Aplikacija Breast Test besplatna i dostupna svima - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Aplikacija Breast Test besplatna i dostupna svima

Rak dojke je najčešća zloćudna bolest u žena od koje u prosjeku godišnje obolijeva više od 2000, a umire gotovo 1000 žena u Hrvatskoj.

Podaci Registra za rak HZJZ-a objavljeni u Biltenu 36 prošle godine pokazuju da je 2011. godine u Hrvatskoj od raka dojke oboljelo 2126 osoba (od toga 2094 žene) i umrlo njih 995 (983 žena), a u 2012. godini su umrle 1033 žene.

Predviđanja Svjetske zdravstvene organizacije govore o dramatičnom porastu broja oboljelih od svih oblika i tipova raka u sljedećim godinama. Epidemiološki pokazatelji Eurostata i usporedba EU s Hrvatskom (broj oboljelih i umrlih) ukazuju da je situacija u Hrvatskoj lošija nego u razvijenim zemljama (nažalost smrtnost od raka dojke u RH zadnjih godina raste). Rano otkrivanje raka, uz prevenciju, jedan je od najvažnijih načina kojim se može postići bolje liječenje, bolja kontrola bolesti, a time i smanjenje smrtnosti.

Iz tog je razloga tvrtka Roche d.o.o. razvila aplikaciju Breast test i pokrenula zajednički projekt s Udrugama bolesnika – “Sve za Nju”, “Europa Donna Hrvatska” , “Savez udruga protiv raka dojke” – i VIP-om. Time se na posve nov način, putem mobilne aplikacije, omogućava ženama Hrvatske aktivna edukacija o brzom i jednostavnom načinu samopregleda dojki.

Cilj zajedničkog projekta je:

  1. postići široku dostupnost testa svima ženama u RH kroz besplatnu mobilnu aplikaciju
  2. proširiti svijest o korisnosti čestih (jednom mjesečno) kratkih samopregleda dojki
  3. educirati žene kako to na brz i jednostavan način učiniti.

Aplikacija za samopregled dojki

Aplikacija omogućava svakoj ženi pravilan samopregled dojki prolazeći kroz šest “koraka”, jasno opisanih u aplikaciji. Aplikacija također sadržava dodatne korisne elemente kao npr. vođenje menstrualnog kalendara i vođenje bilješki.

Aplikacija za samopregled dojki dostupna je u Googl Play (za Android) i iTunes (za Apple) od 14. veljače i potpuno je besplatna za korištenje na mobilnim uređajima. Dostupna je na nekoliko jezika: engleskom, slovenskom, mađarskom, poljskom, slovačkom, litvanskom i hrvatskom. Objavljivanje aplikacije vezano je uz svečanost nagrade VAM, kojom se daje počast prvoj predsjednici udruge “SVE za NJU” Vesni Andrijević Matovac.

Navedene Udruge bolesnika su udruge orijentirane za edukacijske programe rada s bolesnicima oboljelim od raka dojke, ali i vrlo intenzivno rade na preventivnim programima od općeg javnog značaja. Zajedno okupljaju više od 50 udruga bolesnika diljem Hrvatske i zaista su dragocjena snaga našeg društva u borbi protiv raka dojke.

Tvrtka Roche je jedna od najvećih onkoloških farmaceutskih kompanija koja je svoj razvojni program primarno posvetila istraživanjima novih onkoloških lijekova te otkrivanju inovativnih mehanizama antitumoskog djelovanja, a sve s ciljem pružanja onkološkim bolesnicima nove šanse za život. Također, tvrtka Roche aktivno sudjeluje i potiče programe prevencije i ranog otkrivanja raka, a primjer aplikacije Breast Test to i potvrđuje.

VIPnet je jedna od vodećih telekomunikacijskih tvrtki u Republici Hrvatskoj koja je prepoznala važnost i korisnost mobilne aplikacije Breast test te se odazvala na poziv Udruge SVE za NJU, i pomogla javnu promociju ove aplikacije.

Ova aplikacija je mali korak u zajedničkoj borbi protiv raka dojke, jer u toj borbu, osim samih bolesnika i struke, moraju se uključiti svi segmenti našeg društva.

Zajedno protiv raka smo jači!

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo