8 činjenica koje morate znati o piluli za dan poslije - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

8 činjenica koje morate znati o piluli za dan poslije

Hitna kontracepcija (pilule za dan poslije) koriste se u slučaju
nezaštićenog spolnog odnosa u periodu prije ovulacije. U nastavku
teksta potražite odgovore na najčešća pitanja vezana uz hitnu
kontracepciju.

1. Na koji način hitna kontracepcija sprječava trudnoću?

Tako što odgodi ili spriječi porast luteinizirajućeg hormona (LH), koji dovodi do ovulacije. Time se ovulacija odgađa za 2-3 dana, što se dovoljno da spermiji, koji su kod odnosa zaostali u rodnici, odumru.

2. U kojim slučajevima hitna kontracepcija ne djeluje?

Hitna kontracepcija ne djeluje neposredno pred ovulaciju i nakon ovulacije, što znači da pilule za dan poslije nisu abortivi, jer ne mogu spriječiti ovulaciju koja je već gotovo dovršena, a time ni kasniju oplodnju. Pilula za dan poslije najbolje djeluje do 2 dana prije ovulacije, kada je inače najveća šansa za trudnoću.

3. Kako se koristi hitna kontracepcija?

Pilulu za dan poslije treba uzeti najkasnije do 120 sati iza nezaštićenog odnosa, ali je veća vjerojatnost da će djelovati ukoliko se uzmu što prije nakon nezaštićenog odnosa.

4. Je li potrebno koristiti hitnu kontracepciju i nakon ovulacije?

Prema literaturi hitnu kontracepciju je potrebno koristiti neovisno o fazi menstruacijskog ciklusa. Međutim, ova je preporuka dana uz pretpostavku da žene ne znaju u kojoj su fazi ciklusa. Ukoliko žene to znaju (naprimjer nakon uzv pregleda kod ginekologa) hitna kontracepcija se ne mora uzeti.

5. Što ako je korištena druga metoda kontracepcije, je li i tad potrebno uzimati hitnu kontracepciju?

Ukoliko je korištena neka od nepouzdanih metoda (kondom, prekinuti odnos) potrebno je uzeti hitnu kontracepciju. Ukoliko je korištena neka od pouzdanih metoda (intrauterini uložak, pilule) hitnu kontracepciju nije potrebno uzeti, osim u slučaju da se zaboravilo uzeti pilulu dva dana, i slično.

6. Koje žene ne smiju uzimati hitnu kontracepciju?

Samo one preosjetljive na sastojke pilule, i trudnice. Uobičajene kontraindikacije za redovnu kontracepciju NE odnose se i na hitnu kontracepciju. Žene koje boluju od nekih težih bolesti (astma, oštećenje jetre itd..) trebaju se posavjetovati s liječnikom prije uzimanja hitne kontracepcije. Djevojke u adolescentnoj dobi također smiju uzimati hitnu kontracepciju.

7. Koje su nuspojave uzimanja hitne kontracepcije?

Glavobolja (u do 20% korisnica), mučnina, bolna sljedeća menstruacija, umor, vrtoglavica. Sljedeća menstruacija može doći ranije ili kasnije od očekivane.

8. Kakve su posljedica za trudnoću ukoliko do nje ipak dođe?

Prema zasada dostupnim podacima trudnoće u žena koje su koristile hitnu kontracepciju razvijaju se uredne, bez vidljivih posljedica bilo po ženu bilo po dijete.

Autor: Prim.dr.sc. Romana Dmitrović, dr.med. specijalist ginekologije i porodništva, uži specijalist  humane reprodukcije, Poliklinika BetaPlus

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo