Zdravlje

Zdravlje

Osvježite dah tekućinom za ispiranje ustiju iz kućne radinosti

Istraživanja su pokazala kako upotreba antibakterijske tekućine za ispiranje usta – dvaput dnevno – u kombinaciji s redovitim četkanjem, može značajno smanjiti pojavu plaka, ali i gingivitis – početni stadij bolesti desni. Napravite ju sami kod kuće!

Svi želimo imati svjež dah, a od zadaha bježimo kao vrag od tamjana! Ponekad, temeljito četkanje, korištenje zubnog konca i redovito posjećivanje stomatologa nisu dovoljni kako bismo osigurali svjež dah. Naime, zadah iz ustiju (ili halitoza) problem je za svaku drugu osobu!

“Halitoza je povremena ili trajna pojava zadaha iz usta, a najčešće ju uzrokuju naslage bakterija na jeziku, upala zubnog mesa i kariozni zubi. Znakove po kojima ćete najlakše prepoznati halitozu su bijele naslage na jeziku, okrugle naslage na tonzilama, suha usta te gusta slina, metalan, kiseo okus u ustima, ljudi se odmiču od vas kad govorite”, objasnio je stomatolog Tomislav Flegar (ako imate pitanje za njega, obratite mu se putem našeg servisa Halo, doktore).

Osim usvajanja zdravih navika za usnu šupljinu, svoj dah možete održati svježim i korištenjem tekućine za ispiranje ustiju. Istraživanja su pokazala kako upotreba antibakterijske tekućine za ispiranje usta – dvaput dnevno – u kombinaciji s redovitim četkanjem, može značajno smanjiti pojavu plaka, ali i gingivitis – početni stadij bolesti desni. Napravite ju sami kod kuće!

Metvica

  • 0,35 decilitra vode
  • dvije jušne žlice gela aloe vere
  • 12 kapi esencijalnog ulja limuna

Sve sastojke ulijte u bočicu i dobro protresite. To je to, imate svoju vodicu za ispiranje ustiju!

Metvica i ružmarin

  • 0,7 decilitra vode
  • jedna jušna žlica sjemenki anisa, listića metvice i ružmarina

Sastojke prelijte vrućom vodom i ostavite neka se namače 24 sata. Procijedite tekućinu, prelijte u bocu i čuvajte na suhom mjestu ili u hladnjaku.

Jabučni ocat

  • 240 mililitra vode
  • dvije jušne žlice jabučnog octa

Ova dva sastojka ulijte u staklenu bočicu i dobro promiješajte prije uporabe.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo