Zdravlje

Zdravlje

Muškarci nisu dovoljno upoznati s PSA testom

Razlozi za i protiv testova koji mogu otkriti oboljenje bez prisustva simptoma još uvijek nisu razjašnjeni, potvrdili su znanstvenici.

Većina muškaraca nije upoznata s razlozima “za” i “protiv” PSA testova, koji se koriste u svrhu otkrivanja raka prostate, otkrili su rezultati dvije studije.

Karcinom prostateIako PSA testovi mogu otkriti rak prostate, oni ne mogu predvidjeti koji su karcinomi agresivni, a koji zbog sporog rasta ne zahtijevaju liječenje. To dovodi do pretjeranog i nepotrebnog liječenja, koje može imati direktne posljedice, poput impotencije, inkontinencije i tek neznatnog povećanja preživljavanja, kažu znanstvenici.

“Muškarci nisu dovoljno upoznati s učinkovitošću testiranja raka prostate. Često ih se zavarava i obećava previše toga, kazao je dr. Otis W. Brawley, član američkog Društva za rak.

Prvo je istraživanje obuhvatilo gotovo tri tisuće muškaraca u dobi od 40 godina ili starijih. O razlozima “za” i “protiv” PSA testiranja, s liječnicima je razgovaralo 69.9 posto muškaraca. U većini slučajeva, liječnici su bili ti koji su predložili i preporučili testiranje. Porazan je podatak da su muškarcima prezentirani samo pozitivni učinci, ali ne i nuspojave. Trideset posto muškaraca je reklo da s nikim nisu razgovarali o mogućim negativnim učincima testiranja.

Što je najgore, većina muškaraca nije znala puno niti o raku prostate,
potvrdili su istraživači. Samo je 47.8 posto muškaraca bilo upoznato s rakom
prostate i testiranjem.

“Radi se o iznimno važnoj odluci. Muškarci bi trebali biti informirani
o svim dobrobitima, ali i posljedicama,” kažu stručnjaci.

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo