Rizik od raka prostate povećava se s brojem oboljelih članova obitelji

muskarac-tuga-depresija-tuzan

Poznato je kako je rak prostate nasljedan. Muškarci koji u obitelji imaju slučajeve dijagnosticiranog raka prostate pod većim su rizikom od razvoja ovog kancerogenog oboljenja.

ProstataNo koliko točno iznosi individualan rizik?  Za koga je i u kojoj dobi preporučljiv rani skrining koji otkriva oboljenje?

Ekipa stručnjaka, na čelu s  Karijem Hemminkijem s German Cancer Research centra (DKFZ) analizirali su ova pitanja u najvećoj studiji do sada objavljenoj na temu raka prostate u obitelji. Studija je uključila 26, 651 pacijenta oboljelog od raka prostate, od kojih je 5, 623 potjecalo iz obitelji s poviješću ove bolesti.

Što je oboljela osoba bila u bližem srodstvu ispitaniku, primjerice otac ili brat, veći je bio rizik od razvoja raka prostate. Stručnjaci su izračunali kako je za muškarca do 65 godina starosti, s tri brata oboljela od raka prostate, rizik od obolijevanja 23 puta veći, nego kod kontrolne grupe (u čijoj obitelji nema oboljelih od ove vrste raka). Muškarci stari između 65 i 74 godine, kojima je samo otac obolio od raka prostate, imaju 1.8 veći rizik obolijevanja od tog raka, te se radi o najmanjem riziku kod ispitanika koji imaju obiteljsku povijest ove bolesti. Istraživači s DKFZ-a također su ustanovili kako je rizik obolijevanja veći, ako su ostali članovi obitelji oboljeli od raka prostate u mlađoj dobi.  

Postoji i kritika ovakvih studija. Naime, drugi stručnjaci tvrde kako rezultati nisu potpuno točni, jer se drugi rođaci oboljelih osoba rano podvrgnu testovima, te ih provode češće od ostale populacije. Iz tog razloga njima se češće dijagnosticiraju oboljenja, jer su pronađene neke bolesti koje u normalnim uvjetima nikada ne bi  pokazale simptome.

TugaKako bi odgovorili kritikama, stručnjaci s DKFZ-a su istraživali stopu smrtnosti u odnosu na broj članova obitelji oboljelih od raka prostate. Zaključak opet kaže, kako je rizik od umiranja od raka prostate veći, što je druga oboljela osoba iz obitelji bliži rod ispitaniku.

"Naši rezultati služe kao smjernice liječnicima. Ako muškarac ima nekoliko rođaka oboljelih od raka prostate u mlađoj dobi, rizik od obolijevanja se znantno povećava. U ovom slučaju, liječnik treba preporučiti rana testiranja", kaže autor studije, Kari Hemminki.

D. Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!