Puno fruktoze povisuje krvni tlak

mjerenje tlaka1

Kao da muškarci nemaju dovoljno zdravstvenih bojazni, sada su liječnici tom dugačkom popisu dodali još jednu. Velike količine fruktoze povisuju krvni tlak muškaraca. Međutim, otkriven je način na koji se ovaj učinak može blokirati.

Liječnici su ustanovili kako se visoki krvni tlak može regulirati uzimanjem lijekova za giht! Ovu bolest uzrokuje pretjerano nakupljanje mokraćne kiseline u tkivu, krvi ili urinu.

Lijekovi koji tretiraju giht snižavaju razinu mokraćne kiseline koja se pak povezuje s dijabetesom, visokim tlakom i bolestima krvožilnog sustava.

Muškarci koji su sudjelovali su studiji uključili su namirnice bogate fruktozom u svoj režim prehrane. Nakon samo dva tjedna, njihov se tlak povisio za pet posto, no oni koji su paralelno uzimali lijek za giht su bolje prošli. Njihov se tlak povisio za samo jedan posto.

Velike količine fruktoze također su povisile rizik od razvijanja dijabetesa i bolesti srca.

Fruktoza je jednostavni šećer koji se sporo apsorbira u crijevima. Prilikom unosa fruktoze u naš organizam ona ima samo jedno mjesto koje može posjetiti: jetru. Ako su zalihe šećera pune, tada se šećer ne može iskoristiti za davanje energije organizmu i ide ravno u debele zone – trbuh i  stražnjicu. Stoga se preporučuje ograničena konzumacija fruktoze, tj. namirnica koje su njom bogate. To su kukuruzni sirup, kućni šećer, smeđi šećer, javorov šećer, šećerna trska, šećerni sirup, koncentrirani voćni sokovi, med i zaslađene žitarice.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!