Zdravlje

Zdravlje

Dr. Domagoj Eljuga: Rekonstrukcija dojke pozitivno utječe na kvalitetu života

Uoči listopada, mjeseca posvećenog ženama koje se bore protiv raka dojke, u subotu, 24. rujna, od 10.00 do 14.00 sati na Cvjetnom će trgu biti održan prvi Dan dojki i BRA Day u Hrvatskoj.

Tim povodom porazgovarali smo sa specijalistom opće i plastične kirurgije, dr. sc. Domagojem Eljugom.

1. Kako je došlo do obilježavanja BRA DAY-a prvi puta u Hrvatskoj?

Breast Reconstruction Awareness Day (Dan povećanja svjesnosti o rekonstrukciji dojke) prvi put je organiziran u Kanadi prije pet godina, a upravo te godine u proljeće, tijekom mojeg stručnog usavršavanja na Klinici za plastičnu kirurgiju u Bostonu, razgovarao sam s kolegom koji mi je prezentirao akciju koju su namjeravali pokrenuti u Torontu, uz želju da jednog dana BRA Day postane globalni event.

Danas, pet godina nakon tog susreta, BRA DAY se obilježava u više od 30 zemalja u svijetu, a zahvaljujući Hrvatskoj ligi protiv raka od ove godine po prvi put i u Hrvatskoj pokrećemo kampanju – Dan dojki i BRA DAY.

2. Što Dan dojki i BRA DAY ima za cilj?

Upravo uoči mjeseca listopada, mjeseca koji je posvećen ženama koje se bore protiv raka dojke, pokrećemo javnozdravstvenu akciju koja ima za cilj educirati žene o važnosti ranog otkrivanja bolesti, pravovremenog liječenja, ali i osvijestiti žene o mogućnostima rekonstrukcije dojke. Osim brojnih liječnika i volontera koji sudjeluju u kampanji, na centralnom mjestu su naše hrabre žene koje su odlučile podijeliti svoju životnu priču široj javnosti, i to govoreći o trenucima kada im je bilo najteže.

U sklopu DANA DOJKI i BRA DAY-a, Zagrepčanke starije od 40 godina mogu se predbilježiti za besplatni mamografski pregled koji će se održati 24. rujna na Cvjetnom trgu. Sve što je potrebno napraviti jest nazvati 01 46 96 309 ili 01 46 96 393 i rezervirati svoj termin.

3. Zašto i dalje veliki broj žena nažalost umire od raka dojke?

Nažalost, i dalje ne možemo sa sigurnošću reći koji je okidač za nastanak raka, ali znamo da je kod 5-10% žena koje obole od raka dojke uzrok nasljedni materijal od roditelja, odnosno, radi se o nasljednom raku dojke. Kod tih žena, proces nastanka je u izravnoj vezi s promjenama na genima koje nazivamo mutacije. BRCA 1 i BRCA 2 geni dok nisu mutirani, ne stvaraju zdravstvene probleme. Međutim, kod žena koje naslijede mutaciju jednog ili oba BRCA gena postoji veći rizik od nastanka raka dojke. Kod njih se rak dojke u pravilu javlja u ranijoj životnoj dobi nego kod žena koje te promjene u genima nemaju. Kod takvih žena, kao prevencija nastanka karcinoma u obzir dolazi, između ostaloga, i preventivno uklanjanje obje dojke uz rekonstrukciju, a sve kako bismo smanjili rizik od obolijevanja na minimum.

Za sve ostale žene vrijedi pravilo da se promjenom stila života i navika može prevenirati gotovo četvrtina karcinoma dojke.

Preporuke su jasne i dio su europskog kodeksa protiv raka, a odnose se na održavanje zdrave tjelesne težine uz redovitu tjelesnu aktivnost te zdravu prehranu koja uključuje mahunarke, povrće, voće, integralne žitarice, a potiče se smanjiti unos alkohola, suhomesnatih proizvoda, hrane s velikim sadržajem soli, visokokaloričnih namirnica i napitaka. Mlade majke i višerotkinje, kao i majke koje dulje doje su zaštićenije od nastanka raka dojke.

Unatoč pridržavanju ovim preporukama, sve žene moraju redovito odlaziti na preventivne preglede dojki kojima se zdrave žene naručuju na ultrazvučne preglede počevši od dvadesetih godina, a nadopunjavanje s mamografijom se preporuča od četrdesete godine života.

Dinamika samih pregleda ili uključivanje dodatne dijagnostike ovisi o riziku koji se procjenjuje za svaku ženu individualno. Svrha tih pregleda je da se kod zdravih žena bez simptoma, rak dojke otkrije u što je moguće ranijoj fazi, jer tada je moguće postići gotovo potpuno izlječenje. A time ćemo u konačnici utjecati na smanjivanje smrtnosti od raka dojke.

4. Koji tim ljudi surađuje kako bi u potpunosti izliječili žene oboljele od raka? Koliko je važna i psihološka pomoć?

U suvremenom pristupu i liječenju žena oboljelih od raka dojke sudjeluju multidisciplinarni timovi koji se sastoje od liječnika raznih specijalnosti, a uključuju između ostaloga, liječnike obiteljske medicine, specijaliste radiologije, patologije, citologije i biokemije, zatim plastične, rekonstrukcijske i onkološke kirurge, specijaliste anesteziologije i intenzivnog liječenja, specijaliste onkologije i radioterapije, fizijatre, psihologe i psihijatre, genetičare… U procesu liječenja sudjeluju i inženjeri radiologije, medicinske i operacijske sestre i tehničari, te ne manje važne, brojne udruge žena liječenih od raka dojke koje pružaju nemjerljivu pomoć u rehabilitaciji i psihološkoj potpori.

Tumor istih karakteristika kod dvije osobe neće se jednako ponašati niti jednako reagirati na istu terapiju i stoga je potreban individualni i multidisciplinarni pristup u liječenju svake bolesnice. Upravo takav pristup njegujemo dugi niz godina u Klinici za tumore i vjerujemo da je to jedan od glavnih razloga zbog čega imamo daleko najveći broj operiranih i liječenih žena od raka dojke u Hrvatskoj.

5. Koje žene imaju predispoziciju za rekonstrukciju dojki i o čemu to ovisi?

Rekonstrukcijom dojke nadomještamo ženama dojku koja se morala odstraniti radi postizanja onkološke sigurnosti. Najčešći razlozi za odstranjenje dojke su brojnost, smještaj i veličina tumora, biološka agresivnost tumora ili želja bolesnice radi smanjivanja rizika od obolijevanja od raka dojke.

Rekonstrukcijski zahvat nije pogodan niti prihvatljiv za svaku ženu, ali one mlađe i srednje životne dobi trebale bi dobiti detaljne informacije o brojnim mogućnostima rekonstrukcije dojke  kako bi mogle donijeti informiranu odluku o tome da li se odlučiti za takav zahvat ili ne.

Ako je zbog planiranog liječenja potrebno odgoditi rekonstrukciju, svaka žena se može javiti plastičnom kirurgu radi dogovora oko naknadne rekonstrukcije.

6. Koliko je, iz Vašeg iskustva, ženama važno da nakon što pobjede bolest vrate svoje tijelo u stanje u kojem je bilo prije bolesti?

Većina žena, nakon što se suoči s izrečenom dijagnozom, prolazi vrlo sličan put. Kod mnogih se javlja strah od neizvjesne budućnosti, osamljenost, depresija, potištenost. Nakon faze prihvaćanja i okretanja prama pozitivnim vrijednostima u životu, nakon uspješno provedene kirurške i onkološke terapije, mnoge žene počinju razmišljati o tome kako bi bilo lijepo ponovno vratiti sebi upravno one karakteristike koje ih čine ženstvenima, ne samo na emocionalnom već i na fizičkom planu. Upravo iz razgovora s tim ženama, a i prema onome što će takve žene naglašavati i u ovoj kampanji, a vođene isključivo vlastitim iskustvom,  jest nepobitna činjenica da rekonstrukcija dojke pozitivno utječe na mnoge aspekte kvalitete života.

Foto: Shutterstock

Foto: hlpr.hr

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo