Imate zubne implantate? Koliko će trajati, ovisi isključivo o vašoj higijeni, kaže stomatolog - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Imate zubne implantate? Koliko će trajati, ovisi isključivo o vašoj higijeni, kaže stomatolog

Shutterstock

Najčešće pitanje koje u ordinaciji čujemo vezano uz implantate je „koliko implantati traju?“.

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan, jer u ovom lancu higijena je najbitniji faktor jer se još uvijek ona direktno i najviše povezuje s gubitkom implantata.

Zbog nedovoljne oralne higijene lakše je izgubiti implantat nego zub. Prostor oko implantata i krunice na implantatu nije otporan na bakterije poput prirodnog zuba i ima puno više prostora i pukotina u koje se hrana i bakterije mogu lako zavući. Sve je to razlog da će upala uz implantat znatno brže napredovati nego oko prirodnog zuba. Upala zubnog mesa oko implantata naziva se periimplantitis.

Mnogi očekuju da su ugradnjom implantata riješili svoje dentalne probleme te da ne moraju više pretjerano brinuti o oralnoj higijeni. Trajnost implantata tako ovisi o više čimbenika: količini i kvaliteti kosti, načinu ugradnje, općem zdravstvenom stanju pacijenta, protetskom radu na implantatu i o oralnoj higijeni.

Ljuskice i implantati – što sve trebate znati?

Vrlo je bitno osvijestiti da nakon implanto-protetske rehabilitacije oralna higijena mora biti detaljnija i redovitija nego što je bila prije. Održavanje dobre higijene oko implantata zahtjeva detaljnost i upornost pacijenta i najvažniji je preduvjet za prevenciju periimplantitisa.

Kako ispravno održavati higijenu oko implantata?

Zube i zubne nadomjestke je potrebno prati minimalno dva puta dnevno. Ovo pravilo vrijedi za sve, a posebno za one koji imaju implantate i protetske radove.

Zubni konac i interdentalne četkice spadaju u sredstva za oralnu higijenu koje je potrebno svakodnevno koristiti. Važno je pronaći interdentalne četkice adekvatne debljine kako bi mehanički mogle ukloniti naslage uz zubne plohe između dva susjedna zuba. Prostori između implantata i zuba ili između dva implantata posebno su rizični za zadržavanje hrane i zato se na ovim mjestima interdentalne četkice moraju koristiti više puta dnevno.

Zubnim koncem treba rukovati oprezno kako ne bi oštetio zubnu papilu, dio mesa koji ispunjava prostor između dva zuba. Bitno je kontroliranim pokretom proći uz jednu i drugu plohu zuba, te lagano ući i malo ispod razine zubnog mesa kako bi se očistilo i ono što se utisnulo ispod zubnog mesa.

I prehrana je važna

Vodice za usta, osim što služe kao osvježivači daha, svojim specifičnim sastavom s aktivnim tvarima mogu pomoći u održavanju oralne higijene. Najaktivniji sastojak nekih vodica za usta je klorheksidin koji služi kao antiseptik pri stanjima gingivitisa i parodontitisa. Važno je zapamtiti da se vodica s klorheksidinom ne bi trebala koristiti duže od 10 dana u kontinuitetu kako ne bi izazvala neželjene učinke.

Čuli ste za All on 4 i All on 6 zahvate, ali evo što sve morate znati o njima

Uz higijenu, za zdravlje usne šupljine jednako je važna i prehrana. Ona bi trebala biti raznovrsna, dobro balansirana, sa što većim unosom tvrde hrane koja potiče pravilan razvoj mišića i kostiju lica te osim što mehanički čisti zube, potiče povećamo lučenje sline koja čisti usnu šupljinu. Nikako se ne preporučaju slastice i gazirana pića kao međuobroci, koja mogu dodatno poticati propadanje zubiju.

Čišćenje kod stomatologa neizostavan je dio higijene nakon ugradnje implantata. Preporuka je stomatologa posjećivati svakih 6 mjeseci. Stomatolog će najbolje procijeniti je li došlo do nekakve upale i je li potrebno poboljšati higijenu.

Samo će savršena higijena biti garancija za trajnost implantata. I baš zato, kod dentalnih implantata možemo reći da vrijedi da je čistoća daleko više od pola zdravlja!

Od krunice do potpunog makeovera – stomatolog objašnjava sve što trebate znati o dizajnu osmjeha

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo