Zdravlje

Zdravlje

Kako spriječiti i liječiti parodontitis (tzv. paradontozu)?

Početni oblik parodontoze je uvijek akutna upala desni, odnosno zubnog mesa, a parodontoza je najčešći uzročnik gubitka zubi.

Nakon karijesa, bolesti potpornih tkiva zuba (parodonta) su najčešći uzročnici gubitka zubi. U potporna tkiva zuba ubrajamo desni, kost i parodontni ligament koji zub veže s kosti. Stoga je pravilan termin parodontitis tj. upala parodonta. Parodontoza je zastarjeli i neispravan izraz koji još uvijek često nalazimo u svakodnevnoj upotrebi i trebao bi opisivati degenerativne promjene.

Što uzrokuje parodontitis?

Početni oblik parodontoze je uvijek akutna upala desni, odnosno zubnog mesa. Upala je stanje koje, ako se tretira na vrijeme, neće dovesti do nepovratnih promjena na potpornim strukturama zuba i može se potpuno izliječiti. Simptomi upale zubnog mesa su crvenilo, oticanje te krvarenje prilikom pranja zuba ili spontano krvarenje. Upala zubnog mesa nastaje zbog nedovoljne oralne higijene i nakupljanja naslaga između zuba i zubnog mesa te mineraliziranih naslaga koje nazivano i zubni kamenac.

Različite hormonske promjene, sistemske bolesti ili lijekovi mogu povećati vjerojatnost nastanka upale (npr. trudnoća, diabetes, kemostatici itd.). Utvrđena je velika povezanost parodontitsa u nastanku kardiovaskularnih bolesti, reumatoidnog artritisa i različitih autoimunih bolesti, bolesti dišnog sustava te lošijeg zdravstvenog stanja novorođenčeta.

Ukoliko ste primijetili promjene na zubnom mesu koje odgovaraju opisanim simptomima, krajnje je vrijeme da poduzmete odlučujuće prve korake u sprječavanju danjih komplikacija, odnosno nastanka paradontitisa.

Za zaustavljanje i sprječavanje nastanka parodontitisa najvažnije je:

  • Napraviti tzv. Inicijalnu parodontološku terapiju kod doktora dentalne medicine koji to radi ili ili specijalista parodontologije. Ta će terapija ukloniti uzročnike upale i omogućiti početak zacijeljivanja tkiva.
  • Redovna čišćenja zuba i zubnog kamenca kod stomatologa: klasična preporuka je dva puta godišnje
  • Svakodnevno temeljito održavanje higijene usta i zuba: pranje zubiju dva do tri puta dnevno po barem 4 minute, korištenje interdentalnih četkica, četkanje na poseban način u koji će Vas uputiti Vaš stomatolog, povremeno ispiranje s oralnim tekućinama.

Što ako zakasnimo?

Ukoliko se ne reagira na vrijeme bakterije iz zubnog mesa prodiru u dublje slojeve oko zuba. Nastupa prava parodontna bolest, odnosno parodontitis čiji je rezultat progresivni i nepovratni gubitak zubne kosti! Zubno meso će se povući na razinu preostale kosti, a zubni korijen ostaje nezaštićen i izložen vanjskim utjecajima. Pritom zubi postaju osjetljiviji na toplo i hladno, korijen je podložan karijesu, a između zubi otvaraju se veliki crni prostori koji narušavaju estetiku.

Ne smijemo zaboraviti da parodontitis često prati i neugodan zadah iz usta. Ako vi ili vaš ukućan, prijatelj ili kolega ima neugodan zadah, prvo posumnjajte na ovu bolest. Interesantno je da je ponekad osim zubi potrebno očetkati i jezik jer nečist jezik također može biti izvor bakterija.

Ukoliko parodontitis ostane neliječen kost će se sve više povlačiti, zubi će postati pomični i na kraju mogu ispasti.

Promjene uzrokovane parodontitisom su:

  • zubi postaju dugački
  • otvaraju se veliki crni prostori između zubi
  • javlja se preosjetljivost i pomičnost

Kako spriječiti parodontitis?

Jedina prava prevencija parodontne bolesti je ako slijedimo naša tri glavna koraka za zaustavljanje i sprječavanje nastanka parodontitisa. Potrebno je napraviti tretman desni, česta profesionalna čišćenja mekih i tvrdih naslaga na zubima te provoditi rigoroznu oralnu higijenu. Čišćenje ekstremno zbijenih zubi može se olakšati ispravljanjem zubi ortodontskom terapijom.

Pravilnim liječenjem zaustavit će se daljnji gubitak kosti, ali navedene promjene često će ostati. Naravno, postoje načini da se pacijentu poboljša estetika zubi, a to uključuje restaurativne zahvate, fiksaciju pomičnih zuba, ortodontsko ispravljanje, kompletnu protetsku ili protetsko – implantološku rehabilitaciju.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo