5 pitanja o menstruaciji koja vas brinu

bolna mjesecnica, menstruacija, djevojka, shutterstock

Je li smećkasti iscjedak prije menstruacije znak za uzbunu? Zašto mjesečnica kasni? Kako nastaju ciste na jajnicima? Saznajte odgovore na najčešća pitanja o mjesečnici.

Prikupili smo pet najčešćih pitanja koja ste postavljali našim liječnicima na temu menstruacije. Ako i vas muči neki sličan problem, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Smećkasti iscjedak prije menstruacije

Vaše pitanje: Poštovani, s dečkom sam imala odnos 26.12. i nismo koristili zaštitu. Nakon dva dana sam na donjem vešu primjetila krv, a menstruaciju sam dobila nakon osam dana. Trajala je četiri dana i poslije sam imala smeđi iscjedak koji je bio čudnog mirisa. Isto sam imala menstruaciju 10.2. koja je trajala pet dana i poslije ove menstruacije sam imala smeđi iscjedak. Postoji li mogućnost da sam trudna ili nešto drugo?

Odgovor možete pročitati ovdje.

2. Koji je uzrok kašnjenja menstruacije i kako nastaju ciste na jajnicima?

Vaše pitanje: Ciklus mi je uvijek uredan i nikad nisam imala nekih ginekoloških smetnji do prije neki dan. Imala sam jaku bol u lijevom jajniku i kasnila mi je dva dana. Moj me ginekolog pregledao i na ultrazvuku našao cistu na lijevom jajniku. Poslao me da izvadim krvnu sliku, CRP i CA 125, sediment urina. Krvna slika je bila uredna kao i urin, a CA 125 je bio 13,9. Rekao je da je cista paučinasta, što god to značilo. Kao terapiju sam dobila Proveru 3X18 dana, valjda da mi izazove krvarenje, no moje menstruacije još nema, pa me zanima što ako Provera ne izazove krvarenje ili cista ne pukne? I kako nastaju te ciste, koji je uzrok?

Odgovor možete pročitati ovdje.

3. Ako menstruacija kasni kod spolno aktivne žene, tada se može raditi samo o dva zbivanja, trećega nema!

Vaše pitanje: Uskoro ću navršiti 46 godina. Zadnji porod (treće dijete) bio je prije 5,5 godina, carskim rezom. Mjesečnicu sam dobila tri mjeseca nakon poroda i ciklusi su mi cijelo vrijeme redoviti, svakih 26 dana. Međutim, obično kad mi menstrualno krvarenje prestane, nakon tri do četiri dana javljao se sluzavo krvavi iscjedak koji je trajao oko dva-tri dana. Bila sam zbog toga kod ginekologa koji mi je tada rekao da je to zbog dojenja. Dojenje je prestalo, a opisana pojava ostala je ista.

Drugi problem je što mi mjesečnica sada kasni 11 dana. Imam probadanja lijevoj strani trbuha, česte stolice i vjetrove, laganu bol u križima, a nekada probode i u lijevoj preponi i niže u nozi. Test trudnoće nisam napravila, suprug i ja koristimo kondom pri svakom odnosu i, možda griješim, ali nekako se ne osjećam "u drugom stanju". Naime, budući da sam dijete dojila do njegove treće godine i devet mjeseci, kondom mi se činio najprihvatljivijom metodom kontracepcije i do sada nije zatajio. Sada više ne znam što da mislim. Moram priznati da se, pri pomisli na trudnoći, osjećam i nelagodno i uplašeno.

Odgovor možete pročitati ovdje.

4. Menstruacije svakih 15 dana - ciklusi bez ovulacije!

Vaše pitanje: Imam problema s menstruacijskim ciklusom. Već drugi mjesec za redom dobivam menstruaciju dva puta u mjesecu u razmaku 10-15 dana. S tim da sam pvi mjesec dobila 12.6. i trajala je sedam dana po ciklusu kako je i trebala doći, onda sam dobila ponovo 28.6 i opet je trajala tjedan dana, opet sam dobila 17.7. kao po ciklusu i onda 11.8. i onda opet sada 22.8. Stvarno mislim da nešto nije u redu, a kod ginekologinje moram čekati po tri tjedna na red jer, kako kaže, ne stigne i trudnice imaju prednost! Zadnji papa je bio 20.4 i sve je bilo u redu. Je li to opasno?

Odgovor možete pročitati ovdje.

5. Neredovite i jako bolne mjesečnice

Vaše pitanje: Imam 17 i pol godina i prvu mjesečnicu sam dobila s 14 godina. Imam vrlo neredovite mjesečnice, ciklus mi traje 28-42 dana i mjesečnica mi traje četiri dana. Prvi i drugi dan curi malo više od normalnog, a druga dva dana par kapi. Inače mi je mjesečnica jako bolna i grčim se od bolova. Pijem tablete Neofen Direkt, ali ni one ne pomažu kod grčeva. Svaki mjesec izostajem iz škole zbog tih bolova. Ponekad imam osjećaj da ću se čak onesvijestit od boli. Inače, u spolne odnose sam stupila prije pola godine i koristimo zaštitu. Sestra i sestrična imale su ginekološke probleme (HPV i ciste na jajnicima). Također imam vrlo često prisutnu bol u lijevom jajniku, ponekad za vrijeme mjesečnice, ponekad za vrijeme ovulacije. Još nisam bila na ginekološkom pregledu i bojim se. Je li toliko bolna menstruacija simptom neke bolesti ili ciste?

Odgovor možete pročitati ovdje.

Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!