Zdravlje

Zdravlje

7 jednostavnih pravila za uspjeh

Koraci su sasvim jednostavni i laki, a sastoje se od pitanja koje sami sebi postavljamo svaki dan! Rezultati će biti vidljivi u obliku većeg samopouzdanja na svim područjima.

1. Kako brinem o sebi?

Vratili ste se s vašeg godišnjeg gdje ste, pretpostavljam, napunili baterije. Važno je da u dobrom stanju ostanete što je moguće dulje. Dovoljno sna, zdrava i raznovrsna prehrana i kretanje barem 30 minuta dnevno osigurat će vam dobru kondiciju.

2. Kako vidim sebe?

Odraz vlastitog lika u ogledalu može nas učiniti više ili manje zadovoljnima.

No, taj isti odraz nije ono što nas uistinu čini privlačnima.

Koliko smo u stanju sagledati onaj drugi odraz, koji možemo uočiti u svojoj okolini?

Možemo provesti svakodnevno mnogo vremena na uređivanje svoje vanjštine, no istodobno biti jedna od onih osoba koja ne oduševljava svojim ponašanjem.

Fokusiramo li se na odraz našeg ponašanja u očima drugih ljudi, uvidjet ćemo prostor za rad na sebi.

3. Što uočavam u svojoj okolini?

Zapamtite, vi sami određujete na što usmjeravate vašu pažnju.

Ono čemu pridajete najviše važnosti, zapravo određuje vaše raspoloženje, vaše ponašanje, vaše odnose, a zatim i vas same kao osobe.

Nemojte pasti u zamku onih koji samo čekaju kada će netko pogriješiti, a zatim o tome vode rasprave. Ne samo da je to beskorisno, već je i izuzetno štetno ponašanje, kako za osobu o kojoj govore, tako i po one koji se bave takvim raspravama. Odaberite drugačije ponašanje, te svojim primjerom potaknite i druge.

4. Što me najviše raduje na mom poslu?

Vi sami najbolje znate što vas na vašem poslu najviše veseli.

Razmišljate li u tom smjeru, potaknut ćete razvoj novih pozitivnih razmišljanja i učinkovitih rješenja za ono što biste sami mogli poboljšati.

5. Kako završavam svoj posao?

Najsretniji smo onda kada znamo da smo svoj posao napravili baš onako kako treba i u skladu sa zadanim vremenom.

No, čak i kada to nije baš sasvim tako, trebamo imati na umu da je sutra novi dan. Stoga je korisnije 15 minuta prije odlaska sa radnog mjesta napraviti realan plan kojeg ćemo se držati idući radni dan, nego u grozničavom raspoloženju napraviti mnoge nepotrebne greške, koje ćemo danima trebati ispravljati.

6. Kako idem svojem domu?

Ulaskom u svoj dom donosimo sve ono o čemu smo razmišljali proteklog sata. Zato je važno osvijestiti svoje emocionalno stanje, te se prilikom odlaska kući usmjeriti na sve ono dobro što nas tamo očekuje.

Čak i ako nije sve onako kako bismo htjeli ili imamo nedovršene stvari, na tome možemo raditi samo ako ste potpuno usredotočeni, pažljivi i odgovorni u svome ponašanju.

7. Kako koristim slobodno vrijeme?

Čini nam se kako nemamo dovoljno vremena za ono što bismo željeli, tako nastupamo prema drugima i često nam je to opravdanje za naše loše raspoloženje.

Razmislimo načas o tome koliko nas okupiraju različiti sadržaji poput gledanja televizije, Interneta i posjećivanje različitih portala.

Budimo sasvim iskreni prema sebi i zbrojimo beskorisne sate koje gubimo na glupostima. Odlučimo li zatim biti i pošteni, prestat ćemo se žaliti na nedostatak vremena.

Ako se trebamo na nešto žaliti, to je sasvim sigurno samo naša osobna slabost – nedostatak volje za odbacivanjem ovisnosti o lošim navikama.

U svakom trentuku možemo odlučiti započeti s novim pozitivnim navikama!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo