Muškarci su skloniji zanemarivanju zdravlja - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Muškarci su skloniji zanemarivanju zdravlja

Ako je vjerovati rezultatima najnovijeg njemačkog istraživanja, muškarci su – za razliku od ženske populacije – skloniji zanemarivanju vlastitog zdravlja.

Stručnjaci su do poraznih su rezultata došli putem istraživanja u kojem su sudjelovali muškarci u dobi od 40 do 80 godina iz Europe i Amerike. Iako je gotovo 85 posto ispitanika izjavilo da su zdravi, njihova medicinska dokumentacija pokazala je sasvim drugačiju priču.

k“Žene su naviknute brinuti se o vlastitom zdravlju i zdravlju svoje obitelji, dok muškarci često zanemaruju bol. Muškarcima posebno prijeti opasnosti od srčanog i moždanog udara. Ovim bolestima često prethode tromost i umor. Savjetujem muškarcima da više pažnje posvete prevenciji zdravstvenih problema, a ne samo njihovom tretiranju”, izjavio je Frank Sommer, profesor njemačkog sveučilišnog Medicinskog centra Hamburg-Eppendorf.

Kad je zdravlje u pitanju – muškarci su, prema svemu sudeći, sami sebi najveći neprijatelji. Pušenje, piće, stres… sve to smanjuje otpornost muškog organizma.

Infarkt srca, angina pektoris

Svaki dvanaesti muškarac umre od infarkta srca prije odlaska u mirovinu. Muškarac je posebno u velikoj opasnosti ako je u njegovoj obitelji bilo slučajeva infarkta srca ili moždanog udara. Ako ste predebeli, pušite, imate povišen krvni tlak ili bolujete od dijabetesa – ne smiješi vam se svjetla budućnost!

Bolesti povezane s pušenjem

Muškarac koji puši ima dvaput veće šanse umrijeti prerano. U prosjeku, pušači umru najmanje šest godina prije nepušača. Mnoge bolesti povezane s pušenjem dovode duge, bolne smrti. Rak pluća, u pravilu izazvan pušenjem, najučestaliji je oblik raka u muškaraca i obično je smrtonosan.

Rak debelog crijeva

To je treći je po učestalosti oblik raka medu muškarcima. Povezuje se s velikim unosom mesa i životinjskih masti, te nedovoljno biljnih vlakana. Ulogu, međutim, igraju i genetski čimbenici.

Pretjerivanje s alkoholom

Umjerena količina alkohola može čak i dobro djelovati na srce, ali previše alkohola može izazvati visoki krvni tlak, impotenciju i oštećenja srca, jetre i mozga.

kRak testisa

Više od polovice oboljelih od raka testisa su muškarci mladi od 35. Iako ukupno gledajući rijedak, to je najučestaliji tip raka u muškaraca mlađih od 40 godina. U proteklih se 20 godina broj oboljelih udvostručio.

Rak prostate

Od muškaraca koji svake godine obole od raka prostate, polovica će umrijeti. Često se bolest javlja u određenoj obitelji i vodeći je uzrok smrti od raka u muškaraca starijih od 55 godina.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo