Endometrioza - teška kronična bolest koja ostavlja posljedice na svim organima - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Endometrioza – teška kronična bolest koja ostavlja posljedice na svim organima

Shutterstock

Zbog poremećaja u kojemu tkiva koja normalno oblažu unutrašnjost maternice počinju rasti izvan nje američka glumica Lena Dunham nedavno je morala ukloniti maternicu.

Američka glumica Lena Dunham nedavno je objavila kako se nakon 10-godišnje borbe s endometriozom – poremećajem u kojemu tkiva koja normalno oblažu unutrašnjost maternice počinju rasti izvan nje – podvrgnula odstranjenju maternice.

Zbog bolnih menstruacija operirana je čak 11 puta, a onda je njezin liječnički tim odlučio kako je za 32-godišnju Amerikanku najbolje rješenje ono najradikalnije – uklanjanje maternice.

Nadutost trbuha, bol tijekom pražnjenja crijeva, bol tijekom spolnog odnosa, nepravilne menstruacije, oštra bol u trbuhu, neplodnost… sve su to tegobe koje se dovode u vezu s endometriozom, ali i brojnim drugim zdravstvenim problemima, zbog čega se endometrioza jako teško dijagnosticira. Čak i ako se dijagnosticira, prognoze nisu dobre, jer kod mnogih žena – unatoč višegodišnjem uzimanju hormonske terapije – nema prevelikih naznaka poboljšanja stanja.

Funkcionalne ciste na jajnicima – simptomi i liječenje

Uklanjanje cista laserskim putem

Najčešća žarišta endometrioze su jajnici, a tamo se mogu pojaviti i ciste (tzv. čokoladne ciste) koje se kod nas najčešće uklanjaju laserskim putem. U nekim europskim klinikama to rade isključivo kirurškim putem, odnosno uklanjaju ciste zajedno s korijenom, kako bi izbjegli njihov ponovni rast.

Kako objašnjavaju, ponovni rast uzrokuje još jače bolove i pacijenticu opet dovodi na operacijski stol. Mnoge žene, baš kao što je bio slučaj i s Lenom Dunham, budu operirane i više od 10 puta. No endometriozna tkiva mogu se proširiti i na druge organe, a ne samo jajnike, poput mjehura, debelog crijeva, vagine, pa čak i na pluća.

Umjesto da se krvarenjem izbace iz tijela, komadići sluznice koji se ljušte tijekom menstrualnog krvarenja vraćaju se natrag kroz jajovode, najčešće prema trbušnoj šupljini, gdje nastavljau rasti i izazivaju probleme.

Endometrioza je medicinsko stanje koje pogađa milijune žena širom svijeta. Žene s endometriozom žive i pate godinama dok im se ne postavi prava dijagnoza, nerijetko se susreću i s nerazumijevanjem medicinske profesije i neučinkovitim terapijama, kaže dr. David Redwine, čovjek koji je više od 30 godina posvetio endometriozi i koji propagira tzv. endo prehranu. Kako bi žene barem malo olakšale simptome i bolove važno je, kaže dr. Redwine, slijediti endo prehranu – izbaciti prije svega meso, mliječne proizvode, jaja, gluten, bijeli šećer, soju te slatke i slane grickalice.

Da struka o endometriozi ne razmišlja uzročno, nego liječi njezine posljedice, smatra i zagrebačka liječnica dr. Sanja Toljan.

Može li se produljiti plodnost žene?

“Ženama se najčešće propisuju hormoni koji blokiraju jajnike, hipofizu ili hipotalamus, a već postojeće nakupine endometriotičnog tkiva kirurški se uništavaju. Kirurgija se dvoumi koliko će tkiva sasjeći, a o utvrđivanju stvarnih uzroka i njihovu liječenju malo tko razmišlja”, kaže dr. Toljan u svojoj najnovijoj knjizi “Žene u hormonskoj ravnoteži“.

Endometrioza je, pojašnjava dr. Toljan, teška kronična bolest koja ostavlja posljedice na svim organima i organskim sustavima. Potvrdila je to i velika studija znanstvenika s Harvarda iz 2015. godine. Autori su zaključili kako uzrok endometrioze znanstvenicima nije dohvatljiv, ali našli su povezanost endometrioze s malignim bolestima, autoimunim bolestima, astmom, alergijama i kardiovaskularnim bolestima.

“Od malignih bolesti endometrioza se dovodi u direktnu vezu najviše s karcinomom dojke, endometrija (sluznice maternice), melanomom i non- Hodgkinovim limfomom. Iako autori nagađaju je li to posljedica liječenja ili je mehanizam nastanka svih tih bolesti jednak, nije ugodno znati da pacijentici s endometriozom morate priopćiti jednu takvu vijest. Naravno, uz endometriozu se spominje i poremećena osovina hipotalamus – hipofiza – nadbubrežna žlijezda, pa je utvrđeno da žene s endometriozom imaju značajno niže razine kortizola od zdravih žena.

Endometrioza – kako si pomoći na prirodan način?

Hormonska hajka

Dakle, inzulin i kortizol predvode hormonsku hajku nad ženskim genitalnim organima i ako jednom krenete u liječenje tog zdravstvenog problema, tu činjenicu svakako morate imati na umu”, upozorava dr. Toljan napominjući kako se najčešće uzrok svih problema povezanih s jajnicima (ne samo endometrioze) ne krije u samim jajnicima, nego oko njih.

A vrlo vjerojatno i u glavi, bolje rečeno u nekim dijelovima mozga. Jajnici se ne “kvare“ tako često i tako lako, jer oni imaju strašno važnu zadaću u našem tijelu. Zato ih, tvrdi dr. Toljan u svojoj knjizi “Žene u hormonskoj ravnoteži”, treba ojačati, a ne blokirati.

“Kako bi dobro radili, potrebno ih je poticati i omogućiti im zdravu hormonsku okolinu. Prije svega mislim na zdravlje ostalih žlijezda koje svojim hormonima mogu stimulirati ili inhibirati rad jajnika. Primjerice, za jajnike je neobično važno da štitnjača i gušterača budu zdrave. Iako oni ovise o nadbubrežnim žlijezdama, hormonima stresa, epifizi i hipofizi, ne mogu dovoljno naglasiti značaj hormona štitnjače i inzulina. Jajnici će proizvoditi zdrave razine hormona i zdrave folikule ako je razina hormona štitnjače manje više-u redu, ako se hormon T4 (tiroksin), pravilno i uravnoteženo pretvara u T3 (trijodtironin) te ako su receptori za hormone štitnjače zdravi i prisutni na ciljnim stanicama. Druga najvažnija karika je inzulin. U svojoj prethodnoj knjizi “Čudesna moć hormona” o inzulinu sam pisala kao o prvoj violini hormonskog orkestra. Kortizol bi bio dirigent, a inzulin njegov prvi asistent. Za jajnike asistent je još važniji od dirigenta, jer malo-pomalo nanosi štetu i jajnik se od jedne zdrave ružičaste loptice pretvara u spužvu punu rupica, prošaranu bjelkastim trakicama koje nazivamo – cistama. To neželjeno stanje u kojem se nalazi tjera jajnik da nezadovoljstvo pokazuje na različite načine”, pojašnjava dr. Toljan napominjući kako nema čudotvorne tablete koja će riješiti obaj problem, a lijek je zapravo u promjeni navika, gdje prehrana igra ključnu ulogu.

Mnoge mlade pacijentice koje imaju problema s jajnicima (bilo da se radi o endometriozi ili policističnim jajnicima) k meni dolaze jer smatraju da im mogu pomoći bioidentični hormoni. Kako je većina njih prošla određenu terapiju, najčešće kontracepcijom, te su na nju slabo reagirale ili im nije pomogla, smatraju da su im tzv. sintetički hormoni naštetili pa pokušati s bioidentičnim hormonima. One ustvari tragaju za čudotvornom tabletom koja će jajnike dovesti u red, no – kako sam već više puta isticala – ne postoji čudotvorna tableta. Hormoni nisu rješenje, osobito kad se radi o mladim ženama. Jajnici žele biti zdravi i raditi kako treba, ali moramo im pomoći. Jajnici sami mogu proizvesti pravu dozu hormona, tj. točno onoliko koliko nam treba – ni previše, ni premalo – pa čemu se onda upuštati u tako delikatno liječenje za koje nikad nismo sigurni čini li nam dobro, smatra dr. Toljan.

Njezina je strategija osnažiti jajnike, stvoriti im dobru okolinu kako bi se osjećali sretno i kako bi mogli nesmetano obavljati svoju funkciju. Ove naizgled jednostavne rečenice u sebi sadrže veliku filozofiju. Preokrenuti bolestan organizam u zdrav teoretski je moguće, ali zahitjeva veliku disciplinu. Prvi korak je, pojašnjava u svojoj knjizi “Žene u hormonskoj ravnoteži”, donijeti odluku da želite biti zdravi i krenuti s promjenama, prije svega prehrambenim.

Prehrana je ključ

“Zdravom prehranom dovodimo u red inzulin, prvu violinu hormonskog orkestra. Inzulin je hormon koji luči gušterača kada pojedemo ugljikohidrate. U redu je da ga imamo, ali isto kao i kortizol, i on mora biti u određenim intervalima, previsok ili prenizak opasan je po zdravlje. Ako jedemo namirnice s visokim glikemijskim ili inzulinskim indeksom, gušterača će otpuštati inzulin u krv kako bi uz njegovu pomoć šećeri dobiveni metabolizmom ugljikohidrata ušli u stanicu i dali joj energiju. Ako ima previše brzo topivih šećera (visok indeks), onda će gušterača u cirkulaciju pustiti puno inzulina. Ako se to pak događa prečesto, stanice će se htjeti zaštititi od takvih navala inzulina i zatvorit će receptore. U krvi će ostati inzulin odnosno šećer i imat ćemo problem. U hormonskom smislu, visoki inzulin blokira jajnike, testise i štitnjaču, a u stanicama nehormonske prirode može potaknuti maligni rast“, pojašnjava dr. Toljan koja, osim zdrave prehrane, sugerira i uzimanje dodataka prehrani.

Kako bi vaš hormonski sustav bio zdrav i balansiran svakodnevno treba uzimati vitamine B kompleksa, 400 mg magnezija, omega-3 masne kiseline (2 grama), 2000 ij vitamina D , 30 mg cinka, 500 mg vitamina C i 200 mikrograma selena.

Znate li koji su najčešći uzroci neplodnosti kod muškaraca i žena?

Danijela Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo