Zdravlje

Zdravlje

Imate li bolesno srce prije posjeta stomatologu obavezno pročitajte ovo!

Foto: shutterstock

Često se u praksi susrećemo s pacijentima koji boluju od raznih kardioloških bolesti. Zahvati na takvim pacijentima iziskuju drugačiji pristup, kako pri samoj anesteziji, tako i u posebnoj antibiotskoj zaštiti prije zahvata.

Prilikom rada s kardiološkim pacijentima, neophodno je strogo pridržavanje određenih protokola prije, za vrijeme i nakon stomatološkog zahvata, budući da nepridržavanje određenih postupaka može dovesti do teških pa čak i, za pacijenta, fatalnih posljedica.

Mnogi pacijenti svoju kardiološku bolest i njenu povezanost sa stomatološkim zahvatom shvaćaju vrlo površno te se nerijetko događa da pacijent jednostavno ne pruži potpunu informaciju o postojećim kardiološkim problemima.

Stoga je nužno uzeti dobru usmenu anamnezu izravno od pacijenta I točno utvrditi kakav je pacijentov krvni tlak, je li nekada prebolio neku kardiološku bolest i slično, bez obzira na već ispunjeni upitnik o zdravlju, koji pacijenti često popunjavaju površno.

Hipertenzija ili kronično povišen krvni tlak

Najčešći problem koji susrećemo kod pacijenta u ordinaciji dentalne medicine je hipertenzija ili povišen krvni tlak. Pacijenti često ne znaju koje lijekove uzimaju za liječenje hipertenzije i ne mjere krvni tlak redovito, tako da na pitanje kakav je krvni tlak, najčešće dobivamo odgovor: “Paaa, dobar!”, a kad malo inzistiramo na odgovoru koliko je to dobar tlak, odgovor je: “Pa, tu negdje 160/100!?”.

Protokol kod pacijenata s povišenim krvnim tlakom podrazumijeva primjenu anestetika bez adrenalina, odnosno doziranje ne više od 0,04 mg adrenalina. Budući je adrenalin vazokonstriktor, odnosno sužava krvne žile, primjena većih količina može izazvati povišenje ionako povišenog krvnog tlaka.

Također je vrlo bitno da zahvat ne bude previše stresan te da bude potpuno bezbolan, kako ne bismo potaknuli lučenje prirodnog pacijentovog adrenalina, koji također povisuje krvni tlak.

Ishemijska bolest srca (angina pectoris)

Smanjen dotok arterijske krvi u mišić srca je također vrlo čest kardiološki problem s kojim se u ordinaciji dentalne medicine susrećemo. Kod ovih pacijenata, također je nužno primijeniti male količine anestetika, s ne više od 0,04 mg adrenalina, odnosno ukupno ne aplicirati više od 4 ml lokalnog anestetika.

Isto tako, nužno je, kroz razgovor, pripremiti pacijenta, kako bi što smireniji došao na planirani zahvat. Ukoliko to nije dovoljno, odnosno ako doktor dentalne medicine procijeni da je pacijent vrlo uzbuđen, dobro je primijeniti neki od lijekova iz skupine anksiolitika.

Infarkt miokarda

Kod ovih pacijenata je neophodna konzultacija s kardiologom. Ako se radi o “svježem” infarktu miokarda, potrebno je odgoditi intervenciju na najmanje 6 mjeseci, budući tada je tada rizik od ponovljenog infarkta na najnižoj razini. Ako je stomatološka intervencija ipak neophodna u tom razdoblju, potrebno je pribaviti odobrenje nadležnog kardiologa te se u ordinaciji dentalne medicine posebno pripremiti za takav zahvat. U mojoj ordinaciji ta priprema znači angažman liječnika-specijaliste.

Maksimalna doza adrenalina u lokalnom anestetiku također iznosi 0,04 mg. Pacijenti s aritmijama tretiraju se na isti način kao i pacijenti s infarktom miokarda.

Bakterijski endokarditis

Bakterijski endokarditis može biti uzrokovan bakterijama koje su dospjele u krvotok kao posljedica stomatološkog zahvata.

Visokorizični pacijenti su oni s ugrađenim umjetnim zaliscima, ranije pojave endokarditisa i kompleks kongenitalnih bolesti praćenih cijanozom.

U grupu srednjeg rizika ubrajaju se pacijenti s prirođenim srčanim manama, stečenom valvularnom disfunkcijom, prolapsom mitralnih zalistaka sa mitralnom regurgitacijom.

Grupu bez povećanog rizika predstavljaju pacijenti sa aorto-koronarnim bypassom, prolapsom mitralnih zalistaka bez mitralne regurgitacije, ranije reumatske groznice bez valvularne disfunkcije, pacijenti s fiziološkim ili funkcionalnim šumovima.

Profilaksa bakterijskog endokarditisa se postiže primjenom penicilnskog antibiotika, odnosno njegovom zamjenom u slučaju alergije na penicillin. Nužnost kod ovakvih pacijenata je I besprijekorno održavanje oralne higijene.

Srčana slabost (kongestivne bolesti srca)

Obrada pacijenta sa kongestivnom bolesti srca uključuje  planiranje stomatološkog zahvata u suradnji s kardiologom, primjenu procedure za smanjenje anksioznosti, terapiju kisikom, izbjegavanje ležećeg položaja za vrijeme intervencije, odnosno takvog pacijenta je najbolje obraditi u ustanovi koja je tehnički i stručno opremljena za rad sa zdravstveno kompromitiranim pacijentom.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo