Muči vas neugodan zadah? Ovi trikovi će pomoći! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Muči vas neugodan zadah? Ovi trikovi će pomoći!

Foto: Shutterstock

Neugodan zadah je pri vrhu popisa češćih problema zbog kojih se osobe obraćaju stomatolozima. Dok vodica za ispiranje ili žvakaće gume samo privremeno rješavaju ovu tegobu, ili bolje rečeno prikrivaju, bakterije se brzo vrate i nastavljaju sa svojim štetnim djelovanjem. Iz tog razloga usna šupljina zahtjeva stalnu njegu.

Osim zbog bakterija, do neugodnog zadaha može doći i zbog drugih faktora poput pušenja, određene hrane, kave, žgaravice, nepravilne oralne higijene…

Evo nekoliko savjeta kako se učinkovito riješiti neugodnog zadaha:

1. Čistite jezik

Sigurni smo da perete zube četkicom, no čistite li usnu šupljinu? Stvar je u tome da ste četkanjem obavili samo pola posla, tj. riješili ste se prljavštine zuba, ali gljivice, bakterije i razne naslage ostaju na jeziku. Iako se na zapadu ovaj običaj često ignorira, čišćenje jezika je na istoku nešto što se podrazumijeva jer se zna da efikasno liječi zadah iz usta.

2. Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj je prirodan, dostupan pripravak za “uništavanje” lošeg daha. Prepun je antioksidanata te tako može uništiti bakterije koje su se nastanile u usnoj šupljini. Na ovaj način ćete pobijediti zadah iz usta te zaštititi zdravlje svoje usne šupljine, s obzirom da možete smanjiti rizik od razvijanja karijesa i raka usne šupljine. Napitak nemojte šećeriti.

3. Žvačite žvakaću gumu

Suha usta uzrokuju neugodan zadah, pa je tako i slina jedno učinkovito oružje u borbi protiv ovog problema jer sama odstranjuje bakterije i ostatke hrane s jezika. Žvakanje žvakaće gume potiče stvaranje sline pa iskoristite tu dobrobit. Naravno, ne koristite žvakaće sa šećerom.

4. Mućkanje ulja u ustima

Mućkanje ulja u ustima je stara tehnika koja potječe iz Ayurvede, a koristi se već 3.000 godina za zaštitu oralnog zdravlja. Želite li uživati u dobrobitima ove tehnike, preporuča se da ju ponavljate ujutro i navečer svakog dana. Možete koristiti suncokretovo ili kokosovo ulje, a postupak je takav da ulje u mućkate po usnoj šupljini nekoliko minuta, a nakon što ga ispljunete isperete usta vodom. Ovo je također odličan način za izbjeljivanje zubi i zaštitu desni.

Foto: Shutterstock

Ana A.

Otkrijte kojim si namirnicama možete pomoći u članku Riješite se zadaha – hranom

Od kašlja do zadaha – priroda nudi rješenje za sve tegobe

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo