Zdravlje

Zdravlje

Dr.med. Željka Smerdelj: Žene teže rješavaju problem alkoholizma

Iako se smatra muškom ovisnosti, alkoholizmu u sve većoj mjeri podliježu i žene. Radi se o ozbiljnom problemu kojem se mora stručno i pravovremeno pristupiti. Važno je pronaći prihvatljiv način motivacije za liječenje bolesne osobe, u liječenju obuhvatiti sve razine poremećaja (psihičke i organske smetnje), te osigurati individualan pristup.

O problemu, specifičnostima, uzrocima i načinu liječenja ženskog alkoholizma tim Ordinacije.hr razgovarao je s dr. med. Željkom Smerdelj,  spec. psihijatricom, psihoterapeutom i alkohologom.

Iako se alkoholizam uglavnom veže za muškarce, možemo li reći da je to u sve većoj mjeri i ženski problem?
Nažalost, broj žena alkoholičara je u stalnom porastu. Šezdesetih godina prošlog stoljeća omjer alkoholičara prema spolu bio je 1:8 u korist muškaraca, a danas je taj broj 1:4. To je značajno povećanje broja žena koje zlorabe alkohol. Vezano je za promjenu njenog društveno-ekonomskog statusa, uloge u društvu, proširenje njenih obveza i opterećenja, uključujući profesionalni angažman i poziciju žene u obitelji.

Ženski alkoholizam u stalnom je porastuKoji su najčešći uzroci ženskog alkoholizma?
Može se reći da su faktori koji utječu na alkoholizam žena donekle specifični. I žene mogu piti na tzv. “muški način”, zbog navike, društva, opuštanja, a tada iz te navike nastaje ovisnost.

No, mnoge žene piju i zbog drugih razloga. To se zove simptomatski ili sekundarni alkoholizam. Pijenje je tada posljedica njenih drugih psihičkih poremećaja, poteškoća ili smetnji, pa se žena na neki način “liječi” uzimanjem alkohola. Ovakvi se slučajevi javljaju kod strahova, depresije, hormonskih poteškoća, emocionalnih kriza, poteškoća u funkcioniranju obitelji, stresu na radnom mjestu, niskog samopoštovanja ili osjećaja nesigurnosti.

Općenito, žene više piju same da bi izbjegle osudu društva i obitelji. Tako alkoholizam dulje ostaje skriven, obitelj vidi da se s njenim članom nešto događa, ali to krivo tumače, smatraju da se radi o nekoj bolesti, visokom tlaku, neurološkim poremećajima. Teško je priznati i otvoriti temu pijenja, sve dok to ne postane sasvim očigledno.

Postoji li određena dobna ili neka druga skupina žena (primjerice udane, neudane, razvedene) kod kojih je ovisnost o alkoholu prisutnija?
Određene skupine žena piju više. Po dobi najviše piju žene između 25-35 godine, a najčešće se liječe nakon 45 godina života, tj. kasno se javljaju na liječenje. Više piju one koje su same, dakle nemaju obitelj, ili one koje imaju obitelj ili partnera ali je veza disfunkcionalna u bilo kojem smislu (posebno ako partner pije ili ako je nasilan). Domaćice su visoko zastupljene, jer su nemaju mogućnost šire društvene afirmacije i često pate od nezadovoljstva i frustracije.

Alkoholizam je poseban problem u dobi iznad 50 godina. Tada nastupa menopauza, žena je hormonski još nestabilnija, te zbog niza objektivnih promjena u svojem životu koje mnoge žene teško primaju (umirovljenje, odlazak djece od kuće, neslaganje ili razvod od partnera) još je sklonija alkoholu kao krivoj metodi “samoliječenja” U toj dobi života žene se više i teže opijaju.

Koji su rizični čimbenici za nastanak alkoholizma kod žena?
Rizični faktori su pozitivna obiteljska povijest (alkoholizam u primarnoj obitelji), problemi u djetinjstvu, rani početak pijenja alkoholnih pića, uzimanje drugih sredstava ovisnosti uz alkohol, psihički poremećaji, emocionalne krize, seksualni problemi i rad u stresnoj okolini.

Žene teže priznaju problemKako velike količine alkohola utječu na žensko tijelo? Nastaju li tjelesna oštećenja brže kod žena nego kod muškaraca?
Žene su, nažalost, osjetljivije na uzimanje alkohola od muškarca, pa se alkoholizam kao bolest brže razvija. Žene metaboliziraju i apsorbiraju alkohol različito od muškaraca. Zbog manje količine tekućine u tijelu i više masti, koncentracija alkohola u krvi je veća, pa su žene brže opite.

Također, organizam žena sporije razgrađuje alkohol nego tijelo muškarca. Manja je aktivnost alkoholne dehidrogenaze – jednog enzima koji utječe na metabolizam alkohola. Za osjetljivost na djelovanje alkohola i njegov metabolizam zaslužna je i hormonska neravnoteža tijekom menstrualnog ciklusa.

Koja tjelesna oštećenja izaziva alkohol?
Alkohol izaziva ista tjelesna oštećenja kao i kod muškarca – bolesti želuca, gušterače, jetre, mozga, perifernih živaca, duševne smetnje, samo što kod žena ta oštećenja nastaju brže. Na primjer, žena će se razboljeti od ciroze jetre za samo 12 godina konzumiranja alkoholnih pića, dok muškarac, da postigne isto oštećenje treba piti 20 godina. Žene su ranjivije na oštećenje mozga povezano s alkoholizmom, dolazi do oštećenja pamćenja, koncentracije, pažnje i zapamćivanja. Osim toga, postoji povezanost između raka dojke i alkoholizma.

Konzumiranje alkohola utječe i na regularnost menstrualnog ciklusa. Kod trudnih alkoholičarki utječe značajno na razvijenost nerođenog djeteta i njegovu težinu, a to može dovesti do tjelesnih i mentalnih oštećenja djeteta. Ta se bolest zove fetalni alkoholni sindrom.

Kako se liječi alkoholizam i možemo li govoriti o nekim specifičnostima liječenja ženskog alkoholizma o odnosu na muški?
Posebne karakteristike alkoholizma kod žena su uzroci, vrijeme obolijevanja, psihodinamika pijenja, motivacija za liječenje, komplikacije bolesti, način i program liječenja, te mogućnosti rehabilitacije u obitelji i na radnom mjestu. Bitno je uključivanje obitelji u program liječenja, što neki partneri i članovi obitelji izbjegavaju. Naime, u dijagnosticiranju i liječenju alkoholizma kod žena uključeno je mnogo skrivanja, prikrivanja, racionalizacija, te stida – kako kod osobe koja se treba liječiti tako i kod obitelji čiji je ta osoba član.

 Treba pronaći prihvatljiv način motivacije za liječenje tako bolesne osobe, u liječenju obuhvatiti sve razine poremećaja (psihičke i organske smetnje), te osigurati individualan pristup u liječenju.

Ženski alkoholizam je specifičanJesu li žene spremnije priznati ovaj problem nego muškarci?
Ne, dapače, žene ovaj problem skrivaju i teže rješavaju nego muškarci koji najčešće imaju veliku potporu obitelji. Žene su izložene osudi sredine zbog tradicionalnog stava da se radi o moralnom problemu a ne bolesti, niske tolerancije društva na ženski alkoholizam te gubitka ugleda i osjećaja krivnje. Žene koje piju sklone su vrlo niskom samopoštovanju i samopotcjenjivanju, što je često i jedan od psiholoških faktora koji utječu na razvoj i trajanje alkoholizma.

Gdje se u Hrvatskoj mogu javiti sve osobe koje se žele izliječiti od alkoholizma?
Svaka bolnica ima psihijatrijski odjel gdje se liječe akutne komplikacije alkoholizma (akutno opito stanje, alkoholni delirij, alkoholne psihoze, alkoholna ljubomora). Međutim, nakon prvotnog zbrinjavanja na takvom odjelu bilo bi potrebno uputiti bolesnicu na specijalizirani odjel za liječenje alkoholizma koji imaju veći gradovi u Hrvatskoj. Najpoznatiji je Referentni centar za liječenje alkoholizma u Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice, gdje se provodi sustavni program liječenja alkoholizma zajedno s obitelji u stacionarnom liječenju, Dnevnoj bolnici i kroz obiteljske programe Vikend bolnice. Liječenje treba nastaviti svakako u Klubu liječenih alkoholičara da bi se osigurala apstinencija kroz dulji period, po mogućnosti doživotno.

I neke privatne ordinacije liječe alkoholizam također individualnom i obiteljskom psihoterapijom, pogotovo za one bolesnike kojima je zbog bilo kojeg razloga potrebna anonimnost u liječenju.

 Dina Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo