Zdravlje

Zdravlje

Stiskanje, škripanje i škrgutanje zubima – kako si pomoći kod bruksizma?

Shutterstock

Stiskanje, škripanje ili škrgutanje zubima naziva se bruksizam. Ono je nesvjesno i najčešće se događa noću, za vrijeme spavanja.

Vrlo često osobe ni ne znaju da imaju bruksizam dok ih netko ne čuje i upozori da noću škripe zubima.

Bolovi i klikovi u čeljusti – kako liječiti?

Noćno stiskanje zubiju 

Životne promjene, stresni periodi i anksioznost najčešće su okidač noćnog škripanja, tako da sa sigurnošću možemo reći da je najčešći uzrok bruksizma upravo stres. Tokom noći tijelo se ne može potpuno opustiti, te aktivira žvačne mišiće uzrokujući stiskanje i škripanje.

Sile koje se pritom stvaraju puno su jače nego sile koje su potrebne za žvakanje hrane. Aktivnost mišića tokom noći može uzrokovati jutarnju ukočenost zgloba, glavobolje, bolove u području lica i zgloba, ali i oštećenja zuba kao što su pretjerano trošenje i pucanje.

Ponekad je stomatolog prvi koji primijeti problem s bruksizmom upravo radi ovih karakterističnih oštećenja zuba. Da bi se spriječila oštećenja zuba, ali i bolovi žvačnog sustava potrebno je što prije započeti liječenje.

Novi način brzog rješavanja bezubosti

Bruksizam kod djece

Bruksizam kao prolazna pojava vrlo se često pojavljuje i u djece: u periodima izmjene zubi, nicanja trajnih zuba i neravnomjernog zagriza nije rijetko da djeca tijekom noći škrguću zubima. Iako ova pojava kao i sam neugodan zvuk škrgutanja zna zabrinuti roditelje, najčešće se radi o prolaznoj fazi te bruksizam spontano nestane. Ukoliko traje dulje vremena i počne uzrokovati promjene na zubićima ili bolove u čeljusti i glavobolje potrebno je posjetiti stomatologa.

Simptomi poremećaja čeljusnog zgloba i mišića

Liječenje bruksizma 

Bruksizam se liječi udlagama koje se nose po noći te onemogućavaju škripanje i prejako stiskanje.

Udlage se rade u jednoj čeljusti te malo ”podižu” zagriz i stavljaju čeljust u opuštajući položaj za zglob i mišiće. Udlaga ne izaziva neugodu, ugodna je za nošenje i ne zahtjeva privikavanje. Udlage se nose minimalno nekoliko mjeseci dok se žvačni sustav ne oporavi, a moguće je i dugotrajno nošenje.

Bruksizam nije stanje koje nužno traje cijeli život i moguće je da se korištenjem udlaga, ali i eliminiranjem stresa i anksioznosti povuče.

Kako spriječiti i liječiti parodontitis (tzv. paradontozu)?

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo