Zdravlje

Zdravlje

4 ključne stvari koje morate znati o gestacijskom dijabetesu

Shutterstock

Gestacijski dijabetes najčešće se javlja u drugom tromjesečju trudnoće, a fetus trudnica s gestacijskim dijabetesom raste brže, učestalija je pojavnost anomalija u razvoju, ali i preuranjeni porod koji češće završava carskim rezom.

Dijabetes koji se javlja u trudnoći nazivamo gestacijski dijabetes (GDM). Pogađa 2 do 4 posto trudnica jer je metabolizam ugljikohidrata u trudnoći promijenjen zbog pojačanog izlučivanja postojećih hormona te novonastalih hormona posteljice.

Dijabetes: Broj oboljele djece utrostručio se u 30 godina

Ne liječi li se, nepovoljno utječe ne samo na trudnoću, nego i na fetus te na budući život i majke i djeteta, a povećava i smrtnost djece.

GDM se najčešće javlja u drugom tromjesečju trudnoće zbog inzulinske rezistencije.

Što je viša gestacijska dob, vrijednosti inzulina kod zdravih trudnica prije jela povišenije su, objašnjava prof. dr. sc. Marina Ivanišević s Klinike za ženske bolesti i porođaje KBC-a Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u svom radu Dijabetes i trudnoća. U trećem se tromjesečju učinkovitost inzulina smanjuje za čak 50 do 70 posto, što jasno govori o razvoju inzulinske rezistencije.

Predijabetes – opasno stanje bez simptoma

Stvorene količine inzulina u trudnoći imaju ograničen utjecaj na metabolizam ugljikohidrata pa se u organizmu stvara otpornost na inzulin koja pogoršava manifestni dijabetes i uzrokuje gestacijski dijabetes. Fetus trudnica s GDM-om raste brže, češće su anomalije u njegovu razvoju, kao i prijevremeni porodi te komplikacije u trudnoći i na porodu, a u većem broju slučaja trudnoća se okončava carskim rezom.     

1. Rizični faktori za GDM

To su: dijabetes u obitelji, previše plodne vode, raniji spontani pobačaji, preveliki porast tjelesne težine, češće infekcije gljivicama, pozitivan šećer u mokraći, raniji porodi s porođajnom težinom djeteta > 4000 g, GDM u prethodnoj trudnoći. 

2. Pretrage za utvrđivanje gestacijskog dijabetesa

Svim bi trudnicama u početku trudnoće trebalo odrediti razinu šećera u krvi natašte, a OGTT testom nakon 24. tjedna trudnoće ili ranije ako je prisutan koji od navedenih rizičnih faktora.

Bemer terapija – pomoć kod zarastanja dijabetičkih rana

3. Razine glukoze u krvi

Iznose li pri OGTT-u razine glukoze u krvi natašte 5.1 mmol/L ili više, nakon 60 minuta 10 mmol/L ili više, odnosno nakon 120 minuta 8.5 mmol/L ili više, trudnici se dijagnosticira gestacijski dijabetes.

Koji su simptomi dijabetesa?

4.  Savjeti trudnicama

Obroci trebaju biti redoviti s manjim međuobrocima, jesti kruh od cjelovitog brašna, žitarice, grahorice, tijesto, rižu, voće i povrće, a izbjegavati jako zašećerenu hranu i pića. Kuhati s malo masnoća, izbjegavati proizvode s puno masti. Piti puno vode i svakodnevno se šetati.     

Dijabetes – 7 najčešćih pitanja oboljelih i odgovora stručnjaka

Romana Kovačević Barišić/Večernji list

Foto: Shutterstock  

     

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo