Dr. Engelbrecht: Sretan sam jer sam omogućio trudnicama sigurniju trudnoću! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Dr. Engelbrecht: Sretan sam jer sam omogućio trudnicama sigurniju trudnoću!

Prim.dr. Stefan Engelbrecht, ginekolog, autor je ideje o Baby Watcheru, uređaju koji je namijenjen trudnicama, ali i cijeloj obitelji. Na temelju njegovog dugogodišnjeg iskustva i brojnih razgovora s trudnicama, liječnicima i ginekolozima nastao je mali praktični uređaj kojim trudnica može komunicirati sa svojom bebom i čuti otkucaje bebinog srca od 14. tjedna pa sve do kraja trudnoće.

S dr. Engelbrechtom razgovarali smo o ovom praktičnom uređaju i saznali zanimljive informacije iz prve ruke. Ovaj uređaj itekako može biti preventivan, ali i povezati majku i ostale članove obitelji s bebom još prije njenog rođenja.

Kako ste došli na ideju o Baby Watcheru? Je li put od ideje do realizacije bio dugotrajan?

               Prim. dr. Stefan Engelbrecht

Ideja za Baby Watcher se rodila u glavama i srcima mojih pacijentica, trudnica. Kada su prvi puta slušale otkucaje srca svoje bebe u mojoj ordinaciji, na uobičajenom ultrazvuku, bile sam presretne, zajedno sa mnom. Znale su mi govoriti kako im je puno čekati do sljedećeg ultrazvuka za četiri tjedna. Htjele su i kroz to vrijeme znati je li s njihovom bebom sve uredu, je li zdrava. Bio sam svjestan da je naš ultrazvuk skup da bi ga imale doma, a ne mogu imati ni cjelodnevni nadzor ginekologa, što nije ni potrebno. Predlagale su mi da napravim nešto malo, kao mobitel da i doma po potrebi slušaju srce svog voljenog djeteta. Kada sam to čuo već možda stoti put, počeo sam razmišljati intenzivnije o tome i odlučio probati s proizvođačem u Austriji i krenuo u izradu prototipa Baby Watchera koji je označio revoluciju u samokontroli stanja bebe tijekom trudnoće. Mi znamo da je srce glavni parametar zdravlja, a i trudnice to znaju itekako dobro. Nitko više od njih nije motiviran i brižan za stanje svoje bebe. Ja jesam ginekolog, ali trudnice su za mene profesori trudnoće jer zamjećuju i ono sto ginekolog nikada neće doživjeti. Osim veličanstvenog osjećaja neprestane sreće i sigurnosti, Baby Watcher donosi i važnu novu kvalitetu: beba u trudnoći čuje majčino srce 280 dana i noći, sada i buduća majka može čuti srce svoje bebe uvijek kada to poželi. I eto, trudnicama je ta ideja već bila u glavi i srcima ali je nešto dulje trajalo da dođe i do mog srca.

Na kojem principu radi i koje su prednosti ovog aparata?

Baby Watcher radi na Dooplerovom principu uz baterije od 9 volti. Srce bebe čujete istog časa kada s jednom kapi Gela na površini senzora-sonde tražite i nađete srce bebe lijevo od pupka. Beba se pomiče tijekom trudnoće ali se svojim srcem vraća lijevo od pupka majke jer traži najmanju udaljenost od majčina srca. Od tada ta veza između srca majke i bebe ostaje zauvijek, do kraja života. Ta iskustva sam stjecao i naučio zajedno sa svojim pacijenticama, trudnicama. Ipak je zvuk otkucaja srca bebe tijekom trudnoće
najljepša je glazba na svijetu koja ostaje zauvijek.

Može li se Baby Watcher koristiti već od samog početka trudnoće ili tek kasnije?

Baby Watcher se preporučuje od 14 tjedna do kraja trudnoće. Ranije je teže jer je maternica još duboko ispod preponske kosti. Međutim tko bi njih obuzdao, neke govore da su čuli srce već u 9., 10. tjednu trudnoće. Ipak, osobno ne preporučam prije 14 tjedna kako ne bi učinili trudnicu nervoznom, a cilj uređaja je upravo da ih umiri i usrećuje.

Je li ovaj aparat na bilo koji način štetan za majku ili dijete?

trudnocaBaby watcher nije štetan. Radi na baterije od 9 volti. Ako bi UZV bio štetan sve bi bolnice, klinike svijeta odavno zabranile njegovu upotrebu.

I sami ste liječnik, ginekolog. Kako je Baby Watcher prihvaćen od strane kolega, od strane struke? Jeste li Vi u konačnici zadovoljni svojim proizvodom?

Neke bolnice na svojim odjelima imaju Baby Watcher. U privatnim ordinacijama manje jer misle da uređaj konkurira u svakodnevnom radu. Iz mog dugogodišnjeg iskustva znam da je Baby Watcher dragocjeni asistent i ginekologu jer ako trudnica primijeti odstupanja otkucaja srca na ekranu, ona se javlja ginekologu i prije dogovorenog termina za pregled. Na taj način se mogu prevenirati i nevidljive promjene na vrijeme. Ja…što da vam kažem, nakon deset godina iskustva dijelim sreću trudnica zajedno s njima, to su mi priuštile. I postoji razlika između muškarca i žene. Žene se genijalne, ljupke u stvaranju i kreiranju života. I nas muškaraca.

Imate li u planu uskoro neki drugi, koristan aparat?

Kada jedanput dohvatimo sfere kreativnosti sigurno ćemo doći zajedno do novih ideja i ostvarenja. Naravno, uz pomoć mojih pacijenata i slušajući njihove želje i potrebe.

I za kraj, imate li savjete za trudnice i buduće trudnice u slučaju da vide odstupanja na Baby Watcheru?

                      Baby Watcher

Ekran je najbolji pokazatelj stanja srca bebe. Normalni otkucaji srca su između 120-160 u sec/minute. Ako broj otkucaja poraste na 180-200 a niste pili kavu, niste trčali, niti se bavili nekim drugim težim fizičkim aktivnostima, čekajte 30-60 minuta i ako nema poboljšanja, javite se ginekologu. To je inače u normalnoj trudnoći rijetko. Ako otkucaji srca padnu ispod 100, to bi bio znak vena cava sindroma koji je smiruje ako se legne na lijevi bok. Za 2-3 minute broj otkucaja srca se vraća u normalu. Otkad je uređaj nastao i sve do danas usrećuju me pozitivna mišljenja i doživljaji trudnica uz Baby Watcher. Bitno je naglasiti da uređaj ne zamjenjuje rutinske ginekološke preglede, ali je odlična dopuna.

Strepnju, patnju i noćne more svaka trudnica ima u većoj ili manjoj mjeri. Baby Watcher je uređaj koji će pomoći trudnicama da budu smirenije kako bi sa što manje straha i brige privele svoju trudnoću kraju.

“Svaka žena odmah, ali svaka, neposredno nakon poroda prvo pita je li njena beba zdrava, ima li sve… Ne pita za spol. Izbija iz nje sve zbog čega je svjesno ili nesvjesno strepila 280 dana trudnoće. Muževi su “praktičniji”, oni najčešće pitaju je li muško. Dobro, ne svi!”, našalio se za kraj dr. Engelbrecht.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo