Kada dijete odvesti na prvi pregled kod zubara i kako ga za to pripremiti? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kada dijete odvesti na prvi pregled kod zubara i kako ga za to pripremiti?

Shutterstock 760999171

Briga o oralnom zdravlju djece je na prvom mjestu povjerena roditeljima od najranije životne dobi.

Briga o oralnom zdravlju djece je na prvom mjestu povjerena roditeljima od najranije životne dobi. Osobito je važno ponašanje i djelovanje roditelja u razvijanju korisnih i pozitivnih navika u djece, koji će edukacijom djece i svojim primjerom sačuvati i unaprijediti svoje oralno zdravlje i zdravlje svoje djece.

Pravilna prehrana, redovito i pravilno četkanje zubi te redoviti kontrolni pregledi kod zubara su preduvjet za očuvanje oralnog zdravlja.

Za održavanje zdravih usta je iznimno važan dobar odnos između zubara i djeteta, koji se mora temeljiti na međusobnom povjerenju, a koji se najbolje stječe upoznavanjem s radom u ordinaciji kroz igru i zabavu, primjereno dobi djeteta.

Kada odvesti dijete zubaru na prvi pregled?

Prvi pregled bi se trebao obaviti najkasnije do navršene prve godine života. Međutim, roditelji obično brinu o kontrolama kod pedijatra i zaboravljaju na sustavnu brigu o oralnom zdravlju i koliko je prvi pregled kod zubara važan za cjelokupno zdravlje djeteta. Roditeljima je možda neobično da dijete s tek  nekoliko izniknulih mliječnih zubi vode u zubarsku ordinaciju, ali treba naglasiti da upravo roditelji na tom pregledu mogu dobiti dragocjene informacije o prehrani i higijeni koje mogu uvelike koristiti u održavanju zdravih zubi i sprečavanju nastanka ranog dječjeg karijesa.

Kako odabrati najboljeg ortodonta? Stomatolog otkriva nekoliko trikova

Poznato je da su najznačajniji čimbenici koji utječu na pojavu karijesa mikroorganizmi koji ga izazivaju (najopasniji je Streptococcus mutans), obrambene sposobnosti sline, kao i način ishrane.

  1. mutans se pojavljuje u usnoj šupljini tek s nicanjem prvog zuba, jer mu tvrda površina zuba omogućava da se na nju zalijepi i razvija. Smatra se da ga prenose osobe koje su u najbližem kontaktu s djetetom, a to je najčešće majka, na način da svojim ustima „očisti“ žlicu, dudicu ili varalicu koju dijete stavlja u usta. Po suvremenom poimanju, karijes je infektivna, tj. zarazna bolest. Od stupnja izloženosti ovisi i kolonizacija te sama virulencija mikroorganizama, zbog čega je i izuzetno značajno da roditelj što je više moguće smanji prisustvo S. mutansa u svojim ustima.

Kako pripremiti dijete za pregled?

Roditelji imaju presudnu ulogu u pripremi djeteta za pregled. Djetetu treba objasniti svrhu i razlog pregleda. Savjete kako pripremiti dijete, roditelj može potražiti i od zubara kojem vodi dijete na pregled. Jutro i rano poslijepodne je najprikladnije doba dana za posjet jer su u popodnevnim i večernjim satima djeca umorna i postaju razdražljiva, što uvelike otežava uspostavljanje dobre komunikacije.

Djeca se u dobi od 4-5 godina identificiraju s roditeljima te je roditeljski stav prema oralnoj higijeni i redovitim pregledima od presudne važnosti. Osnovni uzor ili nagovor od strane roditelja je hvalevrijedna metoda za postizanje željenog cilja u zdravstvenom odgoju. O roditeljskoj brizi ovisi hoće li dijete imati zdrave zube.

Postavite jezik na nepce i pokušajte progutati, a da pri tom ne pomaknete jezik – što ako (ne) možete?

Upis u prvi razred osnovne škole je vrlo često povezan s prvim odlaskom djeteta na pregled zubi, a bol koja se javlja zbog karijesa zuba za dijete, ali i za roditelja, predstavlja stresan trenutak. Stoga je od osobite važnosti da posjet zubaru dijete ne doživi kao negativno iskustvo i da ne razvije strah, a to se može izbjeći pravovremenim i redovitim odlascima na pregled kako bi dijete i roditelj stekli povjerenje i razvili svijest o važnosti oralnog zdravlja.

Izvor: Javnozdravlje.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo