Zdravlje

Zdravlje

Tekućina za ispiranje ustiju povezana s oralnim rakom!

Sve što vam treba za održavanje zdravlja usne šupljine je redovito četkanje pastom koja sadrži fluor, zubni konac te redoviti stomatološki pregledi, savjetuju škotski istraživači.

Istraživanja su pokazala kako upotreba antibakterijske tekućine za ispiranje usta – dvaput dnevno – u kombinaciji s redovitim četkanjem može značajno smanjiti pojavu plaka te gingivitis – početni stadij bolesti desni. Međutim, prekomjerna uporaba ove higijenske tekućine može nam naštetiti.

Škotski su istraživači htjeli ustanoviti faktore rizika za rak ustiju, larinska, želuca i jednjaka, a zaključili su kako ispiranje ustiju tri puta dnevno znatno povisuje rizik od razvijanja raka usta i grla! Do ovog su zaključka stigli nakon što su razgovarali s gotovo 2000 osoba oboljelih od raka te istim brojem zdravih ispitanika.

Voditelj istraživanja Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Glasgowu savjetuje izbjegavanje korištenja tekućine za ispiranje ustiju svima: “Ne bih savjetovao rutinsku uporabu tekućine za ispiranje ustiju i gotovo. Postoje situacije i stanja kod kojim stomatolog more propisati tekućinu za ispiranje ustiju – recimo zbog lošeg lučenja sline pacijenta, nekog stanja ili lijeka koji pacijent uzima, no za mene općenito je potrebno dobro i redovito četkanje pastom s fluorom te uporaba zubnog konca u kombinaciji s redovitim stomatološkim pregledima”, zaključio je dr. David Conway, čija je studija objavljena u časopisu Oral Oncology.

Dodao je kako je moguće objašnjenje za povezanost između korištenja tekućine za usta i pojave raka to što mnoge osobe koriste ovaj proizvod kako bi prekrile zadah cigareta ili alkohola – dvaju faktora rizika za oralni rak!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo