Zdravlje

Zdravlje

Krvarenje zubnog mesa – koji su uzroci i kako to spriječiti

Shutterstock

Donosimo nekoliko objašnjenja stomatologa zašto vam se to događa i što radite krivo

Vidjeti krv na četkici za zube sigurno nije ugodan prizor… Iako možete za to kriviti i grubo pranje zubi, ako se radi o svakodnevnoj pojavi, možda je vrijeme da se obratite liječniku.
„Na sreću, krvarenje desni često nije kronično stanje“, navodi dr. Joseph C. DiSano, stomatolog. Donosi nekoliko razloga zašto vam se to događa i što morate napraviti.

Koristite krivi (krivo) konac za čišćenje

Ako svakodnevno koristite konac za čišćenje, možda to raditi na sasvim krivi način. Zubni konac se ne provlači samo između zuba, on može oštetiti i desni i uzrokovati krvarenje. Liječnik predlaže da konac zakrivite u slovo C kada čistite svaki zub, a nježno povlačite ispod desni sve dok ne primijetite da ne možete nastaviti bez jačeg pritiska. Tako ćete ukloniti sve nečistoće, a nećete oštetiti desni.

Neredovita higijena

Ovo je sasvim jasno, ali ako još toga niste svjesni, ali ako zube ne perete koliko je potrebno, doprinosite razvoju bolesti usne šupljine, ali i krvarenju desni. Neki će izbjegavati korištenje konca jer im krvare desni, ali upravo je to razlog da ga koristite još više. “Ako ne koristite konac, ili ga koristite krivo, propuštate očistiti oko 35 posto naslaga koje se nalaze na vašim zubima“, pojasnio je dr. DiSano. Važno je znati da i neki proizvodi za higijenu mogu uzrokovati krvarenje, a to su tekućine za ispiranje ili pasta za zube koji mogu uništiti mikrobiotu.

Četiri vrlo jednostavna pravila kako spriječiti karijes kod djece

Gingivitis

Gingivitis je stanje koje se odnosi na upalu desni, često uzrokovanu plakom i razvojem bakterija, uz to je i prvi stadij bolesti desni, ali dr. DiSano napominje kako se radi o čestom stanju koje se da popraviti. Loša oralna higijena je često uzrok ovog stanja, pa je najbolje rješenje otići kod stomatologa kako bi se napravilo dubinsko čišćenje. Vi pripazite da redovito koristite zubni konac i dobro perete zube te ne zaboravite na one zube koji se nalaze na kraju čeljusti.

Parodontna bolest

Parodontalna bolest (parodontitis) je kronična bolest potpornog aparata zuba koji okružuje zub i sidri ga u čeljusti. Parodontitisu prethodi gingivitis – upala zubnog mesa koja može djelovanjem bakterija, slabljenjem imuniteta i prisutnošću faktora rizika dovesti do upale dubljih struktura. Glavni uzročnik te bolesti je plak, organizirani sloj ostataka hrane, sline i bakterija koje su odgovorne za karijes, ali i onih odgovornih za upale zubnog mesa. Simptom može biti i krvarenje desni i loš zadah, a ako se ne tretira može uzrokovati propadanje kosti i razvoj nekih drugih bolesti poput dijabetesa i bolesti srca, navodi dr. DiSano. Ono što morate napraviti jest posjetiti stomatologa.

Infekcija

Infekcija zuba može biti posljedica brojnih stvari, poput karijesa ili propadanja zuba. Neki simptomi mogu uključivati oticanje, čudan okus u ustima, osjetljivost na toplinu. Ako dođe do infekcije zuba, može se stvoriti „prištić“ koji može i krvariti i biti bolan na dodir. Najpametnije je posjetiti stomatologa kako bi odmah tretirao zub.

Lijekovi

Neki lijekovi mogu za posljedicu imati gingivalnu hiperplaziju. „Lijekovi za razrjeđivanje krvi smanjuju mogućnosti za stvaranje ugruška, što može voditi do lakšeg krvarenja, posebno desni“, pojašnjava liječnik. Neki drugi lijekovi, poput antidepresiva i onih za snižavanje krvnog tlaka, mogu isto biti odgovorni. Važno je liječniku reći da koristite nove lijekove kako bi lakše shvatio u čemu je problem.

Pušenje

Svi znamo da je pušenje loše za zdravlje, a upala desni je samo jedna od posljedica. Kako pušenje usporava protok krvi, manjak kisika može voditi do upalnih procesa. Ako se ne liječi kako treba, možete iskusiti krvarenje dok četkate zube. Ako ne možete prestati pušiti, razgovarajte s liječnikom kako zaustaviti krvarenje desni.

Jesu li šećerna bolest i osteoporoza prepreka za ugradnju zubnih implantata?

Trudnoća

Tijelo će prolaziti kroz razne promjene tijekom trudnoće, a na žalost krvarenje desni je jedan od njih. Zahvaljujući promjenama u hormonalnoj slici, protok krvi kroz desni isto može biti promijenjen što ih čini super osjetljivima za razvoj zubnog plaka i bakterija. Rezultat su osjetljive desni i krvarenje. Kako biste se bolje informirali o ovim promjenama, ne izbjegavajte posjet stomatologu tijekom trudnoće.

Stres i anksioznost

Dok stres i anksioznost nisu direktno povezani s krvarenjem desni, mogu doprinijeti tom stanju. Stalna izloženost stresu može uzrokovati upalne procese u krvnim žilama, što će rezultirati oštećenjem mekog tkiva u usnoj šupljini i otežati liječenje. Može negativno utjecati i na imunološki sustav i tako usporiti svaki oporavak.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo