Zdravlje

Zdravlje

Vitamin D kao ključ uspjeha kod ugradnje dentalnih implantata

Shutterstock

Vitamin D je neophodan za održavanje zdravlja kostiju jer potiče apsorpciju kalcija.

U posljednje vrijeme sve više je dokazanih pozitivnih učinaka vitamina D: smanjenje rizika od nastanka šećerne bolesti, reumatoidnog artritisa, pomaže kod boljeg raspoloženja, a pokazao je pozitivan učinak i kod bolesti srca. Iako je neosporno da je vitamin D dobar za vaše cjelokupno zdravlje, mnogi stomatološki pacijenti nisu svjesni da je važan dio uspjeha dentalnih implantata. Stručna literatura ukazuje da dodatak preparata vitamina D u prehranu uvelike pospješuje proces vezivanja zubnih implantata za kost.

Imate zubne implantate? Koliko će trajati, ovisi isključivo o vašoj higijeni, kaže stomatolog

Kako Vitamin D može pomoći s vašim zubnim implantatima?

Kalcij je primarni element koji se nalazi u zubima i kostima, a vitamin D omogućava tijelu da se bolje apsorbira ovaj važni mineral. Kada Vaše tijelo nema dovoljno vitamina D, neće se moći apsorbirati novi kalcij koji će tijelu trebati za stvaranje kosti oko zubnog implantata.

Ispitivanja na životinjama pokazala su da prisutnost vitamina D igra važnu ulogu u vezivanju titanskih zubnih implantata za životinjsku kost. Kost životinje koja nije bile tretirana vitaminom D bila je krhka i porozna u odnosu na kost životinje koja je primila dodatnu dozu vitamina D.

Vitamin D također je pokazao i druge blagodati za zdravlje usne šupljine – smanjuje rizik od nastanka parodontne bolesti i usporava njezino napredovanje. Vitamin sudjeluje u proizvodnji antimikrobnih tvari koji mogu smanjiti broj štetnih bakterija u ustima.

Od krunice do potpunog makeovera – stomatolog objašnjava sve što trebate znati o dizajnu osmjeha

Održavanje zubnog mesa zdravim bez upale i bez simptoma parodontne bolesti neizmjerno je važno kako bi se osiguralo adekvatno cijeljenje nakon ugradnje implantata i spriječila moguća infekcija.

Što možete učiniti da biste podigli razinu vitamina D u tijelu?

Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti da biste poboljšali razinu vitamina D:

  1. Umjereno se izlažite sunčevoj svjetlosti – izloženost od 20-25 minuta dnevno bez zaštite od sunca potaknut će vaše tijelo da sintetizira vitamin D
  2. Dodajte ribu u svoju prehranu, svježa riba pa čak i konzervirana tuna ili sardine su dobri izvori vitamina D
  3. Uzimajte hranu koja je obogaćena vitaminom D, poput žitarica za doručak i mliječnih proizvoda
  4. Uzmite vitamin D kao dodatak prehrani, a prije toga se savjetujte s liječnikom ili magistrom nutricionizma

Dovoljna koncentracija vitamina D u tijelu povećava vjerojatnost bržeg stvaranja kvalitetnije kosti nakon ugradnje zubnih implantata. Samim time, povećava i vjerojatnost uspješnosti samog zahvata.

Ako uskoro planirate biti podvrgnuti ugradnji dentalnih implantata svakako porazgovarajte s Vašim stomatologom o testiranju razine vitamina D. Ova jednostavna pretraga se može obaviti u većini laboratorija za analizu krvi, a pruža neprocjenjivo važnu informaciju koja je velika pomoć prilikom ugradnje implantata.

Čuli ste za All on 4 i All on 6 zahvate, ali evo što sve morate znati o njima

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo