Zdravlje

Zdravlje

Novi trendovi u stomatologiji zbog pandemije: Jeste li dobar kandidat za virtualne preglede?

Shutterstock

Pandemija koja trenutno paralizira svijet, te fizičko udaljavanje kao jedna od najbitnijih preventivnih mjera, postavili su potrebu za što većom dostupnosti usluga putem interneta.

Digitalizacija stomatologije i primjenjivanje najnovijih tehnoloških otkrića u području medicine nisu nova stvar. Pratiti tehnološke trendove i primjenjivati ih u svakodnevnoj praksi postalo je zahtjevno jer gotovo da se svakih nekoliko tjedana na tržištu pojavi neka nova tehnologija. Ono što tehnologija dosad ipak nije promijenila bili su pregledi i konzultacije. Upoznavanje licem u lice, uzimanje anamneze te zatim stomatološki pregled usne šupljine ipak su većinom odolijevali utjecajima trendova i tehnologije te se oslanjali na stručnost i iskustvo stomatologa i bili temelj stvaranja povjerenja između stomatologa i pacijenta.

Dr. Lauc: Tko je u ordinaciji morao poboljšati dezinfekciju, znači da je prije bila loša

Međutim, niti stomatološki pregledi nisu ostali imuni na potrebe pacijenata s obzirom da su za vrijeme ograničavanja uslužnih djelatnosti u stomatološkim ordinacijama dozvoljeni samo hitni zahvati. Sve ostale stomatološke usluge poput preventivnih pregleda, parodontoloških kontrola, ortodontskih pregleda ili protetskih zahvata stavljeno je na čekanje. Ovo je dovelo do toga da se i u području stomatologije popularizira takozvana „telemedicina“ – medicina na daljinu.

Virtualna stomatologija nije potpuna novost

U SAD-u je prije nekoliko godina jedna stomatološka poliklinika uvela „virtualno radno vrijeme“ – dnevne termine u kojima bi doktori primali pacijente preko video poziva kako bi im olakšali dostupnost. Na ovu ideju došli su jer su primijetili kako je pacijentima vrlo teško iz gomile internetskih oglasa i stranica na kojima svi tvrde kako su upravo oni najbolji izbor donijeti odluku kome se obratiti. Iz tog razloga omogućili su svima da se i prije prvog pravog pregleda upoznaju sa stomatologom, podijele s njim svoje probleme te dobiju informacije o svojim opcijama. Nakon što se ovo pokazalo vrlo uspješno, nastavili su ovu uslugu koristiti i kao pomoć u komunikaciji s pacijentima kojima su potrebne češće kontrole kao primjerice poslije oralno-kirurških zahvata ili ortodontskih kontrola.

Hoće li nam uskoro moći “izrasti” novi zubi? Znanstvenici na pragu velikog otkrića

Tko je dobar kandidat za virtualne preglede?

Ubrzo zatim počele su se pojavljivati razne aplikacije i servisi za virtualnu stomatologiju. U Hrvatskoj ovakav oblik virtualne stomatologije dosad nije bio široko korišten. Ono gdje smo bili najbliže su primjerice situacije s pacijentima koji su u dugotrajnim ortodontskim terapijama koji za vrijeme trajanja terapije dulji period moraju provesti izvan grada ili u inozemstvu.

Pacijenti koji nose nevidljive aparatiće (alignere) koje sami mijenjaju ili pacijenti koji nose ortodontske naprave koje zahtijevaju svakodnevni angažman poput okretanja aktivnih vijaka moraju biti pod nadzorom ortodonta. Njih se onda najčešće kontrolira slanjem fotografija ili video pozivima.

Pandemija Covid-19 natjerala nas je da ipak počnemo ubrzano primjenjivati virtualnu stomatologiju i virtualne preglede u svakodnevnu rutinu. Ono što je trenutno vidljivo je da su pacijenti zadovoljni s ovakvim načinom komunikacije, osjećaju se ugodno, a tehnologija video poziva je trenutno toliko napredna da gotovo svaki pametni telefon ima dovoljno dobru kameru za snimanje videa i fotografija. Nema razloga da se ovakva praksa ne nastavi i nakon što zaboravimo na ovu pandemiju. Mislim da je ovo jedan od trendova koji će biti pozitivan i za pacijente i za stomatologe.

Još uvijek imate sive plombe? Evo kada ih trebate zamijeniti novima

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo