Zdravlje

Zdravlje

Umnjaci – saznajte sve o liječenju, najčešćim problemima i vađenju ovih zuba

Foto: Shutetrstock

Umnjaci ili treći kutnjaci su zubi posljednji u zubnom nizu gornje i donje čeljusti. Budući su posljednji, nalaze se na svakoj strani gornje i donje čeljusti iza dva sjekutića, jednog očnjaka, dva pretkutnjaka i dva kutnjaka, znači na poziciji 8 pa otuda i popularni naziv „osmice“. Ukupno bi ih u ljudskim čeljustima trebalo biti četiri.

Njihovo ime (lat. Dens sapiens) ili “zub mudrosti“, vezan je uz doba njihovog nicanja, negdje nakon 18-te do 20-te godina života, kada bi čovjek već trebao biti odrastao pa samim time, kako se nekad smatralo, i mudar, zreo. Čest je slučaj da nicanje umnjaka počinje i kasnije pa čak i do 30-te godine života.

Zametak umnjaka ne mora postojati, može izniknuti djelomično ili uopće ne mora izniknuti

Umnjaci spadaju u genetski raznolike zube, kao uostalom i svaki od posljednjih zuba u pojedinim skupinama zuba; “dvojke” ili drugi sjekutići, “petice ili drugi pretkutnjaci, čijem čestom nedostatku svakodnevno svjedočimo u ordinacijama. Uz njihovu genetsku varijabilnost, još je jedan razlog zbog kojeg pacijenti često imaju problema s umnjacima. Razvojem ljudske vrste, evolucijom te promjenom prehrane kroz milijune godina, došlo je smanjenja čeljusti, dok je veličina zuba ostala približno ista pa često nema dovoljno mjesta da bi umnjaci pravilno ili uopće izniknuli, jer ako i postoje u čeljusti, susjedni zubi blokiraju njihovo izrastanje. Ovdje valja još spomenuti da su umnjaci morfološki najraznovrsniji od svih zubi u čovjeka pa nalazimo vrlo različit broj kvržica, korijena i korijenskih kanala kod umnjaka.

Zbog svega navedenog, rijetko kod pacijenta nalazima sva četiri potpuno pravilno iznikla umnjaka. Puno češće se događa da uopće ne postoji zametak umnjaka, da je samo djelomično izniknuo ili da uopće nije izniknuo, odnosno da je izniknuo, ali položaj nije ispravan.

Najčešći problemi vezani uz umnjake

Najčešći problemi koji se javljaju u vezi s umnjacima su otežano nicanje, impaktirani i semiimpaktirani umnjaci te karijes.

Simptomi otežanog nicanja su bol, crvenilo, oteklina, a u težim slučajevima i ograničena mogućnost otvaranja usta, bol koja se širi prema uhu te oteklina limfnih čvorova i povišena tjelesna temperatura. Terapija se u početku sastoji od ispiranja prostora između zubnog mesa i djelomično izniklog zuba nekim o antiseptika te od tzv. “cirkumcizije“, odstranjivanja dijela zubnog mesa oko djelomično izniklog zuba. Međutim, govoreći kao praktičar, takva terapija najčešće nije duga vijeka, upala se ponavlja i pojačava pa u konačnici, dovodi do vađenja zuba.

Impaktirani i semiimpaktirani umnjaci su zubi koji se nalaze u čeljusti i koji uopće nisu niknuli ili su samo djelomično izniknuli. Razlozi njihovog nenicanja su najčešće mehaničke prirode; ili ih blokiraju susjedni zubi ili su im korijeni svinuti ili su u čeljusti usmjereni u potpuno krivom smjeru. Potpuno impaktirani zubi u pravilu ne stvaraju nikakve probleme, iako se ponekad oko takvog zuba može stvoriti tzv. folikularna cista pa u tom slučaju zub treba izvaditi. Semiimpaktirani umnjaci stvaraju veće probleme, od upala zubnog mesa do karijesa na nedostupnim mjestima te je najčešća sudbina takvih zubi, također vađenje.

Treći problem je nastanak karijesa na umnjacima. Ako su u potpunosti i pravilno izniknuli i na umnjacima nastane karijes, on je relativno jednostavno rješiv izradom ispuna na tom zubu. Međutim, kao što sam već spomenuo, umnjaci često niknu samo djelomično ili u nepravilnom položaju. Nadalje, zbog položaja umnjaka na samom kraju čeljusti, pacijentima je teže održavati dobru higijenu. Zbog toga, karijes nastaje na teško vidljivim mjestima te napreduje u dubinu, što dovodi do neophodnog liječenja živca zuba. Vrlo često su korijeni umnjaka zavinuti, a i sam položaj umnjaka ograničava kvalitetan pristup korijenskim kanalima i kvalitetno liječenje pa je najčešći ishod takvih zuba u konačnici, vađenje.

Vađenje umnjaka

Vađenje, kao najčešći postupak u vezi s umnjacima, može biti jednostavno i komplicirano. Kod kompliciranog vađenja mora se otvoriti zubno meso i odstraniti dio kosti koji sprječava “normalno vađenje“. Zahvat se obavlja u lokalnoj anesteziji, ali radi se o manjem operativnom zahvatu i treba mu pristupiti ozbiljno, pazeći na okolne anatomske strukture, kao što su mandibularni i jezični živac.

U Ordinaciji dentalne medicine Tomislav Flegar, dr.med.dent., pri vađenju umnjaka koristimo PRGF-Endoret biotehnologiju kojom augmentiramo mjesto vađenja, što dodatno pospješuje cijeljenje rane te obnovu kosti, a samim tim i smanjuje postoperativne simptome i moguće komplikacije.

Nakon vađenja javljaju se simptomi boli, otežanog otvaranja usta, moguća oteklina te povišena tjelesna temperatura. Kako bi se ti simptomi ublažili, pacijentu je potrebno dati upute kako se ponašati idućih nekoliko dana (ne ispirati ranu, hladni oblozi izvana, glava na povišenom kod spavanja, jesti mekšu i ne vruću hranu) te ponekad prepisati analgetike pa sve poteškoće prestaju već nakon nekoliko dana.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo