plaka.

Glavni sastojak paste za zube je fluorid, a njegova glavna prednost je očuvanje cakline zubi te smanjenje stvaranja plaka. Uz to, fluorid pomaže maloj djeci kako bi razvili zube odraslih.

Dijabetes, infekcije dišnih putova… Što sve loš zadah može otkriti o vašem zdravlju?

No, ono u čemu većina nas griješi je ispiranje tog istog sastojka. Naime, ukoliko nakon pranja zubi isperete usta vodom, rješavate se svih ovih dobrobiti koje stvara fluorid.

Za bolje oralno zdravlje, ne preporuča se ispiranje usta poslije pranja zubi, a tvrde stručnjaci, dovoljno je samo ispljunuti višak paste.

Ipak, ova je teorija razvila i argumente za kao i argumente protiv ispiranja usta.

Protiv

Osim što ističe dobrobiti fluorida, ova teorija navodi kako većina ljudi ne pere zube dovoljno dugo što onda ne dopušta fluoridu da djeluje. Temeljem toga, ukoliko ne ispirete usta, ali i dalje kratko četkate zube, fluorid će ostati zadržaniji na zubima i pružit će im potpunu zaštitu.

Za

Ova teorija navodi kako gutanje paste za zube može dovesti do želučanih problema te da može doći do iritacije. A s druge strane, usta bi se trebalo isprati i kako bi se riješili bakterija koje ste četkanjem odstranili sa zubi.

Umjesto odabira između dva moguća scenarija, predlaže carefreedental.com, možda je bolje koristiti manje količine paste za zube. Naime, pasta se u dodiru s vodom počinje pjeniti te ostaje na zubima. Stoga, kako bi pasta ostavljala manje tragova koji neće zahtijevati ispiranje usta, dobro je koristiti manje količine. 

S druge strane, ako je razlog zašto ispirete usta, neugodan okus paste, isprobajte njih nekoliko te odaberite onu koja će vam odgovarati. Naposljetku, osim one s okusom mente, na tržištu postoje i paste drugih okusa.

Prilikom kupovine paste trebali bi razmišljati i o sastavu jer će se ona koja sadrži natrijev lauril-sulfat više pjeniti i ostaviti više tragova na zubima. Naposljetku, ukoliko ste onaj tip osobe kod koje karijes nastaje brže, nemojte ispirati usta jer će zadržavanje fluorida na zubima biti samo korisno.

Odabir vodice za ispiranje usta s fluoridom spriječit će oštećenja zuba, no neće biti dobra zamjena za pastu s fluoridom niti bi se trebala koristiti odmah poslije četkanja zubi jer će i ona isprati fluorid, zaključuju. 

Kako bez straha sjesti u zubarsku stolicu? Evo što kažu stomatolog i psihologinja

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo