Zdravlje

Zdravlje

Dojenje i lijekovi: koliko je sigurno?

Zanima vas koliko je sigurno uzimati lijekove dok dojite? Pogledajte, prema istraživanjima Mayo klinike, kako lijekovi utječu na majčino mlijeko i koji su lijekovi sigurni za korištenje.

Gotovo svaki lijek koji je prisutan u krvi, prisutan je i u majčinom mlijeku. Unatoč tomu, većina lijekova realno predstavlja izuzetno malen rizik za dojenčad.

Što sve utječe na izloženost lijekovima iz majčina mlijeka?

Gotovo je svaki slučaj individualan. Međutim, svakako u najmanje rizičnu skupinu spadaju zdrave bebe stare 6 mjeseci ili više koje iznimno uspješno mogu “preživjeti” te male količine lijekova koje je majka uzimala. Isto tako, recimo, lijekovi koje je majka uzimala 3 do 4 dana nakon rođenja djeteta neće imati veliki utjecaj na dijete zbog male količine mlijeka koja se u tom vremenu proizvode. Mnoge se žene pitaju trebaju li prestati dojiti dok uzimaju lijekove.

Većina je lijekova zapravo sigurna za dojilje. Oni koji nisu, odnosno koji bi mogli naštetiti djetetu mogu se prestati uzimati, ako za to postoji adekvatna alternativa.

Koji su lijekovi sigurni?

Prije konzumacija, a pogotovo imate li kakvih nedoumica, svakako se trebate prvo savjetovati sa svojim liječnikom. Međutim, evo nekog okvirnog popisa onoga što je svakako sigurno za upotrebu:

Antibiotici koji sadrže: ibuprofen, paracetmol

Antigljivični lijekovi koji sadrže: flukonazol, mikonazol (u minimalnim količinama), klotrimazol

Kontracepcijske tablete – kontraceptivi koji sadrže estrogen ne mogu utjecati na proizvodnju majčina mlijeka. Međutim, neki stručnjaci ipak savjetuju izbjegavanje kontraceptiva za vrijeme dojenja, ako je to ikako moguće. Ako ne, sačekajte da se dojenje ustabili pa tek onda počnite s uzimanjem kontracepcijskih tebleta.

I svakako ne zaboravite pratite reakcije svoje bebe. Ukoliko primijetite bilo kakve promjene na djetetu, a posumnjate da je zbog određenih lijekova, svakako se odmah posavjetujte s liječnikom!

Nuspojave lijekova: od blagih simptoma do težih posljedica!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo