Parodontalna bolest ili parodontitis

zubi-zubar-stomatolog-9

Parodontitis je vodeći uzrok gubitka zuba te može biti povezan s drugim kroničnim bolestima, kao što su dijabetes i srčane bolesti!

Parodontalna bolest (parodontitis) je kronična bolest potpornog aparata zuba koji okružuje zub i sidri ga u čeljusti.

Parodontitisu prethodi gingivitis - upala zubnog mesa koja može djelovanjem bakterija, slabljenjem imuniteta i prisutnošću faktora rizika dovesti do upale dubljih struktura. Glavni uzročnik te bolesti je plak, organizirani sloj ostataka hrane, sline i bakterija koje su odgovorne za karijes, ali i onih odgovornih za upale zubnog mesa. Plak, u procesu mineralizacije s mineralima iz sline, prerasta u kamenac koji dodatno pogoduje razmnožavanju bakterija.

Parodontitis

Zubno meso postane crveno, bolno, otečeno te krvari i ako se ta faza ne sanira, pod zubnim se mesom počnu množiti bakterije koje uništavaju potporne strukture, uzrokuju nastanak džepa i povlačenje kosti. Stanje se može brže ili sporije razvijati i na kraju dovesti do ispadanja zubi, koje zbog povlačenja kosti više nema što držati. Nazočnost bakterija iz plaka je ključna za razvoj bolesti, no mnogo je čimbenika koji utječu na razvoj i oblik bolesti.
To su genetski faktori, imunološki sustav, sistemski faktori, faktori rizika (pušenje, stres…), utjecaj okoliša, socijalni faktori. Prema brojnim studijima rizik za pojavu parodontitisa se povećava kod pušača od dva i pol do sedam puta, a bolest se javlja u težem obliku i slabije reagira na liječenje.

Istraživanja su pokazala povezanost parodontne bolesti sa sistemskim oboljenjima kao što su cerebrovaskularne i kardiovaskularne bolesti, šećerna bolest, osteoporoza, bolesti dišnog sustava, čak sedam puta veći rizik od preranog poroda novorođenčadi manje porođajne težine, neonatalna smrt, preeklampsija (poremećaj u trudnoći) i hipertenzija uzrokovana trudnoćom. Bakterije iz parodontnog džepa mogu putem krvotoka dospjeti i naseliti naslage na koronarnim žilama i doprinijeti stvaranju ugruška. Ustanovljeno je da pacijenti s parodontitisom imaju 25 posto veći rizik od nastanka koronarne bolesti srca.

Ledikdent

Novo ispitivanje je pokazalo kod skupine pacijenata s uznapredovalim parodontitisom nakon intenzivnog liječenja unutar dva mjeseca statistički značajno poboljšanje u cirkulaciji krvi. Također, osobe s parodontitisom teže reguliraju razinu šećera u krvi te udisanjem tih bakterija mijenjaju sluznicu u plućima, čime daju priliku za naseljavanje bakterija koje uzrokuju bolesti dišnog sustava. Čak 30-40 posto aspiracijskih pneumonija (upala pluća) u podlozi ima bakterije koje nalazimo i kod parodontne bolesti.

Upravo iz tih razloga važno je održavanje zdravlja parodonta, kako kod kuće održavanjem pravilne oralne higijene, tako i u stomatološkoj ordinaciji redovitim profesionalnim čišćenjem zubi i pregledima na kojima se mogu otkriti počeci bolesti koji zahtijevaju uvođenje kompletne parodontalne terapije.

Autor teksta: tim Ledikdent dentalnog centra

 Prati nas na Viber Public Chatu!