Mislite da znate sve o četkanju zuba? Prevarili ste se! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Mislite da znate sve o četkanju zuba? Prevarili ste se!

Ako smatrate da je četkanje zuba jednom ili dva puta dnevno sasvim dovoljno za blistav i zdrav osmijeh, prevarili ste se.

Mnoge su studije pokazale kako dobra oralna higijena ne podrazumijeva samo zdrave zube, nego i zdravo tijelo. Primjerice, zdrava usna šupljina odražava se na krvožilno zdravlje, preuranjen porod, pa ček i erektilnu funkciju. Ako smatrate da je četkanje zuba jednom ili dva puta dnevno sasvim dovoljno za blistav i zdrav osmijeh, prevarili ste se. Donosimo nekoliko najčešćih grešaka kod higijene usne šupljine.

Četkanje je osnova!

Četkica treba biti posljednja stvar koju će vaši zubi dotaknuti navečer. Noćni obroci prije odlaska u krevet povisuju rizik od karijesa ako ostatci hrane ostaju zakopani među zubima”, tvrdi profesor na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta UCLA. Jednako tako, četkanje zuba ujutro je ključno. Naime, stvaranje sline, koja zaštitno djeluje na naše zube, usporava se noću, a time se više bakterija razmnožava u usnoj šupljini.

Kakvu četkicu koristite?

Neka vaša četkica sadrži mekane dlačice koje mogu doprijeti do sićušnog prostora ispod desni i ukloniti komadiće hrane ili plaka koji su se počeli nakupljati na rubu. Ako ne uklonite plak, povisujete svoj rizik od razvijanja bolesti desni.

Bakterije se stalno talože na zube i desni (već 10-20 minuta nakon četkanja!) stvaraju mekanu zubnu naslagu (plak) koja postaje sve deblja. Ako se ne očisti na vrijeme (preporuka je ujutro i navečer), svojim otrovima napada zubna tkiva uzrokujući njihovu upalu (gingivitis i parodontalnu bolest).

Ako koristite tvrdu četkicu (s tvrdim dlačicama), možete ozlijediti desni ili prouzročiti njihovo povlačenje.

Pljujete li?

Ponekad pljuvanje ostataka zubne paste neće u potpunosti ukloniti sve tvari koje ste iščetkali između zuba. Koristite tekućinu za ispiranje usta s hidrogen peroksidom koja ne sadrži alkohol, savjetuje stomatologinja Pia Lieb.

Osvježite dah tekućinom za ispiranje ustiju iz kućne radinosti

Kakva je vaša tehnika?

Osim korištenja pravih četkica za zube, trebate obratiti pažnju na tehniku kojom četkate zube.

“Polovica vlakana treba pokrivati desni, druga polovica zube, pod kutem od 45 stupnjeva, laganim pritiskom i malim kružnim pokretima treba voditi četkicu od prvog do posljednjeg zuba, te tako očetkati vanjske i unutarnje površine zuba. A koliko dugo? Odgovor je vrlo jednostavan: dok ne očistite sve zubne plohe! Najjednostavniji test je test jezikom: ako jezikom prođete preko svih zubnih ploha, a one su glatke, znači da je četkanje gotovo!”, tvrde iz Curaproxa.

Konac nije samo za šivanje

Rezultati mnogobrojnih studija upućuju na povezanost korištenja zubnog konca i parodontnih bolesti. Korištenje konca može znatno smanjiti količinu nepoželjnih bakterija u ustima jer pomaže u čišćenju bakterijskog plaka između zubi koji se redovitim četkanjem ne može doseći.

Koliko često mijenjate četkicu?

Idealno, četkicu biste trebali mijenjati svaka tri ili četiri mjeseca. Istrošene dlačice ne mogu učinkovito uklanjati ostatke hrane, bnakterije i plak s površine zuba, a ako ste bili bolestni, smjesta biste trebali koristiti novu četkicu. Zaostale bakterije i virusi mogu se zadržati na glavi četkice i uzrokovati ponovnu zarazu.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo