Kako bez straha sjesti u zubarsku stolicu? Evo što kažu stomatolog i psihologinja - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako bez straha sjesti u zubarsku stolicu? Evo što kažu stomatolog i psihologinja

Foto: Shutterstock

Imate li osjećaj straha, panike ili užasa pri pomisli na stomatologa? Onda je ovo članak za vas, jer i strah od stomatologa može se prevladati.

Pod nazivom strah kriju se brojne neugodne emocije. Osjećaj straha, panike i užasa pokreće brze procese koji obuhvaćaju mnoge tjelesne sustave (motorički, autonomni živčani sustav, hormonski itd.). Sve to dovodi do pojačanog znojenja, brzog rada srca, želju za izbjegavanjem, otežanim disanjem i izraženu tjeskobu. U nekim slučajevima, tjeskobni osjećaji mogu se javiti čak i kada osoba samo očekuje susret s onim čega se boji.

Vitamin D kao ključ uspjeha kod ugradnje dentalnih implantata

Osoba osjeća strah kada procjenjuje da je ugrožena, da se ne može suprostaviti ugrožavajućoj sili, ali da bi se mogla skloniti iz takve situacije. Panika je viši stupanj koji uz sve navedeno nosi i sumnju da se ne može maknuti iz takve situacije. Kod užasa, strave ili prestravljenosti, osoba je sigurna da je ugrožavajući objekt ili situacija nadilaze, da ne može pobjeći ili da nema izlaza.

Na razini ponašanja, osjećaj straha povezuje se s ponašanjem povlačenja ili bježanja od ugrožavajućeg objekta, odnosno izbjegavanjem takvog objekta ili situacije. Takvo ponašanje dovodi do izbjegavanja odlaska stomatologu čak i u situaciji kada ima trpi bolove i/ili vidljive smetnje.

Dentalna fobija

Fobija se definira kao ograničeni strah od određenih predmeta, situacija ili aktivnosti. Ovaj sindrom ima tri komponente: iščekujuću anksioznost, sam strah i izbjegavajuće ponašanje kojim osoba umanjuje anksioznost. Kod specifičnih fobija strah obično nije od samog predmeta, situacije ili aktivnosti, već od nekog strašnog ishoda.

Npr. osoba s dentalnom fobijom se boji same boli koju neće moći podnijeti kod nekog postupka ili se boji poniženja i osjećaja srama zbog stanja u usnoj šupljini, ili se boji da će povraćati radi nekog mirisa ili okusa u stomatološkoj ordinaciji. Većina osoba s specifičnim fobijama spremno priznaju da znaju da ustvari nema razloga da se boje, ali potvrđivanje ovog znanja ne umanjuje njihov strah.

Dentalna fobija dovodi do dugogodišnjeg izbjegavanja odlazaka na stomatološke preglede. Ono što je na početku bio mali stomatološki problem s vremenom može postati velik. Naposljetku može dovesti do ozbiljnijih problema čime se samo povećava dentalni strah i osoba ulazi u začarani krug.

Prerano izgubljeni mliječni zubi podloga su za ortodontske probleme

Kako prevladati strah?

Stoga je vrlo važno u cilju prevencije straha od stomatologa s prvim pregledima početi već u ranom djetinjstvu, a ne kada već postoji problem. Roditelji bi trebali paziti da pred djetetom ne pričaju „strašne priče o odlasku stomatologu“, da ne prenose svoje strahove i ne prijete djetetu odlaskom kod stomatologa u funkciji kazne. Kod samog odlaska stomatologu, situaciju bi trebalo napraviti uobičajenom, opuštenom kao i kod bilo koje druge aktivnosti npr. odlazak u park.

Kada je riječ o odraslim osobama, najvažnije je pronaći stomatologa s kojim će biti moguće ostvariti odnos povjerenja. Važna je otvorena komunikacija u kojoj je moguće prvo razgovarati, pitati te zajednički planirati daljnje postupke i radnje. Tako osoba ima osjećaj kontrole nad situacijom. Naravno, treba biti svjestan da su redovite kontrole način na koji se može prevenirati brojne zahvate. Također, važno se sjetiti da napredna dentalna medicina danas nije bolna te da se stomatološki zahvati mogu raditi u sedaciji.

Aktivni ugljen: može li se zubima vratiti bjelina na prirodan način?

Tekst: Lucijana Rupić Krstić, prof. psih.; doc. dr.sc. Tomislav Lauc, dr. med. dent.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo