Zdravlje

Zdravlje

Bole vas glava i trbuh, a raspoloženje se stalno mijenja? Evo kako znati da je u pitanju hormonalni disbalans

Shutterstock

Vaši hormoni su vaše zdravlje.

Hormonalni disbalans može biti razlog mnogih promjena u vašem organizmu jer se radi o kemikalijama koji imaju utjecaja na rad stanica i organa. Normalno je da se mijenjaju tijekom života, primjerice prije ili nakon menstruacije. Neki lijekovi ipak mogu uzrokovati promjene u hormonalnoj slici. Evo kako prepoznati da je upravo to problem.

Iregularni ciklus

Kod većine je žena ciklus u trajanju između 21 i 35 dana, a ako je kod vas svakog mjeseca drugačiji, to može značiti da imate previše ili premalo određenog hormona. Ako ste imate 40 ili ste napunili 50 godina, razlog može biti perimenopauza. Ni iregularni ciklusi mogu biti i simptom policističnih jajnika pa je pametno razgovarati s liječnikom.

Problemi sa snom

Ako ne spavate dovoljno, ili se nakon sna budite umorni, hormoni opet mogu igrati ulogu. Progesteron, hormon kojeg otpuštaju jajnici je odgovoran i za dobar san. Ako je njegova razina niža od uobičajene, teško je zaspati. Niska razina estrogena može utjecati na pojavu valunga i noćnog znojenja što također može utjecati na kvalitetu sna.

Ovi simptomi ukazuju da vam se bliži menopauza – obratite pažnju!

Kronična pojava akni

Ako se jave prije menstruacije, ništa zabrinjavajuće, ali one koje ne prolaze su često ipak simptom hormonalnih promjena koji mogu utjecati na pojačano lučenje žlijezda lojnica. Hormon androgen također mogu uzrokovati promjene na folikulama kose što također može uzrokovati pojavu akni.

Slabo pamćenja

Stručnjaci nisu posve sigurni kako hormoni utječu na mozak, ali se zna da će progesteron i estrogen utjecati na „maglicu“ u mozgu zbog čaga ćete teže pamtiti. Problemi s pamćenjem su posebno vidljivi u razdoblju menopauze i perimenopauze.

Problemi s probavom

Kada je razina spomenutih hormona povišena ili snižena, možete primijetiti promjene u probavljanju hrane pa se mogu javiti proljev, bol u trbuhu, nadutost i mučnina.

Promjene raspoloženja

Snižena razina hormona može utjecati na raspoloženje jer estrogen utječe na kemikalije u mozgu poput serotonina i dopamina…

Stalno ste gladni

Kada ste tužni ili ljuti, kako možete biti kada padne razina estrogena, veće su šanse da ćete više jesti. Iz tog su razloga poremećaji u radu hormona povezani i s debljanjem.

Glavobolje

Kod nekih žena pad hormona estrogena u organizmu može uzrokovati glavobolje, pa će se one tako često javljati prije menstruacije kada se njegova razina smanjuje. Regularne glavobolje uvijek u isto vrijeme mogu otkrivati da dolazi do promjena u hormonima.

Često vas svrbe bradavice na grudima? Razlog može biti i jako ozbiljan

Suhoća vagine

Normalno je da se ponekad javlja, baš i kao nakon menopauze. Niska razina estrogena može biti odgovorna jer taj hormon pomaže vaginalnom tkivu održati vlažnost.

Gubitak libida

Većina će ljudi pomisliti da je testosteron muški hormon, ali proizvodi se i u tijelu žene. Ako ga manjka, moguće je da ćete imati puno manju želju za seksom.

Promjene na grudima

Manjak estrogena može utjecati na smanjenu gustoću tkiva, a ako ga ima viška, lako mogu nastati ciste ili kvržice na dojci. Razgovarajte s liječnikom ako primijetite ovakve promjene.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo