Zdravlje

Zdravlje

Varikokela – urolog objašnjava sve što morate znati o ovom poremećaju

Shutterstock

Pod varikokelom se podrazumijeva izrazito proširenje vena spermatičkog pleksusa kao posljedica patoloških promjena u venskoj drenaži sjemenika.

Varikokela se najčešće javlja u vrijeme puberteta i predominantna je na lijevoj strani . Na desnoj strani znak je patoloških promjena retroperitoneuma ili tumora bubrega. Samo u 2% slučajeva je bilateralna.

Preživio sam jednu od najtežih operacija na srcu, moram skinuti kile i sniziti tlak! Hoću li u godinu dana uspjeti u tome?

Podjela varikokele prema veličini

Za nastajanje varikokele utječe kut pod kojim lijeva vena testisa ulazi u bubrežnu venu, izostanak zalisaka koji bi spriječili vraćanje venske krvi te povećani tlak u bubrežnoj veni. Prema veličini se varikokele dijele se na male/I stupanj/, srednje/II stupanj/ te velike /III stupanj/.

Većina urologa smatra kako se varikokelom može smatrati stanje kada su vene u promjeru široke 3 mm ili više. Za potvrdu dijagnoze potrebno je učiniti color doppler ultrazvuk, a u obzir dolaze i druge metode kao što su venografija ili CT kada se sumnja na bolesti u trbušnoj šupljini koje sekundarno uzrokuju varikokelu.

Varikokela I stupnja se primjećuje samo pri napinjanju ili nošenju teških predmeta. Srednje i velike se mogu dijagnosticirati već i inspekcijom kao izvijugane, izdužene i proširene vene testisa. Varikokela je često bez simptoma te se najčešće otkriva prilikom obrade neplodnosti. Bolesnici se ponekad žale na osjećaj težine ili bol u mošnji. Pri opipu mošnja je nalik na vreću glista.

Na koži skrotuma mogu se javiti crvenilo i ojedine. Varikokela se nalazi u 15% muške populacije, a u 40% muškaraca koji imaju poteškoće s fertilitetom. Ponekad muškarci s velikom varikokelom /II-III/stupnja uopće nemaju smanjenu plodnost, a ponekad oni s vrlo malom varikokelom /I/ stupnja imaju značajno umanjenu kvalitetu sjemena.

Rak prostate – znate li prepoznati simptome ove bolesti?

Kako izgleda liječenje?

Zbog toga se teško može predvidjeti utjecaj varikokele na kvalitetu i broj spermija. Nije poznat točan mehanizam kojim varikokela oštećuje strukturu spermija, njihovu funkciju i proizvodnju, ali se pretpostavlja kako ima veze s temperaturom u skrotumu i testisu. 

Liječenje varikokele nije potrebno osim ako varikokela izaziva patološki spermiogram, jake bolove, smetnje pri radu i hodanju te kod djece s III stupnjem i malim volumenom sjemenika.

Metoda liječenja je operativna ili radiološka embolizacija testikularne vene. Nakon operacije varikokele kod prosječno 60 do 70% bolesnika spermiogram se popravlja za 20% do 60%. Budući da spermatogeneza traje 72 dana, prvi rezultati povećanja plodnosti mogu se očekivati tek 3 do 4 mjeseca nakon kiruškog zahvata.

Za sada ne postoje lijekovi kojim bi se učinkovito liječila varikokela. U većini osoba s varikokelom nije potrebno liječenje. Pacijenti koji su podvrgnuti operaciji varikokele zbog slabije pokretljivosti spermija imaju statistički poboljšanu fertilizaciju. 

Vazektomija i cirkumcizija (obrezivanje) – urolog objašnjava što morate znati o ovim zahvatima

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo