Zdravlje

Zdravlje

Sve što trebate znati o raku testisa

Edukacija i bolja informiranost o raku testisa te važnost samopregleda može dugoročno rezultirati manjim brojem oboljelih muškaraca u fazi uznapredovale bolesti i time boljim preživljenjem.

Što je važno znati o raku testisa?

Rak testisa najčešći tumor muškaraca mlađe životne dobi, naglašava dr. sc. Marija Gamulin, dr. med., prim., te dodaje da se posljednjih 40 godina bilježi udvostručenje pojavnosti tumora testisa, što je najizraženije u razvijenim zemljama sjeverne Europe.

“Radi se o bolesti koja je biološki dobro izlječiva ako se otkrije u ranoj fazi, pipanjem testisa, a osobito kod mlađe populacije. Rak testisa je rijedak tumor i čini 1 posto tumora u svih muškaraca ali je čest u mlađoj dobi. Dobra je vijest da je, iako zloćudan, ako se otkrije u ranoj fazi, rak testisa izlječiv u više od 95 posto slučajeva.”

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ističe dr. Gamulin, broj novooboljelih od raka testisa 2013. godine u RH bio je 181, s najvećom učestalosti između 30. i 34. godine života.

Čimbenici rizika

“Kao i sve vrste tumora, i ovaj se genetski nasljeđuje, no to kod raka testisa funkcionira malo drugačije – npr. ako jedan brat ima rak testisa veće su šanse da ga i drugi dobije (8-10 puta), nego ako ga ima otac. Ukoliko u obitelji postoji više braće od kojih jedan ima rak, ja bi preporučila da se sva kontroliraju i to redovno. ” Ističe dr, Gamulin najčešći faktor rizika. “Nakon njega tu je pitanje nespuštenog testisa – Ako se sin rodi a da se nisu spustili testisi, treba se potražiti pomoć pedijatra.”

Genetski poremećaji, od kojih je najpoznatiji Downow sindrom je također rizičan čimbenik. Ako je netko imao tumor jednog testisa, ne znači da neće dobiti i tumor drugog testisa (incidencija od 1-5 posto). 

Najčešći simptomi raka testisa

Često je jasan simptom bilo kakva promjena na testisu koja se može napipati. “Primijetite li bilo kakvu nepravilnost na testisu tada je dobro javiti se liječniku obiteljske medicine, a zatim urologu.”, napomenula je dr. Gamulin te dodala: “Drugi najčešći simptom je bol u leđima, to ističem jer tumor testisa može biti mali i neprepoznat, a čvorovi u leđima mogu porasti na veličinu koja radi pritiske na živčane sklopove i na taj način stvara bolove. Na žalost, često takvi bolesnici lutaju po ordinacijama 3-4 mjeseca prije nego im se uspostavi dijagnoza što pak daje tumoru dovoljno vremena da se proširi na pluća, a tada više nema izlječenja. “

Preporuka svih liječnika je da si muškarci pregledaju testise pipanjem jednom mjesečno, a to se osobito odnosi na one koji se nalaze u rizičnoj skupini.

Počeši s razlogom” nova je javnozdravstvena kampanja koju Ožujsko pivo pokreće u partnerstvu s Kliničkim bolničkim centrom Zagreb uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske. Glavni je cilj kampanje podizanje svijesti o muškom zdravlju s naglaskom na važnost redovitog samopregleda s ciljem ranog otkrivanja raka testisa.

Kako obaviti samopregled saznajte na stranici www.pocesisrazlogom.com koja je predstavljena u sklopu kampanje a kao glavni izvor informacija o samopregledu testisa i raku testisa kao i savjetovalište Počeši s razlogom u sklopu kojeg će liječnici Odjela za urogenitalne tumore Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb svakog četvrtka od 13 do 15 sati na broj telefona 01 2388 112 odgovarati na sva dodatna pitanja o toj bolesti.  

Na samom kraju konferencije za medije Tina Puhalo Grladinović predala je sanacijskom upravitelju profesoru Ćorušiću vrijednu donaciju Ožujskog piva od pola milijuna kuna kojom će se opremiti Referentni centar MiZ-a RH za liječenje tumora testisa i ekstragonadalnih germinativnih tumora, koji djeluje pri Odjelu za urogenitalne tumore Klinike za onkologiju KBC–a Zagreb, s ciljem poboljšanja uvjeta rada i brige o pacijentima na odjelu.

Snimljen je i televizijski spot u režiji Brune Ankovića s ambasadorima kampanje – nogometni reprezentativac Darijo Srna, pjevači Neno Belan i Marko Tolja, TV voditelj Ivan Vukušić, rukometaš Zlatko Horvat, dirigent Dinko Appelt i redatelj Dalibor Matanić

Foto: Shutterstock

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo