Zdravlje

Zdravlje

Doula Dora Kolačko: Moj je cilj da žene u rodilište uđu i iz njega izađu kao kraljice

Dora Kolačko kao doula radi tek godinu dana, a iza sebe ima već 13 porođaja.

Nakon kućnog porođaja svoje druge kćeri shvatila je da želi ženama prikazati ovaj čin na drugačiji način od uobičajenog. Budući da je uistinu uživala rađajući svoju kćer i da je za nju taj porođaj bio nešto najveće što je za sebe napravila, odlučila je pomoći i drugim ženama da jednako uživaju i da im to bude jedno od najljepših iskustva u životu.

Koja je razlika između doule i babice u rodilištu?

Doula nije medicinski djelatnik. Tu povlačimo jasnu crtu da ne možemo obavljati preglede, ne odlučujemo umjesto žene i ne provodimo nikakve medicinske postupke, ne možemo porađati ženu, tu smo isključivo kao podrška i nudimo informacije na temelju kojih žena sama odlučuje. Doule ne rade u sklopu bolnice, već smo tu isključivo za ženu i njezinu obitelj. Kod nas postoje porođajne i postpartum doule. Razlika je u tome što je porođajna doula uz trudnicu tijekom trudnoće, sluša ženine želje, pruža relevantne informacije, može je pratiti na preglede ginekologa, zajedno rade plan porođaja i prati je na porođaju, a postpartum doula je educirana posebno za razdoblje postpartuma (babinja) i ženi pomaže šest tjedana nakon porođaj.

Zašto me boli tijekom seksa? Ovo pitanje postavlja više od 30 posto žena, a odgovor je najčešće – dispareunija!

Postoji li u Hrvatskoj škola za doule, odnosno je li zanimanje priznato kod nas i otkad? Je li potrebno uz ovu školu završiti i školu za medicinske sestre?

U Hrvatskoj se provodi DONA edukacija za doule koju svake godine organizira Hrvatska udruga Doula, čija sam članica. Osim DONA obuke, postoje i druge obuke koje organizira svjetska organizacija. Ja sam završila Childbirth International obuku za porođajnu doulu i New Mothers Collective za postpartum doulu. Doule ne moraju biti medicinske sestre jer, kao što sam već napisala, mi nismo medicinski djelatnici i ne provodimo medicinske postupke.

Zašto je poželjno surađivati s doulom? Nije li dovoljno redovito odlaziti na preglede kod ginekologa?

Doula je tu za ženu bez obzira na sve, u trudnoći smo dostupne za sve informacije, a najčešće veza između doule i trudnice preraste u predivno prijateljstvo. Poželjno je surađivati tijekom cijele trudnoće jer se na taj način bolje upoznajemo i definitivno se možemo bolje pripremiti. Pregled kod ginekologa je medicinska stvar, ginekologa ne možeš nazvati usred noći i reći mu da se osjećaš čudno, razgovarati s njim niti se povezati s njim onako kako se možeš povezati s doulom. Također, primalja ili ginekolog koji ti prati trudnoću nije isti koji će biti s tobom na porođaju.

Mogu li zatrudnjeti od oralnog, analnog ili seksa u stojećem položaju? Znamo sve bizarne zablude o začeću!

S kojim se strahovima tijekom trudnoće žene najčešće bore i na koji im način pomažete da ih prebrode?

Na žalost, odmaknuli smo se od prirodnog i žene su u sve većem strahu. Taj problem ima više uzroka, više ne živimo u zajednicama u kojima smo povezane s drugim ženama tako da jedna drugoj pomažemo, žene su same, bez pomoći, slušaju strašne priče s porođaja ili su same doživjele traumu na prvom porođaju. Druga je stvar da su često žene čije majke nisu dojile ili su imale težak porođaj uvjerene da će i one isto tako završiti, što je daleko od istine. Važno je ustvrditi zbog čega je žena u strahu, prepoznati taj strah i onda raditi na pripremi.

Koliko su trudnice u Hrvatskoj educirane o trudnoći i porođaju? Smatrate li da su tečajevi za trudnice dobro koncipirani?

U Hrvatskoj na žalost ne postoji sustavna edukacija za trudnice, ni za mlade o spolnosti i trudnoći. Trudnički tečajevi koje organiziraju bolnice priča su za sebe. Najčešće se vode sličnim konceptom, a koliko je to dobro ili nije, razrađeno ne bih htjela ulaziti. Svakako bi bilo dobro otići na trudnički tečaj u bolnicu da se upoznate sa situacijom i protokolom bolnice jer i to je vrsta edukacije, barem da znaš koje su ti mogućnosti (postoji li stolčić na porođaju, što ti treba za rodilište, obilazak rađaonice i rodilišta) pa poslije možeš sa svojom doulom ili partnerom raditi na planu porođaja.

Je li doula dobrodošla u sva hrvatska rodilišta ili se susrećete s odbijanjem i nerazumijevanjem stručnog osoblja?

Doule su dobrodošle u većini rodilišta kod nas. S ponosom mogu reći da sam prva doula u koprivničkom rodilištu i da sam predivno dočekana te da imam stvarno dobru suradnju s osobljem.

Koji je najljepši dio vašeg posla?

Biti doula za mene je privilegij i zahvalna sam svakoj svojoj trudnici i rodilji jer su mi dale tu čast da ih pratim tijekom trudnoće, porođaja i nakon njega.

Krvni tlak, opseg struka, grudi… Ovih 6 samopregleda svaka žena treba raditi

Melita Redžić Savičić

Foto: Damir Špehar/Pixsell     

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo