Osjetljivi zubi neopisivo bole, a ove 4 navike mogu samo pogoršati stanje - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Osjetljivi zubi neopisivo bole, a ove 4 navike mogu samo pogoršati stanje

Shutterstock

Zašto su vam zubi tako osjetljivi? Stručnjak pojašnjava.

Ako vas muči ovo stanje, upoznati ste s neugodnim osjećajem boli i nelagodi koja se javlja kada želite raditi uobičajene stvari, poput uživanja u omiljenom napitku ili čišćenja zubi koncem.

Ovo stanje može biti neugodno ili vrlo neugodni, a kako je često izazvano ponavljanjem određenih navika, česta je pojava. Monica Biga, stručnjak za oralno zdravlje pojašnjava kako sami utječemo na razvoj ovog stanja.

Zašto su vam zubi tako osjetljivi?

“Osjetljivost zubi se može razviti kroz vrijeme kao posljedica istrošenosti zubne cakline ili povlačenja zubnog mesa, a jednom kad je zub tako izložen, povećava se i osjetljivost“, pojašnjava Biga.

Ako su zubi preosjetljivi radi izloženosti zuba, kako smo doveli do tog stanja? Neki vanjski faktori mogu utjecati, ali i genetika može biti odgovorna.

1. Stiskanje ili škripanje zubima

Radite li to kada ste nervozni? Otvarate boce zubima? Ovo su očite greške i navike koje će uzrokovati povlačenje desni pa ih je potrebno izbjegavati.

Muči vas suha koža? Dermatologinja savjetuju kako si možete pomoći

2. Kisela hrana i napici

Ono što jedete i pijete može igrati veliku ulogu kada je u pitanju osjetljivost zubi. Najveći krivci su kisela pića i hrana koji uzrokuju eroziju vanjskog sloja cakline. Ako ste zabrinuti radi svog stanja, izbjegavajte vino, citrusno voće i napitke, ocat, preljeve za salatu i tonik.

“Ako često koristite ove namirnice, zube kupate u tekućini koja je obično jako kisela“, dodaje Biga. Isto se odnosi na hranu koja je pina šećera.

3. Određeni proizvodi za izbjeljivanje

Dok oni profesionalni tretmani nisu toliko štetni, izbjeljivanje zuba može uzrokovati trenutnu osjetljivost. Radi se o tome da se pore u caklini „otvaraju“ i tako dolazi do izloženosti zubne kosti.  

Pripazite ako koristite paste za izbjeljivanje koje također mogu biti prejake i tako utjecati na trošenje cakline. Ako je posljedica bol, porazgovarajte sa svojim liječnikom o tome što biste trebali koristiti.

4. Perete zube često i agresivno

Prema riječima Bige, prečesto pranje može također uzrokovati probleme sa zubnom caklinom te kasnije na zubnu kost. Naravno, pravilna njega je pravi put za zaštitu od razvoja bolesti, a ona savjetuje da zube perete dva puta u danu, dvije minute. Činite to pažljivo i nježno, a dobro je i koristiti električnu četkicu te zubni konac.

Dijabetes, infekcije dišnih putova… Što sve loš zadah može otkriti o vašem zdravlju?

Kako stanje prevenirati i tretirati kod kuće?

Tu su dobre, ali loše vijesti. Loša je vijest ta da niste u mogućnosti vratiti stanje na staro ako se radi o strukturi zuba. Ako možete zaštiti daljnje propadanje ako pazite na oralnu higijenu, izbjegavate šećer i kiseline te koristite proizvode koji će pomoći osjetljivom zubu.

Ako trebate pomoć, svakako se obratite liječniku. U međuvremenu koristite pastu koja je namijenjena za osjetljive zube, perite zube dva put u danu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo