Zdravlje

Zdravlje

10 jednostavnih načina kako spriječiti vaginalnu gljivičnu infekciju

Ako ste kao 75 posto drugih žena, vjerojatnost je da ćete barem jednom u životu i vi dobiti barem jednu gljivičnu infekciju.

Brojni su razlozi koji mogu utjecati na razvoj gljivične infekcije, a neke žene zbog toga imaju problema baš u trudnoći zbog hormonalnih promjena. Ponekad rizik povećavaju i kontracepcijske pilule.

Kandida je gljivica koja živi posvuda, a prirodno joj je stanište i ljudski organizam. Imunološki sustav sprečava da se nekontrolirano razmnožavaju. Kada to ipak dogodi, dolazi do gljivične infekcije.

Što god poremeti ravnotežu bakterija i gljivica u vagini je potencijalni uzrok gljivične infekcije. Na primjer, antibiotici ubijaju loše bakterije ali isto tako mogu uništiti i one dobre koje čuvaju zdravlje vagine.

Kako izgleda ‘normalan’ menstrualni ciklus u 30-tim, 40-tim i 50-tim godinama? Upitali smo ginekologinju…

Stanja koja utječu na imunološki sustav, poput seksualno prenosivih bolesti, mogu uzrokovati pojavu infekcije. Žene koje imaju dijabetes i ne kontroliraju ga, također spadaju u rizičnu skupinu.

Veće su šanse da ćete imati gljivičnu infekciju u ovim situacijama:

  • Ako ste u drugom stanju
  • Imate dijabetes
  • Imate oslabljen imunološki sustav
  • Uzimate antibiotike
  • Uzimate hormonske pilule koje sadrže više estrogena
  • Ispirete vaginu sprejevima

Možda nije moguće za sve žene spriječiti na vrijeme razvoj gljivične infekcije, ali evo što možete učiniti da smanjite rizik:

1. Nosite prozračni donji veš. Pamuk je najbolji izbor, ne zadržava vlagu i toplinu, koju gljivice vole.

2. Ne nosite usku odjeću. Pazite da vaše hlače, donji veš ili tajice za trening budu dovoljno široki, u suprotnome mogu povećati temperaturu tijela i vlažnost na pojedinim dijelovima tijela i tako povećati šanse za razvoj gljivične infekcije.

3. Ne ispirite vaginu. Proizvodi za pranje intimnih dijelova tijela mogu poremetiti balans bakterija u vagini tako što uništavaju one dobre koje postoje kako bi se borile protiv infekcija.

4. Ne koristite proizvode s mirisom. To se odnosi na kupke, sapune, sprejeve, tampone i higijenske uloške.

5. Izbjegavajte jako vruće kupke. Vrućina i vlaga nikada nisu prijatelje zdravlja vagine.

6. Promijenite mokru odjeću. Ne zadržavajte se nakon treninga u teretani ili plivanja u bazenu nigdje već odmah obucite suhu odjeću.  

7. Nakon tuširanja se uvijek brišite ručnikom od naprijed prema nazad.

8. Za trajanja menstruacije mijenjajte uloške ili tampone redovito.

9. Kontrolirajte dijabetes. Pazite na razine šećera u krvi i držite ga pod kontrolom.

10. Koristite antibiotike samo kada morate. Ne trebaju vam za stanja poput prehlade, jer oni ne pomažu u borbi protiv virusa. Ako ne morate, ne koristite ih.

Ginekologinja otkrila dva razloga zbog kojih žene dolaze na pregled, a da prije nisu bile godinama

Što nije dobro jesti?

Od velike pomoći kod držanja broja gljivica pod kontrolom može biti i prehrana. S obzirom da se candida hrani šećerom, bilo bi najkorisnije izbjegavati slastice i šećer u bilo kakvom obliku. Prehrana protiv kandide uključuje i izbjegavanje svih namirnica koje sadrže pivski kvasac. To znači da biste se trebali odreći omiljene kombinacije: pizze i piva, ali i kruha i peciva te alkoholnih pića općenito jer te namirnice olakšavaju razmnožavanje gljivice i povećavaju rizik od recidiva. Isto vrijedi i za laktozu, pa treba izbjegavati mlijeko i mliječne prozvode, ali i neke vrste sireva koje sadrže kvasac i plemenitu plijesan.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo