5 razloga zašto vas muče grčevi - od kojih niti jedan nije PMS - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

5 razloga zašto vas muče grčevi – od kojih niti jedan nije PMS

Foto: Shutterstock

Prije nego nazovete ginekologa, pročitajte što još može biti uzrok grčevima u trbuhu

Grčevi su izuzetno neugodna pojava, a poznata probadajuć​a​ bol vas može ostaviti bez daha. Što ako oni nastupe naglo, bez vidljivog razloga i puno prije PMS-a?

Na grčeve u trbuhu se liječnicima pacijenti često žale, a posebno su naglašeni kod nekih žena prije i tijekom menstruacije,ali postoje i drugi faktori koji mogu uzrokovati ovu pojavu bilo kada.

1. Istegnuli ste mišić

Nisu svi grčevi povezani sa crijevima i menstruacijom, nekada se može raditi i o​​ istegnuću abdominalno​g​ mišića. Može to biti posljedica neke vježbe ili nespretnog pokreta. Tu vam može pomoći odmor i hidratacija.

2. Zatvor

Uredna dinamika pražnjenja crijeva je važan dio zdravlja. Po iskorištavanju hranjivih sastojaka hrane, neiskorištene otpadne tvari dospijevaju u debelo crijevo… Ukoliko u tom vremenu ne dođe do njihove eliminacije iz organizma, počinju se nagomilavati uz razvijanje raznih simptoma poput nadutosti, nelagode ili, primjerice, oslabljenog apetita.

Znate li koja je razlika između apetita i gladi?

3. Upalne bolesti crijeva

Ulcerozni kolitis je upalna bolest crijeva koja najčešće zahvaća​ jedan dio debelog crijeva (kolona) i rektum, a nema poznatog uzroka. Uzrokuje čireve na sluznici rektuma i debelog crijeva, što rezultira bolovima u trbuhu, proljevom, često pomiješanim s krvlju i gubitkom težine. Riječ je o bolesti koja ima razdoblja bez simptoma koja se izmjenjuju s izrazito naglašenim simptomima. Iako se simptomi ulcerativnog kolitisa ponekad mogu povući sami od sebe, potrebno je potrebno liječenje kako bi se postigla remisija.

Ulcerozni kolitis – upalna bolest crijeva

4. Ovulacija

Vaše tijelo može slati signale o ovulaciji u obliku bolova ili grčeva u donjem dijelu trbuha koji su obično lokalizirani na strani na kojoj ćete ovulirati, a to je ono što nazivamo bolnom ovulacijom.

Ako obraćate pozornost na promjene u tijelu, onda ćete primijetiti i još neke promjene poput nadutosti, osjetljivih grudi i prozirnog iscje​tka.

5. Plinovi

Jedan od najpoznatijih razloga stvaranja plinova je nadutost koju karakterizira veća količina zraka (plinova) u crijevima i osim što uzrokuje grčeve i zatvor, može biti izrazito neugodna pojava ako smo na poslu ili u društvu.

Riješite se zatvora jednostavnim koracima

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo