Zdravlje

Zdravlje

Jesu li šećerna bolest i osteoporoza prepreka za ugradnju zubnih implantata?

Shutterstock

Zubni implantati najbolja su metoda nadomještanja zuba koji nedostaju.

Međutim, ako malo više istražujete, naići ćete na informaciju kako ljudi s nekim sistemskim bolestima nisu dobri kandidati za zubne implantate. Na što trebamo misliti prije ugradnje implantata i kako prevenirati komplikacije, pročitajte u članku!

Zašto osobe sa šećernom bolesti imaju veći rizik od neuspjeha zubnih implantata?

Iako su pacijenti koji imaju šećernu bolest ili osteoporozu u većem riziku od odbacivanja zubnog implantata, to ne znači da trebaju biti osuđeni na proteze i bezubost.

Osobe sa šećernom bolesti bez obzira radilo se o tipu 1 ili tipu 2 dijabetesa, iz više razloga su izloženi riziku od neuspjeha implantata. Prvo, kod bolesnika sa šećernom bolesti potrebno je mnogo više vremena da rane zacijele. Drugo činjenica je da su osobe sa šećernom bolesti puno sklonije infekcijama. Ova osjetljivost na infekcije uzrokuje i puno češće bolesti zubnog mesa, pa kod osoba sa šećernom bolesti aktivna bolest zubnog mesa vrlo brzo može postati i periimplantitis – glavni uzrok gubitka implantata.

Šećerna bolest također može utjecati na proces oseointegracije, a to znači da smanjuje mogućnost vezivanja implantata za čeljusnu kost. Kod osoba sa šećernom bolesti ovaj proces može trajati duže nego obično, a ponekad se uopće ne dogodi. No, dobro uravnoteženom prehranom, vježbanjem i redovitim uzimanjem lijekova, osobe sa šećernom bolesti mogu bolest kontrolirati i povećati vjerojatnost uspješnog liječenja zubnim implantatima.

Kako odabrati najboljeg ortodonta? Stomatolog otkriva nekoliko trikova

Što osoba sa šećernom bolesti može učiniti kako bi osigurao uspješnost zubnih implantata?

Srećom, postoje koraci koji se mogu poduzeti kako bi poboljšali svoje šanse za uspješno liječenje zubnim implantatima uskom suradnjom sa svojim liječnikom i stomatologom. Sastavili smo nekoliko savjeta koje treba slijediti:

Stavite dijabetes pod kontrolu

Dok bolest nije potpuno pod kontrolom nema smisla riskirati i započinjati liječenje zubnim implantatima. Surađujte sa svojim liječnikom i potražite savjet o prehrani i vježbanju te se pobrinite da redovito uzimate sve propisane lijekove.

Održavajte oralnu higijenu

Osobe sa šećernom bolesti su sklonije oralnim zdravstvenim problemima poput bolesti desni i parodontitisa, karijesa i suhoće usta. Neophodno je prati zube dva puta dnevno te održavati kvalitetnu interdentalnu higijenu (interdentalne četkice i zubni konac). Preporučljivo je koristiti i posebne vodice za ispiranje prema uputi stomatologa.

Liječite parodontitis (ako postoji) 

Ako imate parodontnu bolest i česte upale zubnog mesa, nužno je posjetiti svog stomatologa i započeti liječenje što je prije moguće. Bez zdravog parodonta ne može se razmišljati o implantatima, ali niti planirati opsežnu protetsku rehabilitaciju.

Redovito odlazite stomatologu 

Redoviti stomatološki pregledi važni su za sve pacijente, ali posebno za dijabetičare koji su skloniji oralnim zdravstvenim problemima. Redoviti pregledi još su važniji kod pacijenata sa zubnim implantatima kako bi se redovno kontrolirali i kako bi se provodila redovita profesionalna oralna higijena.

Muči vas osteoporoza? Mogu li se ugraditi zubni implantati kod osoba koje boluju od osteoporoze saznajte više na Zubnom portalu.

Kako zadržati zube na mjestu nakon ortodontske terapije?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo