Zdravlje

Zdravlje

Stomatolog otkriva 6 trikova kako se zauvijek riješiti neugodnog zadaha

Shutterstock

Opet vam je zadah očajan? Ako ste eliminirali sve bolesti, a zube perete redovito i kako vam je objašnjeno – ne očajavajte.

Dok uzroci neugodnog zadaha mogu biti brojni, često je u pitanju neko jednostavno rješenje na koje uopće niste pomislili.

Neugodan zadah može biti simptom dehidracije, a isto tako činjenica da perete zube četiri puta dnevno ne mora značiti da ste zaštićeni od pojave ovog problema. Vratimo se dehidraciji – kada organizmu nedostaje tekućine, proizvodi se manje sline, a ako imate manje sline, hrana i bakterije će u usnoj šupljini ostati punu dulje i tako uzrokovati neugodan zadah.

Patiti zbog posljedica lošeg zadaha je neugodan problem za mnoge, a prema riječima dr. stomatologije Krisitne Cain, čak trećina Australaca pati zbog ovog problema i često je odgovor upravo u lošoj higijeni. Ova liječnica iz Queenslanda otkriva neke od glavnih uzročnika lošeg zadaha i daje jednostavne savjete kako se riješiti problema.

Ista bakterija koja uzrokuje propadanje zuba ili bolesti desni će uzrokovati i neugodan zadah ako dozvolite da se naslage plaka stvore u ustima. Dodaje kako se gingivitis prvotno javlja kao blaga bolest desni, što može uzrokovati i nakupljanje plaka.

Postavite jezik na nepce i pokušajte progutati, a da pri tom ne pomaknete jezik – što ako (ne) možete?

“Jednom kada se on „ustoliči“ između zubnog mesa i korijena zuba, ne možete ga se riješiti“, dodaje.

„Liječnik u tom slučaju mora ostrugati korijen i čistiti ispod zubnog mesa kako bi vas riješio bakterija. Ako se s ovim problemom ne obratite stomatologu, on se može pretvoriti u ozbiljnu bolest desni kada će biti potrebni i nešto ozbiljniji zahvati“, napominje dr. Cain. Naravno, ako uopće ne potražite pomoć stomatologa, stvari se mogu dodatno zakomplicirati. Jedna od posljedica može biti i gubitak kosti ili povlačenje zubnog mesa te klimavosti zuba.

„Ako se zub klima, može se otkrhnuti i tako oštetiti susjedni zub ili može doći do infekcije koje se nikada nećete riješiti a morate se o njoj brinuti ostatak života“, dodaje stomatologinja. Dodaje kako je kronična infekcija u ustima, koja inače ne mora uzrokovati probleme, kada se tamo nađe, može biti razlog neugodnog zadaha.

Naravno, sve što ostaje u ustima nakon obroka, može isto biti uzrok neugodne pojave. Liječnica navodi najbolje savjete koje može dati a to su: prestanite pušiti, koristite električnu četkicu i redovito posjećujte liječnika. Kratkotrajno rješenje je i vodica za ispiranje, a na tržištu ih postoji puno vrsti a neki od njih su odlični kao brzo rješenje.

Općenito govoreći, postoje dvije vrste ispiranja usta: kozmetička i terapijska. Kozmetičko ispiranje usta može privremeno kontrolirati loš zadah i iza sebe ostaviti ugodan okus, ali ono nema kemijsku ni biološku primjenu izvan privremenog djelovanja, pojasnio je te dodao: “Na primjer, ako proizvod ne uništi bakterije povezane s lošim zadahom, smatra se da je njegova korist isključivo kozmetička. Nasuprot tome, terapijsko sredstvo za ispiranje usta sadrži aktivne sastojke koji pomažu u kontroli stanja poput zadaha, gingivitisa i parodontitisa, plaka i karijesa. Aktivni sastojci koji se mogu koristiti u terapijskom ispiranju usta najčešće su: klorheksidin, heksetidin, fluorid, hidrogen ili karbamid peroksid te esencijalna ulja. Za smanjenje lošeg zadaha najčešće se koriste klorheksidin, heksetidin i esencijalna ulja a mogu se koristiti za kontrolu plaka i gingivitisa.”

Liječnica dodaje kako slana voda može pomoći kada su u pitanju upale u usnoj šupljini, koje također mogu uzrokovati loš zadah. Ipak, ako često imate problema s neugodnim zadahom, vrijeme je da posjetite liječnika. „Ponekad u pitanju može biti probava, kandida također može uzrokovati neugodan miris…“, dodaje.

Morate vaditi umnjake? Evo tko je kriv i zašto nemate mjesta u čeljusti za sve zube

Probiotici se mogu koristiti kao pomoć ako je u pitanju probavni sustav. Stomatolog vas može uputiti kod vašeg liječnika ili nekoga tko može obaviti pretrage kako bi se utvrdilo radi li se možda o alergijama. Važno je paziti i što pijemo i jedemo, a zapamtiti morate da crveno vino može obojiti zube, a to isto čine rajčica i soja sos.

6 trikova kako se riješiti neugodnog zadaha

  1. Pravilno čišćenje zuba kod kuće: Koristite električnu četkicu, isperite s vodicom za zube i koristite zubni konac.
  2. Redovito posjećujte stomatologa: On može dijagnosticirati i bolest desni koja može uzrokovati neugodan zadah.
  3. Promijenite prehranu: smanjite konzumaciju crvenog vina i češnjaka. Također, pušenje će direktno uzrokovati bolesti desni. Alkohol će uzrokovati porast kiseline u želucu, što može opet biti uzrok pojave neugodnog zadaha.
  4. Vodica za ispiranje: Ne zaboravite koristiti i nju, a posebno onu za paradentozu, ako imate i taj problem.
  5. Žvakaće gume: Koristite samo one bez šećera.
  6. Ako jedete češnjak za ručak ili večeru: neka ga jede i vaš partner.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo