Zdravlje

Zdravlje

Sedam koraka do zdravog osmijeha

Kada govorimo o zdravom osmijehu, prvenstveno mislimo na zdrave zube, zdrava zubna tkiva i zdravu sluznicu usta.

O tome kako loše oralno zdravlje dovodi do povećanog rizika od nastanaka infarkta, moždanog udara, šećerne bolesti, prijevremenog poroda i niže porođajne težine novorođenčeta, plućnih bolesti i oslabljenog imunološkog sustav govore najnovije znanstvene spoznaje. Iz svega toga proizlazi da je zdrav osmijeh odraz cjelokupnog zdravlja organizma.

Poznavanje svoje usne šupljine

Naš vanjski izgled nam je dobro poznat. Znamo što ćemo vidjeti ako se pogledamo u ogledalo, poznato nam je gdje su udubine, gdje izbočine. Znamo li to o svojim zubima? Ako želimo dobro brinuti o svojim zubima moramo biti svjesni skrivenih kutova u ustima i kritičnih mjesta, kao što su područja uz zubne nadomjeske (implantate, mostove) i teško dostupna mjesta kod fiksnih ortodontskih aparata. Jeste li ikada pogledali svoje zube sa svih strana koristeći ogledalo?

Uz poznavanje svoje usne šupljine ide i poznavanje samoga sebe i svojih životnih navika i vrijednosti. Kako se hranimo, koliko redovito provodimo tjelesne aktivnosti, imamo li loše navike kao što su pušenje, konzumiranje alkohola, kave – sve su to čimbenici koji utječu na zdrav osmijeh. I posljednje, iako ne i najmanje važno, trebamo sebi iskreno odgovoriti na pitanje koliko nam je zaista važan zdrav osmijeh. Koliko nam je uistinu važno naše zdravlje?

Nemam vremena

Zna se da svi mi unutar jednoga dana imamo jednako vremena na raspolaganju. No, činjenica je da to vrijeme trošimo na različite aktivnosti. Pitanje je: kako? Goethe je rekao da stvari koje nam puno znače ne bi nikako smjele biti prepuštene na milost i nemilost stvarima koje nam malo znače. Zato je važno znati koliku važnost za nas zaista ima zdrav osmijeh. Prvi korak je bilo upoznavanje naše usne šupljine, a sada smo prešli na sljedeći korak, suočavanje s pitanjem koliko vremena je potrebno i koliko smo ga spremni utrošiti na održavanje zdravlja usne šupljine.

Financijski pogled

Curaprox CPS interdentalne četkice

Staru narodnu poslovicu “bolje spriječiti nego liječiti” zanimljivo je povezati s financijskom stranom održavanja oralne higijene. Ukoliko promotrimo put kojim ide naš zdravstveni sustav, za očekivati je da ćemo se u skorijoj budućnosti morati sami pobrinuti za plaćanje većine dentalnih usluga.

Zato budimo mudri, svakodnevno temeljito čistimo zube, ulažimo u kvalitetna pomagala za održavanje temeljite oralne higijene, sve kako ne bismo kasnije bili prisiljeni liječiti, tj. prolaziti kroz mnoge neugodnosti, gubiti vrijeme i izdvajati znatno veća financijska sredstva.

Izbor pomagala

Iako je vaša usna šupljina jedinstvena, kao što ste i vi jedinstveni, ipak nekakva opća pravila za izbor pomagala vrijede za sve. Pri izboru četkice odlučite se za mekanu zubnu četkicu s gustim i tankim vlaknima kako biste bez jakog pritiska temeljito odstranili zubne naslage i doprli do teško dostupnih mjesta između zuba i ruba desni bez oštećenja zubnih vratova.

Ukoliko birate električnu zubnu četkicu, onda je kvalitetna sonična četkica najbolji izbor. Za čišćenje međuzubnih prostora koristite međuzubne (interdentalne) četkice, a veličinu četkice izaberite prema veličini međuzubnog prostora. Za međuzubne četkice je bitno da imaju što tanju i čvršću žičanu jezgru, te tanka, duga i fleksibilna vlakna.

Curaprox
CS 5460

Prilikom uporabe vlakna međuzubne četkice moraju u potpunosti ispuniti međuzubni prostor i očistiti sve površine između zuba i desni. Za čišćenje izrazito uskih međuzubnih prostora možete koristiti konac za zube.

Savjet o uporabi pomagala

Vrlo malo ljudi zna pravilno čistiti zube. Pravilno čišćenje podrazumijeva redovito odstranjivanje zubnih naslaga s izabranim pomagalima uz ispravnu tehniku čišćenja na način da se ne ozlijede desni i/ili zub.

Ako vas vaš doktor dentalne medicine nije savjetovao na temelju vaših individualnih potreba o tome kako pravilno i učinkovito provoditi higijenu usne šupljine, tada ga kod sljedećeg posjeta svakako upitajte o tome.

I on može postati dio iTOP tima, koji svoje djelovanje bazira na individualnom pristupu pacijentu. Na taj način doktor dentalne medicine kroz edukaciju pomaže pacijentu upoznati usnu šupljinu, naročito kritična i teško dostupna mjesta, te ga savjetuje pri izboru najboljih sredstva za održavanje oralne higijene i podučava kako da ih na ispravan način koristi.

Time vaš doktor dentalne medicine postaje učitelj i mentor koji pomaže u doživotnom očuvanju zdravlja vaših zuba i desni.

Redoviti preventivni pregledi

Bojite se doktora dentalne medicine? Niste jedini. Najčešće je strah od doktora dentalne medicine vezan uz osjećaj boli koji proživljavamo prilikom bilo kakvog zahvata. Dobra vijest za vas je da postoji jednostavno rješenje: obiđite svojeg doktora dentalne medicine dok vas još ništa ne boli – preventivno. Tada je to samo pregled koji ne uzrokuje bol. Ukoliko prilikom preventivnog pregleda on pronađe začetak bolesti zuba ili desni, u tom slučaju može pravovremeno započeti s liječenjem koje je onda jednostavnije, kraće traje i manje boli. Pored toga u danas se većina zahvata može izvoditi bezbolno.

Održavanje motivacije

Kako je redovita i temeljita higijena usne šupljine od temeljnog značaja u očuvanju zdravlja zuba dobro je za održavanje samomotivacije jednom ili dva puta mjesečno provjeriti svoju temeljitost u čišćenju. Pripravci za dvobojno razotkrivanje mekanih zubnih naslaga će nam pokazati koliko temeljiti smo bili pri čišćenju zuba.

Također redoviti preventivni pregledi kod doktor dentalne medicine imaju na nas motivacijski učinak. Uobičajeno smo nekoliko dana prije posjete doktor dentalne medicine visoko motivirani za temeljito čišćenje, ali već nakon tjedan do dva dana ta motivacija splasne.

Dodatnu motivaciju pruža nam i spoznaja da provođenjem redovite i temeljite oralne higijene pozitivno utječemo na svoje cjelokupno zdravlje.

Darovi za članove Ordinacija.hr-a

Curaprox
vam poklanja tisuću četkica CS 5460 ultrasoft u povodu Svjetskog dana oralnog
zdravlja koji se obilježava 12. rujna.

Curaprox

Zubna četkica Curaprox CS 5460 (oznaka broja vlakana) stvorena je u Švicarskoj u suradnji sa stručnjacima – doktorima dentalne medicine. Mekana CUREN vlakna i kompaktna mala glava s ravnim, osmerokutnim držačem čine njezine prepoznatljive elemente. Ova gusta i tanka vlakna bez pritiska ulaze u prostor između zuba i desni i temeljito čiste mekane zubne naslage. Što morate napraviti kako biste došli do svog poklona? Slijedite upute: 1.000 četkica za 1.000 zdravih osmijeha!

Želimo vam još puno zdravih i blistavih osmijeha!

Potražite Curaprox na Facebooku ili internetskoj stranici Zdrav osmijeh.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo