Ako često pregovarate s mališanima oko doručka, preporučamo jedan trik kojim ćete dodati slatki okus inače dosadnim i nezanimljivim pahuljicama, a nećete ugroziti zdravlje zubi.
Žitarice i
pahuljice ćete transformirati ako im dodate žlicu sušenih grožđica (brusnice,
rozine, marelice ili šljive). Ne morate se bojati kako će te zaslađene
namirnice uništiti zube vaše djece i uzrokovati karijes – ako se pahuljicama ne
doda šećer, sušeno se voće neće zadržati na površini zubi i tako dovesti do
karijesa.
Karijes nastaje
zbog bakterija koje se hrane šećerima iz namirnica koje se konzumiraju. Ako je
hrana koju jedemo kisela, jednako kao i sokovi koje pijemo, više će se
bakterija nastaniti u našim ustima i tako prouzročiti više karijesa. Pahuljice
pomiješane sa sušenim voćem neće povisiti razinu kiselosti u ustima, te je ovaj
obrok idealan, barem iz stomatološkog kuta.
“Neki
stomatolozi vjeruju kako slatka, ljepljiva hrana, kao što su grožđice, uzrokuju
karijes jer ih je teško očistiti sa zubi. Međutim, istraživanja su pokazala
kako se grožđice čiste jednako brzo kao jabuke, banane i čokolada”, tvrdi
Christine Wu, direktorica kardioloških istraživanja pri Sveučilištu u
Illinoisu.
Njen
je tim u ispitivanje uključio mališane stare između sedam i 11 godina, koji su
žvakali pahuljice, grožđice i pahuljice s grožđicama. Istraživači su izmjerili
razinu kiseline u njihovim ustima nastalu žvakanjem hrane u različitim
intervalima.
Bakterije plaka na površini zubi mogu fermentirati razne
vrste šećera kao što su glukoza, fruktoza ili sukroza i stvoriti kiselinu koja
nagriza caklinu zubi i oštećuje ih.
Međutim, sukroza
također stvara ljepljive polimere koji lijepe bakterije za površinu zuba.
Čelnica istraživanja Wu tvrdi kako grožđice ne sadrže sukrozu.
U prethodnom su
istraživanju znanstvenici iz Chicaga identificirali nekoliko prirodnih sastavnica iz
grožđica koje mogu inhibirati razvoj bakterija u ustima koje se vežu uz karijes
ili upalu desni.
K. Horvat