Zdravlje

Zdravlje

Rak prostate – znate li prepoznati simptome ove bolesti?

Mjesec studeni poznat je i kao Movember što je pokret za podizanje svijesti o muškom zdravlju s naglaskom na rak prostate, testisa i samoubojstava kod muškaraca.

Milijuni muškaraca diljem svijeta u tu svrhu puštaju brk ili bradu kako bi se pridružili pokretu. Naglasak pokreta Movember je na raku prostate jednom od najčešćih zdravstvenih problema muškaraca srednje dobi, ali nerijetko i mlađih.  Po učestalosti taj je zloćudni tumor u Hrvatskoj na visokom drugom mjestu. Prema nekim podacima od tog oblika raka u nas oboljeva čak 16% muškaraca, a smrtnost je oko 3%.

Simptomi raka prostate

U ranim fazama rak prostate često ne izaziva nikakve simptome tijekom mnogo godina. Često se kao prva nenormalnost pojavi povišena vrijednost PSA u krvi ( PSA= prostata specifični antigen) ili tvrda kvržica u prostati tijekom tzv. digitorektalnog pregleda, upozorava struka.

Prostata se anatomski nalazi neposredno ispred rektuma pa uvlačenje prsta u završno crijevo i pipanje prostate kroz stijenku crijeva daje odgovor koliko je prostata velika, kakve je strukture i konzistencije, postoji li razlika između desnog i lijevog režnja i kakva je granica između tih režnjeva.

Rijetko, kod uznapredovalije bolesti, rak može pritiskati na mokraćnu cijev. Kao rezultat toga, protok mokraće se smanjuje i mokrenje postaje teže. Pacijenti također mogu imati pečenje kod mokrenja ili krv u mokraći. Daljnjim rastom raka može doći do potpune blokade protoka mokraće što rezultira boli i proširenjem mokraćnog mjehura. Ovi simptomi sami po sebi, međutim, ne potvrđuju prisutnost raka prostate. Većina ovih simptoma može se pojaviti u muškaraca s nemalignim (benignim) povećanjem prostate (najčešći oblik povećanja prostate). Međutim, pojava ovih simptoma zahtijeva evaluaciju od strane liječnika.

I u ovom slučaju liječnici upozoravaju i ističu važnost preventivnih pregleda i pravovremnog liječenja koje doslovno može spasiti život. Otkrivanje bolesti  u što ranijoj fazi, znači veće šanse za potpuno izlječenje.

S ciljem senzibilizacije šire javnosti o važnosti brige o vlastitom zdravlju, a posebno ovog mjeseca kod muškaraca, Hrvatska Parfemska Kuća pokrenula je manji projekt Go! Movember  u suradnji s poznatim hrvatskim olimpijcem Filipom Ude.

Pod sloganom „Čuvaj jaja, puštaj brk!“ u suradnji s partnerima Strix Produkcijom i Brijačnicom Brico iz Čakovca snimljen je i video spot na temu Movembera.

Na Facebooku Hrvatske parfemske kuće od ponedjeljka 19. studenog do nedjelje 25. studenog održava tzv. muški tjedan, a svaki dan jedan dobitnik osvaja neki od proizvoda.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo