Kako spriječiti periodontitis?

cetkanje, zubi, cetkica, osmijeh

Parodontna bolest, uključujući gingivitis i periodontitis, ozbiljna je infekcija koja ako se ne liječi može dovesti do gubitka zuba.

Riječ "periodont" doslovno znači “okolo zuba”. Periodontalna bolest je kronična bakterijska infekcija koja zahvaća gingivu u početnom stadiju, a kasnije i kost u okolini zuba. Bolest započinje kada bakterije iz plaka koji se konstantno stvara na zubima uzrokuje upalu sluznice.

Gingivitis je najlakši oblik parodontoze. U ovom stadiju bolesti pacijent nema nikakve ili tek neznatne probleme. Gingivitis j e obično uzrokovan lošom oralnom higijenom, a lako se liječi uz profesionalan pristup i primjerenu oralnu higijenu.

četkiceKako napreduje bolest?

Periodontitis nastaje nakon neliječenog gingivitisa. Tokom vremena plak koji uzrokuje gingivitis može se proširiti ispod razine sluznice. Toksini koje proizvode bakterije plaka stimuliraju kronični upalni odgovor u kojem se organizam zapravo bori protiv samog sebe te tako uništava tkivo i kost koji okružuju zub.

Napredak upale uzrokuje stvaranje "džepova” koji postaju sve dublji i sve više okolnog tkiva i kosti bude uništeno. Često za pacijenta takav proces nije bolan ili stvara neznatne probleme.

Postoji nekoliko upozoravajućih znakova koje možete provjeriti i ako ponekad parodontna bolest može proći bez posebnih poteškoća. Mnogi pacijenti ne osjećaju nikakvu bol pa tako i parodontna bolest prođe nezapaženo. Radi toga je potrebno redovito kontrolirati zdravlje zubi i oralne sluznice.

Upozoravajući znakovi parodontne bolesti su:

  • krvarenje zubnog mesa nakon četkanja zubi
  • crvena, natečena sluznica oko zuba, zubno meso koje se povlači sa zuba
  • trajni zadah iz ustiju
  • gnoj između zuba i zubnog mesa
  • klimavi zubi.

Ukoliko primijetite neku od ovih promjena trebali biste potražite savjet svog stomatologa.

ustaKomplikacije koje nastaju tijekom parodontitisa mogu dovesti do gubitka zuba, ali i do bolesti koronarnih arterija, infarkta, smanjene težine novorođenčadi ili respiratornih smetnji.

Navedene komplikacije vrlo vjerojatno zvuče čudno, ali bakterije koje se stvaraju u plaku i uzrokuju peroidontitis mogu ući u krvotok i uzrokovati patološke promjene na drugim organima.

Liječenje periodontitisa provodi se na nekoliko načina, ovisno o stadiju bolesti. Cilj terapije je da se detaljno očiste svi zubi od bakterija plaka te da se njihovo toksično djelovanje zaustavi.

Slične savjete o njezi tijela i očuvanju vitalnosti možete pročitati u najnovijem broju časopisa PRO Wellness.

 Prati nas na Viber Public Chatu!