Ortodoncija u odrasloj dobi - što se sve liječi ortodontskom terapijom?

aparatić za zube

Današnje vrijeme nam je omogućilo da vratimo vrijeme unazad i da svim pacijentima, neovisno o dobi, omogućimo ravne zube i skladne i lijepe osmjehe. Jer ortodoncija nisu samo lijepi, nego i zdravi zubi.

Nezaustavljiv razvoj znanosti i znanja u doveo je do razvoja novih materijala i novih ortodontskih tehnika i sustava. Suvremeni fiksni ortodontski aparati su estetski i za pacijenta ugodni. Nekada jako vidljive metalne bravice danas su puno manje i gracilnije.

Danas uzgajamo tkivo: suvremene metode regeneracije u stomatologiji

Ortodontske žice imaju tzv. memory efekt, možemo reći da „pamte“ odnosno različito reagiraju pri različitim temperaturama u ustima, dok su bravice visoko precizne i izrađene CAD CAM kompjuterskom tehnologijom.

Prema tome, virtualno trodimenzionalno planiranje ortodontske terapije samo je jedna od novih tehnologija koje koristimo u svakodnevnoj kliničkoj praksi, a daje odlične rezultate.

Stiskanje, škripanje i škrgutanje zubima - kako si pomoći kod bruksizma?

Što se sve liječi ortodontskom terapijom?

Gornja dobra granica za ortodontsku terapiju ne postoji. Njezine zadaci ne uključuju samo estetiku, već se ortodontskom terapijom popravlja funkcija zuba i žvačnog sustava, sprječava prekomjerno trošenje zuba te preopterećenje čeljusnog zgloba i žvačnih mišića. To je sve jako bitno ukoliko želimo imati lijepe, ali i zdrave zube.

Ortodontska terapija ponekad je trajno rješenje za mišične probleme lica od kojih danas pati sve više pacijenata, a naročito žena u periodu reproduktivne dobi. Pravilnim zubnim lukom poboljšava se čišćenje zuba te održavanje higijene usne šupljine.

Ponekad je ortodoncija i u službi pripreme zuba za izradu krunica i mostova te posebno ljuskica. Pripremanje zubiju za ljuskice ili krunice može biti minimalno invazivno, ali i štedljivo za zubno tkivo.

Bolovi i klikovi u čeljusti - kako liječiti?

Informiranost pacijenta

Ključ svake pravilne i uspješne ortodontske terapije u svim granama medicine je upravo dijagnostika, na temelju koje se planira terapija. Ukoliko se dobro zna što se radi može se prilično točno predvidjeti rezultat i trajanje ortodontske terapije.

Pacijent treba biti upoznat s planom i tijekom ortodontskog liječenja. Svaki se pomak zuba može predvidjeti jer se zubi ne pomiču bravicama niti lukovima već znanjem ortodonta. Svakoj postavi aparatića zato uvijek prethodi detaljna faza planiranja fiksne ortodontske terapije.

Više o ortodonciji i zubnim aparatićima pogledajte ovdje.

Personalizirana ortodoncija

S obzirom na potrebu pacijenta i na njegovu ortodontsku anomaliju, potrebno je u potpunosti individualizirati plan liječenja. Danas živimo u vremenu personalizirane medicine, gdje ortodncija nije izuzetak. Svaki čovjek ima svoja očekivanja i potrebe koje liječnik mora poštivati i koliko je moguće ispuniti. Povjerenje koje nam pacijent daje veliko je kao i odgovornost koju liječnik treba imati. Povjerenje je tim vrednije, jer dolazi od onih koji su konačno donijeli odluku, oni koji se boje, koji brinu o sebi i oni koji o sebi do tada nisu vodili dovoljno brige.

Novi način brzog rješavanja bezubosti

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!