Osmijeh otkriva kakvog ste zdravlja!

zubi-osmijeh-zena-lijepa7

Brinete li se za svoje zube na primjeren način? Neadekvatna higijena može uzrokovati veće probleme od nužnog odlaska zubaru - bolesti zuba mogu biti povezane s moždanim i srčanim udarom, poteškoćama u trudnoći i upalama dišnog sustava.

Kada se brinete za vaše zube niste samo pošteđeni čestih odlazaka zubaru - i vaše cjelokupno zdravlje je na dobitku. Kako? Saznajte u nastavku!

Srčani i moždani udar

Niz studija utvrdilo je kako upale i bakterije u ustima i desnima mogu pronaći svoj put do krvotoka te uzrokovati zadebljanje stijenki arterija te povećati rizik od srčanog i moždanog udara. Nedavna studija objavljena u časopisu British Medical Journal analizirala je podatke 11,000 odraslih osoba - kod ispitanika koji su rjeđe četkali zube postojao je 70 posto veći rizik od srčanih bolesti u odnosu na ispitanike koji su zube četkali dva puta dnevno. Kako biste pomogli zdravlju srca, četkajte zube redovito i vodite računa o dentalnoj higijeni!

Dijabetes

Liječnici već duže vrijeme znaju kako se kod osoba s dijabetesom tipa 2 češće javlja periodontalna bolest, no čini se i kako sprječavanje infekcije desni može spriječiti dijabetes. Nedavna studija koju je provela Mailman škola javnog zdravlja pri sveučilištu Columbia pratila je  9,296 nedijabetičara tijekom 20 godina. Rezultati su pokazali da su ispitanici s češćim periodontalnim bolestima imali dvostruko veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u odnosu na one bez infekcije desni. Iako su potrebna dodatna istraživanje, jedna teorija smatra kako infekcije usne šupljine mogu voditi slabijoj upali u cijelom tijelu, a ta upala može uništiti sposobnost prerađivanja šećera.

Infekcije dišnog sustava

Zdrava i čista usna šupljina štiti i vaša pluća, tvrde rezultati nove studije objavljene u časopisu Journal of Periodontology. Istraživanje je provedeno na 200 ispitanika starih između 20 i 60 godina, a oni ispitanici koji su bolovali od upale pluća, akutnog bronhitisa i upale gornjih dišnih putova imali su lošije zdravlje usne šupljine. Periodontalne infekcije uzrokuju bakterije koje udišemo iz gornjeg dijela dišnog puta u donji dio respiratornog trakta i zato mogu biti izrazito opasne.

Problemi u trudnoći

Ako ste trudni ili razmišljate o trudnoći higijena zubi je jako važna. Zbog hormonalnih promjena i jačeg protoka krvi kroz tijelo tijekom trudnoće, češće su promjene u zubima i desnima. Udruženje American Academy of Periodontists navodi kako oko 50 posto trudnica razvije gingivitis koji uzrokuje upalu, krvarenje i natečenost desni. Ako se ne liječi, gingivitis može voditi periodontitisu koji uzrokuje probleme tijekom poroda. Iako su daljnja istraživanja potrebna, studije potvrđuju kako postoji direktna veza između bakterije u usnoj šupljini i prijevremenog poroda i preeklampsije. Kako biste se osigurali, vodite računa o oralnoj higijeni i posjećujte stomatologa redovito.

 

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!